Οξύνεται η επιχειρηματική σύγκρουση των ομίλων του κ. Αν. Βγενόπουλου και του κ. Θ. Βασιλάκη με αφορμή τη διεκδίκηση των άγονων γραμμών αλλά και τη δραστηριοποίηση των δυο αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean Airlines στην ελληνική αγορά, ενώ η εμπλοκή του ονόματος της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη από τη MIG στο θέμα της άδειας πτήσεων που πήρε η Aegean Airlines για την Κωνσταντινούπολη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ίδιας η οποία δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Mr MIG.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης για τα πεπραγμένα της Aegean Airlines που κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας ο κ. Βασιλάκης άφησε αιχμές και κατά της σημερινής κυβέρνησης για το θέμα του διαγωνισμού των άγονων γραμμών λέγοντας πως καθυστέρησε υπερβολικά η προκήρυξη του διαγωνισμού και πως δεν θα έπρεπε να ακυρωθεί. «Ας τον χειριζόταν η επόμενη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

«Το πάρτι (του ανταγωνισμού) τώρα ξεκινάει…»

είπε ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου κ. Θ. Βασιλάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Α. Βγενόπουλου, της προηγούμενης εβδομάδας, ότι το «πάρτι των (ευνοϊκών)… διαγωνισμών τελείωσε…».

Μιλώντας για τις επιθέσεις που δέχεται _ παρ’ ότι δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του ονομαστικά στον αντίπαλό του _ ο κ. Βασιλάκης τόνισε: «Η προσπάθεια απαξίωσης μιας τόσο σημαντικής προσφοράς όπως της Aegean με δηλώσεις από ανθρώπους που τώρα μπαίνουν και μαθαίνουν για πρώτη φορά στον χώρο είναι, θα έλεγα, πρωτοποριακή. Ελπίζουμε να μη γίνει καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης. Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό τόνισε ότι τον σέβεται αλλά δεν τον φοβάται η Aegean Airlines.

Επίσης πρόσθεσε ειρωνικά αναφερόμενος στις αιχμές για τα πάρτι: «Το μόνο πάρτι που έχουμε δει είναι μια γιορτή που έγινε από την είσοδο της εταιρείας (μας) στις αερομεταφορές». Ζήτησε… συγγνώμη για το αν αυτή η εξέλιξη ενοχλεί κάποιους και τόνισε ότι θα συνεχιστεί.

«Στο παρελθόν 15 εταιρείες άνοιξαν και έκλεισαν.

Τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πούλησε το ενεργητικό της Ολυμπιακής και η διοίκηση της Aegean θέλει να πιστεύει πως η διακριτική μεταχείριση σταματάει εδώ» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δ. Γερογιάννης επισήμανε με νόημα τη δύναμη των μετόχων της Aegean λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο μετοχικός κορμός της εταιρείας αποτελείται από τους μεγαλύτερους και υγιέστερους χρηματοοικονομικά ομίλους στην Ελλάδα, τον όμιλο Βασιλάκη, τον όμιλο Λασκαρίδη, την οικογένεια Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, την οικογένεια Ιωάννου, την οικογένεια Δαυίδ και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι έξι αυτοί όμιλοι δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που καλύπτει τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα τρόφιμα, τις κατασκευές, την αξιοποίηση ακινήτων, απασχολώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η απάντηση της MIG

Δεν πέρασε ούτε μία ώρα μετά το πέρας της συνέντευξης της Aegean Airlines και με ανακοίνωσή της η MIG τόνισε ότι θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να εξετάσει όλες τις διοικητικές εγκρίσεις και πράξεις των τελευταίων ετών που αφορούν την Αεροπορία Αιγαίου, ώστε να πληροφορηθεί η Ελληνική Κοινωνία αν υπήρξαν παρανομίες ή αθέμιτες πρακτικές.

«Οι απειλές και προειδοποιήσεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον

αποδεικνύουν τη δυσφορία της εταιρείας που θα πρέπει να μπει πλέον στον ανταγωνισμό χωρίς να επωφελείται από τις ευμενείς γι’ αυτήν συνθήκες του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, η Aegean Airlines και οι φίλοι της πρέπει να καταλάβουν ότι το πάρτι τελείωσε και ότι οι αερομεταφορές εκτός από κερδοσκοπική επιχείρηση είναι και κοινωνικό αγαθό» σημειώνει η πλευρά του κ. Βγενόπουλου.

Η διοίκηση της MIG κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την άδεια πτήσεων της Aegean προς Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφέρεται και σε ενδεχόμενη εμπλοκή της υπουργού Εξωτερικών.

«Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή,

όχι μόνον για τις τεράστιες ζημιές του Δημοσίου, αλλά και λόγω ενδεχόμενης εμπλοκής της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκτός από πανίσχυρη υπουργός είναι και στενή φίλη της οικογένειας Βασιλάκη. Ηδη από τη διαδικασία αδειοδότησης της Aegean να πραγματοποιεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη έχουν ανακύψει, με τη συνδρομή και της δημοσιογραφικής έρευνας, μια σειρά από σημαντικά αναπάντητα ερωτηματικά» αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της MIG.

Παράταση για

τις άγονες γραμμές

Την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών ως το τέλος Νοεμβρίου 2009 αποφάσισε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Σύμφωνα με την απόφαση η χρονική αυτή περίοδος θα είναι δυνατό να παραταθεί ως το τέλος του 2009, ημερομηνία που αποτελεί και το απώτατο όριο λειτουργίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μεταβατική αυτή λύση κατά το υπουργείο εξασφαλίζει και τη μη επιβάρυνση της πολιτείας, αφού κατά τη μεταβατική περίοδο το ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταβάλει επιδότηση στις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι για την απόφαση αυτή ελήφθησαν υπόψη η συνεχής, πέραν των 50 ετών, και αδιάκοπη προϋπηρεσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών στις ελληνικές άγονες γραμμές. Επίσης, τονίζει, ότι συνεκτίμησε «την πρόταση της Olympic Air προς τις Ολυμπιακές Αερογραμμές να συνδράμουν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών χωρίς κρατική οικονομική επιδότηση για τη μεταβατική περίοδο», κάτι όμως που εγγυήθηκαν και οι άλλες αεροπορικές εταιρείες που διεκδικούν τις γραμμές.

Ντόρα Μπακογιάννη:

Ο κ. Βγενόπουλος πετάει λάσπη

Για επίθεση εναντίον της και προσπάθεια εμπλοκής της σε έναν επιχειρηματικό πόλεμο στον οποίο δεν έχει καμία θέση κάνει λόγο η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με γραπτή δήλωσή της.

«Ο κ. Βγενόπουλος δεν προσκομίζει κανένα στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς του. Πετάει λάσπη. Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι το υπουργείο έδρασε με απόλυτη διαφάνεια και εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων φορέων και εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

«Ο κ.

Βγενόπουλος είναι εκπρόσωπος ισχυρών ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Σήμερα εκμεταλλεύεται την προεκλογική περίοδο για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του. Αρνούμαι να παίξω το παιχνίδι του. Δεν έχω εκβιαστεί και δεν πρόκειται να εκβιαστώ από κανέναν» προσθέτει η κυρία Μπακογιάννη.