ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ (Ελλάδα)

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου διεκδίκησε επίμονα το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και της Αλιείας για την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τού το έδωσε. Ο κύβος- από ό,τι φαίνεται- ερρίφθη στο ραντεβού της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη με τον κ. Μπαρόζο την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μία ώρα, η νέα επίτροπος ξεδίπλωσε όλη την πολιτική γοητεία της, αποκαλύπτοντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απόρησε με τις γνώσεις της στα ευρωπαϊκά θέματα, ότι είχε ετοιμάσει έναν φάκελο με όλες τις προγραμματικές δηλώσεις του.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου διεκδίκησε επίμονα το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και της Αλιείας για την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τού το έδωσε. Ο κύβος- από ό,τι φαίνεται- ερρίφθη στο ραντεβού της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη με τον κ. Μπαρόζο την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μία ώρα, η νέα επίτροπος ξεδίπλωσε όλη την πολιτική γοητεία της, αποκαλύπτοντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απόρησε με τις γνώσεις της στα ευρωπαϊκά θέματα, ότι είχε ετοιμάσει έναν φάκελο με όλες τις προγραμματικές δηλώσεις του. Ο κ. Μπαρόζο, χαριτολογώντας, ζήτησε να δει τις σημειώσεις της και να μάθει ποια σημεία τής κίνησαν το ενδιαφέρον. «Εσείς, κυρία μου, ήρθατε απολύτως έτοιμη!» της είπε.

Ο κ. Μπαρόζο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ζητήσει από τον έλληνα πρωθυπουργό απλώς μια γυναίκα επίτροπο. Επιθυμούσε μια υποψήφια με πλούσιο πολιτικό παρελθόν. Το βιογραφικό της κυρίας Δαμανάκη, με συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα και θητεία στην προεδρία κοινοβουλευτικού κόμματος, ταίριαζε στα κριτήρια του κ. Μπαρόζο και διευκόλυνε τον κ. Παπανδρέου να διαπραγματευθεί κάτι καλύτερο από το αναμενόμενο για την Ελλάδα. Η προσωπικότητα της νέας επιτρόπου επισφράγισε μια συμφωνία που είχε από πολύ νωρίτερα συναφθεί.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο παρέχει στην Ελλάδα πρόσβαση στις διαβουλεύσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, η κυρία Δαναμάκη θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη χάραξη της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της Ναυτιλίας, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μπαρόζο, ενώ ο τομέας της Αλιείας διαθέτει ταμείο ύψους 4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς καθώς επίκειται η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων εντός των χαρτοφυλακίων και έτσι ενδέχεται να προστεθούν σε αυτό οι θαλάσσιες δίοδοι ή ακόμη και οι θαλάσσιες μεταφορές. Σήμερα το βράδυ η κυρία Δαμανάκη αναχωρεί για τις Βρυξέλλες καθώς εντός της εβδομάδας ο κ. Μπαρόζο θα παρουσιάσει τους νέους επιτρόπους σε ειδική εκδήλωση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.