Στροφή παρατηρείται στη στάση που τηρεί ο γερμανικός Τύπος έναντι της Ελλάδας. Με τους κερδοσκόπους να αναδεικνύονται σε κοινό εχθρό, ο τίτλος της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου είναι εύγλωττος: «Αλληλεγγύη με τους Έλληνες».
Αναφερόμενη στις ελληνογερμανικές αντιπαραθέσεις, με αφορμή το πρωτοσέλιδο του περιοδικού «Focus», η εφημερίδα σημειώνει: «Ο ζήλος με τον οποίο Γερμανοί και Έλληνες αλληλοπροσβάλλονται συνιστά ηθικά και πρακτικά μεγάλη ανοησία: όπως π.χ. η πρόσκληση προς το Γερμανό πρέσβη, το κάλεσμα για σαμποτάζ των γερμανικών προϊόντων ή όπως η κοντόφθαλμη κριτική πολλών Γερμανών, διότι η αλήθεια είναι μια: κάθε είδος αλληλεγγύης που απορρίπτεται τώρα, αργότερα θα πληρωθεί ακριβά. Γι’ αυτό η απερίσκεπτη αμετροέπεια με την οποία ασκούν κριτική οι Γερμανοί μας εκπλήσσει…»
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται τώρα εναντίον κοινών εχθρών: των κερδοσκόπων και του παλιού συστήματος. Οι αντιπαραθέσεις Ελλήνων και Γερμανών συμφέρουν και τους κερδοσκόπους, που θέλουν την Ελλάδα πλήρως απομονωμένη, συμφέρουν όμως και τους αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς έτσι αποσπάται η προσοχή της κοινής γνώμης από την αναγκαιότητά τους» επισημαίνεται.
«Τα ευρωπαϊκά κράτη θα σταματήσουν τους κερδοσκόπους», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και επικαλείται δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Οι χώρες της ΟΝΕ και οι χρηματαγορές κάνουν αυτή τη στιγμή έναν πρωτοφανή αγώνα κατά των κερδοσκόπων που έχουν βάλει στο στόχο τους την Ελλάδα.
Λίγο πριν από την επικείμενη αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας ο πρόεδρος του Eurogroup απειλεί τις τράπεζες και τα hedge funds με κυρώσεις, δηλώνοντας στην εφημερίδα: «Έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και μπορούμε την κατάλληλη στιγμή να τα χρησιμοποιήσουμε, εάν είναι ανάγκη. Πρέπει να μπορούν οι πολιτικοί να σταματήσουν τις χρηματαγορές».
«Είναι οι ίδιοι, δράστες και φύλακες», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Πάουλ Κίρχοφ, πρώην δικαστή του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο περιοδικό «Der Spiegel» για τα δομικά προβλήματα της ΕΕ και την κρίση στην Ελλάδα.
Σε παρατήρηση του περιοδικού ότι λησμονήθηκαν οι κανόνες και οι ρήτρες στην ΕΕ, ο Γερμανός νομικός επισήμανε: «Δεν ωφελεί να κοιτάμε πίσω στο παρελθόν. Στο μέλλον πρέπει να διορθωθούν τα προβλήματα και τα λάθη στην δομή της ΕΕ και των κοινοτικών συνθηκών. Μέχρι τότε θα πρέπει να εποπτεύει την τήρηση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Δηλαδή δράστες και φύλακες είναι οι ίδιοι. Αυτή η διπλή εντολή, φαίνεται να μην ευδοκίμησε».
Στο ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων από την Ελλάδα ο κ. Κίρχοφ δήλωσε: «Εάν είναι όντως έτσι, τίθεται νομικό ζήτημα. Υπ’ αυτό το πρίσμα όμως δεν θα έπρεπε τουλάχιστον μια χώρα να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Αυτό όμως έγινε, είτε επειδή δεν ασκήθηκε σωστά η εποπτεία, είτε επειδή οικοδομήθηκε η ΟΝΕ σε θεμέλια που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Στο ζήτημα πως πρέπει να συμπεριφερθεί η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας, ο Γερμανός συνταγματολόγος είπε: «Θα ήταν λανθασμένο να δηλώσει η ΕΕ «πληρώνουμε τα χρέη σας» και συνεχίστε την πορεία σας. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνον μέλος της ΟΝΕ, αλλά είναι μέλος και της ΕΕ, όπου προβλέπεται η αλληλοβοήθεια. Απλώς δεν θα πρέπει η βοήθεια που θα προσφέρει η ΕΕ να οδηγήσει στο ίδιο λάθος, θα πρέπει να είναι ένας είδος βοήθειας για να βγει μετά μόνη της η Ελλάδα από το αδιέξοδο».
Τέλος, στην ερώτηση του περιοδικού, εάν μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της στην εξυγίανση ο Πάουλ Κίρχοφ δήλωσε ότι γι’ αυτό δεν έχει καμία αμφιβολία: «Ασφαλώς. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία και υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που υποφέρουν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Παντού οι πολίτες ελπίζουν ότι μπορούν να ζήσουν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες και παντού τα αιτήματά τους είναι πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Ακόμη και στη Γερμανία».