Πρόστιμο για τα «φρουτάκια» στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πρόστιμο, κατ΄ αποκοπήν, 3 εκατ. ευρώ και 31.536 ευρώ ημερησίως πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στον λογαριασμό «Ιδιοι Πόροι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» διότι δεν συμμορφώνεται με την Καταδικαστική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 26ης Οκτωβρίου 2006 που αφορά τα «φρουτάκια» και ειδικότερα την ελεύθερη εγκατάσταση και λειτουργία τους. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου που είχε καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και είχε διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για έγκριση», μας επιστράφηκε για αυτονόητες διορθώσεις που υπαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία.

Πρόστιμο, κατ΄ αποκοπήν, 3 εκατ. ευρώ και 31.536 ευρώ ημερησίως πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στον λογαριασμό «Ιδιοι Πόροι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας» διότι δεν συμμορφώνεται με την Καταδικαστική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 26ης Οκτωβρίου 2006 που αφορά τα «φρουτάκια» και ειδικότερα την ελεύθερη εγκατάσταση και λειτουργία τους.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου που είχε καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και είχε διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για έγκριση», μας επιστράφηκε για αυτονόητες διορθώσεις που υπαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία. Το κείμενο του σχεδίου νόμου θα διορθωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα.

Εν τω μεταξύ, όμως, το μέγα πρόβλημα του «τζόγου» μέσω Διαδικτύου παραμένει σε εκκρεμότητα και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, με αποτέλεσμα, ενώ απαγορεύονται τα «φρουτάκια» εκτός των καζίνων, οι ενδιαφερόμενοι να παίζουν τζόγο από το σπίτι τους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη νέα Καταδικαστική Απόφασή του αναφέρει μεταξύ άλλων την επιβολή της χρηματικής ποινής, όπως και την καταδίκη για την καταβολή των δικαστικών εξόδων από την Ελλάδα, διότι δεν τροποποιήθηκε ο Νόμος 3037/2002 ο οποίος θέσπιζε την απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο (πλην των καζίνων) όλων των ηλεκτρονικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρικών παιχνιδιών «συμπεριλαμβανομένων όλων των παιγνίων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επ΄ απειλή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων».

Μετά την πρώτη Καταδικαστική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2006 ξεκίνησαν οι διαδικασίες κατάρτισης σχεδίου νόμου το οποίο όμως «έμεινε στα συρτάρια» ως πρόσφατα που διαβιβάστηκε για «έγκριση» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολούθησε και νέα Προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας διότι η χώρα δεν εκτέλεσε την Καταδικαστική Απόφαση του Δικαστηρίου της 26ης Οκτωβρίου 2006 που επέφερε και νέα Καταδικαστική Απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την Οδηγία 98/34/ΕΚ, εισάγοντας την απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, εκτός των καζίνων, όλων των ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των παιγνίων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επ΄ απειλή ποινικών ή διοικητικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Νόμος 3037/2002 (για τον οποίον έγιναν οι Προσφυγές) απαγορεύει τα:

* Μηχανικά παίγνια (συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη).

* Ηλεκτρικά παίγνια (παρουσία ηλεκτρικών υποστηρικτικών μηχανισμών). * Ηλεκτρομηχανικά παίγνια (παρουσία ηλεκτρικών υποστηρικτικών μηχανισμών και συμβολή της μυϊκής δύναμης του παίκτη).

* Ηλεκτρονικά παίγνια (ύπαρξη και εκτέλεση λογισμικού προγράμματος). Επίσης ο Νόμος 3037/2002 προβλέπει ότι όσοι εκμεταλλεύονται κέντρα στα οποία διενεργούνται απαγορευμένα παίγνια τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είχε απαντήσει στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν κοινοποίησε οποιοδήποτε νομοθετικό μέτρο προς συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου. Ακολούθησε η Προσφυγή και η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με τον οποίον η παράβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχίζεται επί 27 μήνες και θεωρεί ότι παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο βαθμό σοβαρότητας για δύο λόγους:

* Προσβάλλει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων καθώς και τις αρχές της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και της ελευθερίας εγκατάστασης εντός της ΕΕ.

* Η Ελλάδα δεν ανέστειλε την εφαρμογή του νόμου με συνέπεια, ως εκ τούτου, την καταδίκη επιχειρηματιών σε πρόστιμα και σε στερητικές της ελευθερίας ποινές.

Ωσότου ψηφιστεί νόμος για τα τυχερά παιχνίδια, σύμφωνα με τις Κοινοτικές διατάξεις, θα πληρώνουμε πρόστιμα και μάλιστα σεβαστά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.