Λίγο μετά τη λήξη της εκπομπής της «Συμβαίνει τώρα» στη ΝΕΤ, η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου απαντά στα ερωτήματα και στις επιθέσεις που δέχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο για το ύψος των αμοιβών της στη δημόσια τηλεόραση όσο και στη λήξη της συνεργασίας της με τη ΝΕΤ.

– Κυρία Τσαπανίδου, γιατί φύγατε από την ΕΡΤ;

«Η απόφασή μου να φύγω δεν έχει απολύτως καμία σχέση με μειώσεις μισθών, επειδή κυκλοφόρησε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο με ενόχλησε κιόλας, διότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μείωση μισθού μού προτάθηκε και έγινε αποδεκτή όπως έγινε σε όλους τους συντελεστές. Μου προτάθηκε και δεύτερη την οποία επίσης αποδέχθηκα. Η πρόταση όμως αυτή συνοδεύονταν με το σπάσιμο του συμβολαίου μου, μονομερώς. Εγώ είχα συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο. Η μείωση αυτή για να ισχύσει έπρεπε να υπογραφεί νέο συμβόλαιο. Οταν εγώ λοιπόν ρώτησα “για πόσο καιρό θα ισχύει το συμβόλαιο αυτό; ” μου είπαν ότι θα ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου. Κανείς δεν μπορούσε να μου πει με βεβαιότητα αν η εκπομπή θα συνεχιζόταν την επόμενη σεζόν. Αυτό ήταν που με έκανε να το σκεφτώ και τελικά να αποφασίσω να φύγω».

– Με ποιους συνομιλούσατε; «Με όσους ήταν υπεύθυνοι. Η ΕΡΤ λειτουργούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά δεν έχει να κάνει με την ΕΡΤ, δεν κακίζω την ΕΡΤ. Αντιλαμβάνομαι ότι ήταν μια περίεργη κατάσταση. Κάποιοι μέσα από αυτή την κατάσταση βγήκαν πιο δυνατοί και κάποιοι πιο αδύναμοι. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία».

– Η πρόταση του ΣΚΑΪ πότε ήλθε; «Ηλθαν προτάσεις και όχι πρόταση. Οταν η αγορά κατάλαβε ότι υπάρχει ένα κενό και ενδεχομένως μεγαλύτερη ευελιξία σε αλλαγή στέγης, ήλθαν κάποιες προτάσεις οι οποίες με έκαναν να νιώσω πολύ καλά για μένα και τη δουλειά μου. Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις ήταν και του ΣΚΑΪ. Υπήρξε δέσμευση απέναντι στο κανάλι και αυτό έκανε τις άλλες προτάσεις να είναι εκ των πραγμάτων μη περαιτέρω διαπραγματεύσιμες».

– Στον ΣΚΑΪ πηγαίνετε για να μείνετε καιρό;Σας έχει τεθεί όριο τηλεθέασης το οποίο αν δεν το φτάσετε δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία;

«Υπήρξε μία συμφωνία η οποία κλείστηκε σε καλοπροαίρετη βάση. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε όλοι ρεαλιστές. Και εγώ θα πάω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου και το κανάλι δεν θα συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από τα πάντα. Εγώ δεν δουλεύω για το κανάλι, δουλεύω για να επενδύσω στον εαυτό μου. Με ενδιαφέρει να πάω καλά, σαφώς να πάει καλά το κανάλι στο οποίο δουλεύω· και το κανάλι μου δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Ποτέ δεν υπογράφω εάν νιώσω ότι η άλλη πλευρά δεν σκέφτεται καλοπροαίρετα. Οι επαγγελματικές σχέσεις είναι όπως οι σχέσεις στη ζωή, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη».

– Η εκπομπή που θα παρουσιάζετε στον ΣΚΑΪ θα μοιάζει με αυτή που κάνατε στη ΝΕΤ;

«Θα είμαι εγώ, η εκπομπή θα είναι δημοσιογραφική στο γνωστό πρότυπο, στα γνωστά βήματα που βάδισα μέχρι σήμερα, με μία μικρή διαφορά. Εφυγα μόνη μου από την ΕΡΤ, δεν έχω κανέναν από την ομάδα. Ολοι όσοι δούλευαν σε αυτή την εκπομπή, γιατί εκπομπή δεν είναι μόνον ένας, έμειναν πίσω. Εγώ φεύγω μόνη μου και τη στήνω ξανά από την αρχή. Με μία ώρα επιπλέον θα ανοίξει η βεντάλια με θέματα επίκαιρα που δεν είχα αγγίξει, όπως η τεχνολογία και το Διαδίκτυο. Ακόμη και προτάσεις για τέχνη, ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει η ύλη μιας καλής εφημερίδας».

– Σχολιάστηκε αρνητικά η ανάρτησή σας στο twitter,στην οποία μεταξύ άλλων λέγατε ότι αφήνετε πίσω σας «εύκολο δρόμο» για όσους συνεχίσουν. Τι απαντάτε;

«Δεν μου αρέσει καθόλου η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται καθετί που λέμε ή γράφουμε. Ηταν τόσο καλοπροαίρετο αυτό που είπα! Δεν είχα καμία πρόθεση να αφήσω κάποια αιχμή. Εχω δώσει δείγματα γραφής τόσα χρόνια, με ξέρουν καλά οι συνάδελφοι για να πουν ότι ήταν μία αιχμή. Λέγοντας εύκολο δρόμο εννοούσα το γεγονός ότι φεύγω μόνη μου και μένει ολόκληρος μηχανισμός πίσω. Ούτε καβαλημένο καλάμι είμαι. Με ενόχλησε όταν το διάβασα. Θα σας θυμίσω ότι με την ομάδα της ΝΕΤ ξεκινήσαμε και χτίσαμε μία ζώνη, προσθέσαμε στοιχεία και ανοίξαμε έναν άλλο δρόμο. Γιατί να μην το πούμε δηλαδή; Εγιναν στη συνέχεια και άλλες εκπομπές ανάλογες. Εκανε το Αlter, έρχεται ο ΣΚΑΪ με μία ίδια εκπομπή. Ανοίξαμε έναν δρόμο. Μην τα βλέπουμε όλα καχύποπτα!».

– Σας αγχώνουν τα νούμερα;

«Ε, βέβαια. Πάντα με άγχωναν. Διάβαζα όλο αυτό το διάστημα που συζητούσαν οι πάντες για την ΕΡΤ και έλεγαν “οι βολεμένοι που δεν τους νοιάζουν τα νούμερα”. Πάντα με νοιάζουν γιατί με κρατούσαν σε αυτή τη δουλειά».