Φόβοι για ύφεση στην αγορά με «λουκέτα» και κοινωνικές εκρήξεις

Μέσα σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Η δυσθυμία ήταν εμφανής όχι μόνο από τους οικοδεσπότες- στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Επικρατείας και Οικονομικών κκ. Χ. Παμπούκης και Γ. Παπακωνσταντίνου αντιστοίχως - αλλά και από τους επισκέπτες. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των μικρομεσαίων λέγοντάς τους χαρακτηριστικά ότι του έχουν γίνει παρόμοιες παραινέσεις και από τις Βρυξέλλες για να μην υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Η δυσθυμία ήταν εμφανής όχι μόνο από τους οικοδεσπότες- στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Επικρατείας και Οικονομικών κκ. Χ. Παμπούκης και Γ. Παπακωνσταντίνου αντιστοίχως – αλλά και από τους επισκέπτες. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των μικρομεσαίων λέγοντάς τους χαρακτηριστικά ότι του έχουν γίνει παρόμοιες παραινέσεις και από τις Βρυξέλλες για να μην υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις. Τους είπε μάλιστα ότι, παρά το γεγονός πως λαμβάνονται σκληρά μέτρα, είναι αμφίβολο αν τελικώς η Ελλάδα θα πάρει το δάνειο των 25 δισ. ευρώτούτο θα εξαρτηθεί την Παρασκευή από την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του επεσήμαναν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα εντείνουν την ήδη αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στην κοινωνία, θα προκαλέσουν περαιτέρω δυσαρέσκεια και ανασφάλεια και δεν αποκλείονται και οι κοινωνικές εκρήξεις. Και για το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν είναι το να απευθύνουν παραινέσεις στις επιχειρήσεις ένα τουλάχιστον μέρος από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ να το απορροφήσουν, εφόσον φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ακολούθως σε δηλώσεις του ο κ. Β. Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «μέτρα που δεν ικανοποιούν κανέναν και δεν αφήνουν καμία επιλογή και κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης» και προσέθεσε ότι «δεν είναι μόνο σκληρά και επώδυνα αλλά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, στον βαθμό που δεν διασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική. Γεγονός που προμηνύει μια μακρά και απρόβλεπτηως προς τις συνέπειές τηςπερίοδο ύφεσης». Μιλώντας πάντως προς «Το Βήμα» ο κ. Κορκίδης δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα». Από την πλευρά του, ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), ανέφερε ότι είναι ανάγκη «από αύριο να αναζητήσουμε μέτρα και να καταστρώσουμε πρόγραμμα για ανάπτυξη και παραγωγικές επενδύσεις», ενώ εξέφρασε τους φόβους του για «τον επαπειλούμενο κίνδυνο στάσης πληρωμών και της πραγματικής οικονομίας. Να μη συμβεί ό,τι συνέβη και με το κράτος. Αμέσως τώρα, πριν είναι πολύ αργά».

Ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), θεωρεί ότι «οι δραστικές περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα είναι επιβεβλημένες αλλά όχι με τον τρόπο που τις επιχειρεί η κυβέρνηση» και «τα μέτραπου ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνησηκινούνται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση και το πιθανότερο είναι ότι θα υπονομεύσουναντί να ενισχύσουντην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Και αυτός εκτιμά ότι, αν δεν υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα, είναι βέβαιον ότι «θα οδηγήσουν στη μείωση της κατανάλωσης και σε παρατεταμένη βαθιά ύφεση», ενώ, όπως είπε, «ο κίνδυνος λουκέτου για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορατός, γεγονόςπου εκτός των άλλων θα οδηγήσει στη μείωση των δημόσιων εσόδων και στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας». Ενώ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) σε ανακοίνωσή του «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέτρα θα αποφέρουν μέσω της εξοικονόμησης πόρων τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης που είναι προφανώς αναμενόμενος ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων με άμεσο κίνδυνο για τη λειτουργία ιδιαίτερα των μικρότερων από αυτές και σε αύξηση της ανεργίαςκαι κατά συνέπεια σε μείωση αντί αύξησης των εσόδων του Δημοσίου από άμεσους και έμμεσους φόρους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.