Ανεξάρτητα από την ένταση του θορύβου που προκαλούν οι σειρήνες των αγορών, τη σκληρότητα με την οποία γίνονται τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, την ποιότητα και τη σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τις αναλύσεις των «ειδικών», το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η χώρα έχει πατήσει την κόκκινη γραμμή της χρεοκοπίας. Στη φάση που βρισκόμαστε είναι ανώφελο να αποδίδουμε την κρισιμότητα της κατάστασης στην παγκόσμια κρίση ή να ψάχνουμε για «εχθρούς» του Εθνους ή να αναζητούμε ευθύνες από εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στα όρια της καταστροφής. Οχι διότι όλα αυτά είναι επουσιώδη, αλλά επειδή τώρα προέχει η διάσωση της οικονομίας από τη βέβαιη χρεοκοπία.
Η σωτηρία από την καταστροφή ανήκει στην ηγεσία του τόπου και στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Λέγοντας ηγεσία, δεν εννοούμε μόνο τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης. Εννοούμε όλους εκείνους που έχουν θεσμικό ρόλο και δημόσιο λόγο (κόμματα, συνδικαλιστές, παραγωγικές τάξεις και επαγγελματικές ενώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης). Βεβαίως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός, κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τις αγορές, τους εταίρους μας στην ΕΕ και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα, ανεξάρτητα από την κρισιμότητα της κατάστασης, έχει τη βούληση και τις δυνάμεις που απαιτούνται για να ξεπεράσει την κρίση και να επανεντάξει την οικονομία της σε τροχιά ενάρετης ανάπτυξης. Η βούληση αυτή εκφράζεται μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και εξειδικεύεται με επί μέρους μέτρα και πολιτικές.
Ηχώρα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια. Αυτό που ζητεί από τους εταίρους μας στην ΕΕ είναι χρόνος και πολιτική στήριξη. Απαιτείται χρόνος για να συντονιστούν τα μέτρα και να αποδώσουν. Επειδή όμως έχει χαθεί χρόνος, κυβέρνηση και κρατική μηχανή πρέπει να τρέξουν με ασυνήθιστες για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητες. Ο υπουργός Οικονομικών για να δράσει δεν χρειάζεται να περιμένει στοιχεία από την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών του Ιανουαρίου. Πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα βέβαιης και άμεσης απόδοσης τώρα.
Η επιτυχία του ΠΣΑ θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία θα δράσει η κυβέρνηση, από την ικανότητά της να πείσει τον λαό ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και επείγοντα και ακόμη ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια. Εκτός από την ικανότητα της κυβέρνησης, κρίσιμο ρόλο στη διάσωσή της θα διαδραματίσουν και όλοι οι παράγοντες που προανέφερα.
Τα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να αβαντάρουν τις κινητοποιήσεις των διαφόρων κοινωνικών ομάδων (π.χ. αγροτών, δημοσίων υπαλλήλων κτλ.). Οι συνδικαλιστές και οι ομάδες αυξημένης πίεσης (π.χ. δικαστικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, αγρότες κ.ά.) πρέπει να σταματήσουν με τις κινητοποιήσεις και με τη στάση τους να σπρώχνουν το καράβι που λέγεται Ελλάδα στα βράχια, τα δε μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να χαμηλώσουν τα ντεσιμπέλ της τρομολαγνείας.
Αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχουν οι κινητοποιήσεις που έχουν αναγγελθεί με μπροστάρηδες τις συντεχνίες των ρετιρέ του Δημοσίου, τους πρωτοπόρους της φορολογικής ασυλίας και τους κρατικοδίαιτους καλοπερασάκηδες. Αυτό που τελικά καταφέρνουν είναι να μικρύνει ακόμη η απόσταση που χωρίζει τη χώρα από το χάος. Από τη στάση του λαού και της ηγεσίας του, σ΄ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα στιγμή, θα φανεί αν είχε δίκαιο η Βουλή που ανέθεσε την τήρηση του Συντάγματος της χώρας στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Ο κ. Ανδρέας Κιντής είναι πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.