Βρέθηκε φαραώ σε… άριστη κατάσταση

Πρόκειται για γιγαντιαία κεφαλή ηλικίας άνω των 3.400 ετών και μήκους 2,5 μέτρων

ΚΑΪΡΟ Τη γιγαντιαία κεφαλή ενός από τους πιο ισχυρούς και διάσημους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Λούξορ. Ηλικίας άνω των 3.400 ετών και μήκους 2,5 μέτρων η κεφαλή που είναι λαξεμένη σε κόκκινο γρανίτη ανή κειστον Αμένοφι Γ΄, παππού του Τουταγχαμών και πατέρα του «αιρετικού» φαραώ Ακενατόν.

Αποτελεί τμήμα κολοσσιαίου αγάλματος, πολλά από τα κομμάτια του οποίου είχαν ανακαλυφθεί διάσπαρτα στο παρελθόν. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το νέο εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο λόγω των διαστάσεών του αλλά και της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρέθηκε. Πρόκειται για το πλέον καλοδιατηρημένο γλυπτό που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα να απεικονίζει το πρόσωπο του Αμένοφι.

«Ολα τα άλλα αγάλματα έχουν κάποιο σπασμένο ή διαβρωμένο ση μείο. Αυτό το εύρημα, όμως, είναι έξοχα σκαλισμένο και γυαλισμένο, από την κορυφή της κεφαλής ως το πιγούνι.Τίποτε δεν έχει σπάσει» είπε ο επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητής ΧουρίγκΣουρουζιάν. Μεταξύ των άλλων τμημάτων του αγάλματος που έχουν βρεθεί είναι και το τελετουργικό γένι των φαραώ, το οποίο σύντομα θα επικολληθεί στην κεφαλή του Αμένοφι.

Η μακροχρόνια βασιλεία του από το 1387 ως το 1348 π.Χ. οδήγησε το Νέο Βασίλειο της Αιγύπτου, που τότε εκτεινόταν από τη Νουβία στα νότια ως τη Συρία στα βόρεια, στη μεγαλύτερη ακμή του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Υπό την ηγεσία του η Αίγυπτος γνώρισε μεγάλη περίοδο ειρήνης και ευημερίας, φθάνοντας στο ζενίθ της διεθνούς ισχύος της. Σύμφωνα μάλιστα με λίστα που κατήρτισε το περιοδικό «Forbes» το 2008 ο Αμένοφις Γ΄ υπήρξε ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η βασιλεία του σημαδεύτηκε παράλληλα από έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ο Αμένοφις άφησε πίσω του πολλούς ναούς, μεταξύ των οποίων και τον νεκρικό του ναό, το μεγαλύτερο λατρευτικό κτίριο που είχε κτιστεί ως τότε στις Θήβες της Αιγύπτου, ενώ είναι ο φαραώ με τα περισσότερα διασωθέντα αγάλματα. Εκείνη την περίοδο οι γλύπτες πραγματοποίησαν καλλιτεχνική στροφή, «απαλύνοντας» τα χαρακτηριστικά των φαραώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.