«Το σχέδιο Ομπάμα για την Υγεία υποσκάπτει την ανάκαμψη των ΗΠΑ»

Ζήτημα εθνικής ανάγκης είναι η μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος Υγείας, δήλωσε o διάσημος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ στο τηλεοπτικό δίκτυο CΝΒC. Οχι, ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος δεν προσχώρησε στο «στρατόπεδο» του Μπαράκ Ομπάμα. Κάθε άλλο μάλιστα. Οπως υπογράμμισε, απαιτείται αναδιάρθρωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό τη δραστική μείωση των δαπανών που «σιγοτρώνε» την ισχνή οικονομική ανάκαμψη από την πρόσφατη κρίση. Ξοδεύουμε σχεδόν το 17% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για την υγεία την ώρα που άλλα κράτη δαπανούν μόλις το 10% ή και ακόμη λιγότερα.

Ζήτημα εθνικής ανάγκης είναι η μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος Υγείας, δήλωσε o διάσημος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ στο τηλεοπτικό δίκτυο CΝΒC. Οχι, ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος δεν προσχώρησε στο «στρατόπεδο» του Μπαράκ Ομπάμα. Κάθε άλλο μάλιστα. Οπως υπογράμμισε, απαιτείται αναδιάρθρωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό τη δραστική μείωση των δαπανών που «σιγοτρώνε» την ισχνή οικονομική ανάκαμψη από την πρόσφατη κρίση. Ξοδεύουμε σχεδόν το 17% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για την υγεία την ώρα που άλλα κράτη δαπανούν μόλις το 10% ή και ακόμη λιγότερα. «Είναι σαν ένα σκουλήκι που τρώει το σώμα της οικονομίας μας» δήλωσε ο Μπάφετ. Εσπευσε δε να διαχωρίσει τη θέση του ως προς τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα προς αποφυγή παρεξηγήσεων. «Αν μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα στο υπάρχον σχέδιο και σε ένα σχέδιο Β που υποστηρίζει η Γερουσία, τότε σίγουρα αυτό θα ήταν το δεύτερο». Μιλώντας ως εκπρόσωπος των συμπατριωτών του δεν δίστασε να ξεδιπλώσει τις «προοδευτικές» του απόψεις προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα: «Θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να δω ένα σχέδιο Γ΄ που θα έκοβε πραγματικά αυτό το κόστος και νομίζω ότι αυτό ακριβώς θέλει και ο αμερικανικός λαός».

Είναι παράλογο, είπε, να ξοδεύουμε τόσα για την Υγεία την ώρα που η οικονομία μας κατάφερε μόλις να ανακάμψει από τον καταποντισμό του 2008. «Αφήσαμε πίσω μας το Περλ Χάρμπορ» σχολίασε χαρακτηριστικά, παρομοιάζοντας την κατάρρευση της Lehman Βrothers με τη βύθιση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων από το ναυτικό της Ιαπωνίας το 1941.

Ενώ όμως τάχθηκε ανοιχτά κατά της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (καθώς το σύστημα που ευελπιστεί να περάσει η κυβέρνηση θα αυξήσει κατακόρυφα τις σχετικές δαπάνες), έδωσε τα εύσημα στον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα για τα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας. Με μια μάλλον διφορούμενη δήλωση τόνισε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες οι μετοχές γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές. «Ο δικός μου ενθουσιασμός για τις μετοχές αυξάνεται όσο αυτές συνεχίζουν να πέφτουν» είπε με ελαφρώς χαιρέκακο ύφος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.