«Τα ταμεία δεν αντέχουν»Πάγωμα όλων των συντάξεων για το 2010ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Το «πάγωμα» όλων των συντάξεων για το 2010 προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, απόφαση για την οποία ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών και όπως είπε επιβάλλεται από την τραγική κατάσταση των Ταμείων. Στα 63,5 θα αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε.

Το «πάγωμα» όλων των συντάξεων για το 2010 προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, απόφαση για την οποία ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών και όπως είπε επιβάλλεται από την τραγική κατάσταση των Ταμείων.

«Είναι κάτι που το κάναμε μονομερώς, δεν ήταν συνολική κυβερνητική πολιτική αυτό, αλλά ήταν μια διέξοδος για μας» τόνισε ο υπουργός.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το Σάββατο, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου «κάναμε τους τελευταίους λογαριασμούς κάνοντας πράξεις αριθμητικής ιδιαιτέρως σκληρές ως προς το αποτέλεσμά τους, και είδαμε όλα τα προβλήματα όλων των Ταμείων.»

»Είδαμε τα προβλήματα λ.χ. των Ταμείων εκείνων που δεν έχουν ρευστότητα, δεν έχουν δυνατότητες το καλοκαίρι ας πούμε να καλύψουν τις δαπάνες τους για τις κύριες συντάξεις των ασφαλισμένων τους, του εξηγήσαμε ποια πράγματα έχουμε βάλει κάτω, ποιες πολιτικές έχουμε βάλει κάτω, ούτως ώστε να έχουμε βελτίωση των οικονομικών δεδομένων, του ανακοινώσαμε ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν και αυξήσεις στις συντάξεις το 2010, είναι κάτι που το κάναμε μονομερώς, δεν ήταν συνολική κυβερνητική πολιτική αυτό, αλλά ήταν μια διέξοδος για μας, για να μην αντιμετωπισθούν χειρότερες καταστάσεις τον Ιούνιο και από κει και πέρα του εξηγήσαμε και ποια είναι η εξοικονόμηση που θα προκύψει για την εθνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα καταθέσουμε στη Βουλή τον Απρίλιο».

Για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα υπάρξει «αύξηση του μέσου όρου». Όπως εξήγησε: «Θα πάει 63,5 μέχρι το 2015. Και επειδή κάνουμε τη σχετική αριθμητική, κάνουμε τις πράξεις στο Υπουργείο, νομίζω ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος για το Ασφαλιστικό, δηλαδή γύρω στο Μάιο, σε ένα χρόνο μέσα θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για την κατάργηση του 14ου μισθού ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «η κατάσταση είναι τραγική και ότι τώρα, εβδομάδα με την εβδομάδα πρέπει ν’ αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα για τα οποία έχουμε συζητήσει αρκετά. Οι πολίτες τα έχουν καταλάβει, έχουν καταλάβει και τις αιτίες τους και θα πρέπει να εφαρμόζονται, ξαναλέω, διότι έχουμε περάσει τους δυο μήνες του 2010 και μας μένουν 10 μήνες για να μειώσουμε τα ελλείμματα, ώστε να αυξηθεί και πάλι η αξιοπιστία της χώρας, να έχουμε ανάπτυξη, να δανειζόμαστε όπως οι προηγμένες χώρες».

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την ριζική διαφωνία του με τις εθελουσίες εξόδους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εθελουσία θα «απαγορεύεται δια ροπάλου. Και θα δείτε ότι μετά την απαγόρευση θα έχουμε τραγελάφους. Θα έχουμε διαφόρους Διοικητές ΔΕΚΟ κτλ. που θα θέλουν να παραβιάσουν τη νομοθεσία και από την πλευρά τη δική μας δε θα υπάρχει περίπτωση όχι μόνο να υποχωρήσουμε, αλλά θα τους επιτεθούμε κιόλας. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που διοίκησαν τις ΔΕΚΟ, γιατί από εκεί προέκυψε το πρόβλημα κατά βάση, για να κάνουν τις μετοχές τους ελκυστικές στο Χρηματιστήριο ή για να πουλήσουν, να ιδιωτικοποιήσουν τις ΔΕΚΟ, φόρτωναν στα ασφαλιστικό σύστημα τα δικά τους προβλήματα».

»Αυτό λοιπόν έχουμε εξαγγείλει, ότι θα γίνει και θα γίνει, οι διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου ήδη γράφονται και ως προς αυτό δεν θα κάνουμε πίσω».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εισφοροδιαφυγή στη χώρα ξεπερνά τα 10 δισ.. ευρώ ετησίως, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους μηχανισμούς ελέγχου, τόνισε ωστόσο ότι στόχος του υπουργείου είναι να μαζέψει 1 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.