Εφ΄ όλης της ύλης κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης άσκησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου προκαλώντας την αντίδραση του (παρισταμένου) Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι.Τέντε, ο οποίος υπερασπίστηκε τους δικαστικούς λέγοντας ότι καταβάλλουν «φιλότιμες προσπάθειες».
Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Παπανδρέου μίλησε για κυρίαρχη εντύπωση ατιμωρησίας στη χώρα και για κρούσματα «αυτοπροστασίας» του κλάδου της Δικαιοσύνης και αυτοαναγόρευσής του σε «άξονα πολιτικών και όχι δικαϊκών επιλογών». «Είναι βέβαιον ότι δεν είναι μικρότερης αξίας η αίσθηση των πολιτών ότι η δικαστική λειτουργία έχει μετεξελιχθεί από υπηρεσία προς τον λαό σε Σώμα δημιουργώντας την εντύπωση αφενός ότι αυτοπροστατεύεται και αντιμετωπίζει με εσωστρέφεια συμπτώματα χαμηλής απόδοσης και αφετέρου ότι αυτορυθμίζεται σε άξονα πολιτικών και όχι δικαϊκών επιλογών» τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Ετσι, ενώ η κοινωνία παρακολούθησε με πολύ μεγάλη αγωνία την αποκάλυψη παραδικαστικού κυκλώματος για παράδειγμα, ο χαμηλός αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων για τέτοιες ποινικές εκτροπές υποδηλώνει με σαφήνεια είτε ότι, παρά την έκταση του προβλήματος, στην πορεία η αποκάλυψη παρέμεινε ουσιαστικά αδικαίωτη είτε ότι η έκταση του προβλήματος δεν ήταν εκείνη που αρχικά εμφανίστηκε και επομένως χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την κάμψη του φρονήματος και της παρρησίας των λοιπών δικαστικών λειτουργών».
Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών ικανοποιείται ούτε η Δικαιοσύνη λειτουργεί με έναν τέτοιον τρόπο που οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μια εξουσία που τους προστατεύει και ελέγχει κάθε ανομία. «Δεν είναι τυχαίο ότι ακούμε από όλους και συνεχώς ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται και ότι δύσκολα και έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία βρίσκει κανείς το δίκιο του» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι ξένοι συνάδελφοί του τον ρωτούν: «Στην Ελλάδα Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;».
Αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό μίλησαν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένος, του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες. Οι τρεις πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγών στον χώρο της Δικαιοσύνης και συνεργασίας σε διαφορετική βάση μεταξύ κρατικής διοίκησης και δικαστηρίων, ο Εισαγγελέας όμως του Αρείου Πάγου μίλησε για «κοινή ευθύνη με την κυβέρνηση» και επεσήμανε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Νομίζω ότι δεν ήταν αυτό το νόημα των λόγων σας, δεν υπάρχει ατιμωρησία στην Ελλάδα σήμερα. Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες και κάνουμε το καθήκον μας».