Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Eντονη νευρικότητα και ακραίες διακυμάνσεις, με επικρατέστερη την πτωτική τάση, ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης τόσο πριν όσο και μετά τη γνωστοποίηση των πρόσθετων μέτρων της κυβέρνησης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τα πρόσθετα μέτρα με την αντίδραση του γενικού δείκτη από τα χαμηλά της ημέρας όπου υποχωρούσε σε ποσοστό 1,71% στις 1.987 μονάδες μετά το μεσημέρι. Η αρχικά θετική αποτίμηση των μέτρων επανέφερε τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος το οποίο απώλεσε στη διάρκεια των δημοπρασιών με αποτέλεσμα να κλείσει κατά 0,36% χαμηλότερα στις 2.

Eντονη νευρικότητα και ακραίες διακυμάνσεις, με επικρατέστερη την πτωτική τάση, ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης τόσο πριν όσο και μετά τη γνωστοποίηση των πρόσθετων μέτρων της κυβέρνησης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τα πρόσθετα μέτρα με την αντίδραση του γενικού δείκτη από τα χαμηλά της ημέρας όπου υποχωρούσε σε ποσοστό 1,71% στις 1.987

μονάδες μετά το μεσημέρι. Η αρχικά θετική αποτίμηση των μέτρων επανέφερε τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος το οποίο απώλεσε στη διάρκεια των δημοπρασιών με αποτέλεσμα να κλείσει κατά 0,36% χαμηλότερα στις 2.014,55 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα θετικά σχόλια που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη γερμανική κυβέρνηση και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επανέφεραν σε ανοδική τροχιά αργά το μεσημέρι τους ευρωπαϊκούς δείκτες οι οποίοι βελτίωσαν περαιτέρω την εικόνα τους μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street.

Ενώ τα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος της χώρας είχαν κατευναστική επίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού το πρόβλημα της Ελλάδας επηρεάζει το σύνολο της ευρωζώνης, στην εγχώρια αγορά επικράτησε η επιφυλακτικότητα. Οι επενδυτές εστίασαν στην περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία, ενώ προσβλέπουν σε αποσαφήνιση του τοπίου και μετά την επικείμενη έκδοση ομολόγου. Παράλληλα, προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής ώστε να έχουν την εκτίμηση και την αξιολόγηση των μέτρων από τους ειδικούς αναλυτές, καθώς επίσης και τις επόμενες ενέργειες των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα.

Ηδη ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι, αν χρειασθεί, θα συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος της χώρας. Ο ίδιος προσυπέγραψε και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι τα μέτρα «αποτελούν ένα σαφές σημάδι της ετοιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε θαρραλέες αποφάσεις». Ενας ακόμη πρόσθετος λόγος αναμονής είναι και ο επικείμενος «μαραθώνιος» του έλληνα πρωθυπουργού που ξεκινά από τη Γερμανία την Παρασκευή, φθάνει στη Γαλλία την Κυριακή και καταλήγει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη. Δεδομένου ότι τέθηκε υπό την αυστηρή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα μέτρα κρίθηκαν ήδη επαρκή, η αγορά μόνο θετικά μπορεί να προεξοφλήσει τις επικείμενες εξελίξεις, καθώς έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος. Η σημερινή συνεδρίαση αποκτά αυξημένη σημασία για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, καθώς η χθεσινή εκτός των σημαντικών εξελίξεων (μέτρα) επιβαρύνθηκε και από την εκπνοή της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3).

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Η μετοχή επιχείρησε τρεις φορές στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης και τρεις φορές στην εκπνοή, να περάσει σε θετικό έδαφος, με την τελευταία να ακυρώνεται στη διάρκεια των δημοπρασιών όπου έκλεισε κατά 1,28% χαμηλότερα στα 14,71 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, η μετοχή σχημάτισε διπλό πυθμένα στο χαμηλό των 14,30 ευρώ όπου έδωσε ευκαιρίες τοποθετήσεων.

* ΕFG Εurobank: Παρά το δυσμενές κλίμα, η μετοχή συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση, καθώς έκλεισε στα 6,42 ευρώ με οριακή άνοδο 0,16%, αφού ωθήθηκε λίγο νωρίτερα στο υψηλό των 6,56 ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.