Έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά ζητά το Ναγκασάκι 64 χρόνια μετά

Το Ναγκασάκι θυμάται τα 64 χρόνια από τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας και κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να διαλέξει ανάμεσα στην «εξάλειψη των πυρηνικών όπλων ή τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους». Ενός λεπτου σιγή τηρήθηκε για τους συνολικά 150.000 νεκρούς από τη βόμβα.

Το Ναγκασάκι θυμάται τα 64 χρόνια από τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας και κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να διαλέξει ανάμεσα στην «εξάλειψη των πυρηνικών όπλων ή τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους».

Ενός λεπτου σιγή τηρήθηκε στην τελετή της Κυριακής για τους συνολικά 150.000 νεκρούς από τη βόμβα, ενώ 29 χώρες έστειλαν αντιπροσώπους.

«Από τους δύο δρόμους που έχουμε να διαλέξουμε, ο ένας οδηγεί σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, και ο άλλος στον απόλυτο αφανισμό» είπε ο δήμαρχος της πόλης, Τομιχίσα Τάουε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο για την εξάλειψη των πυρηνικών, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ενώ σημείωσε και την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Μάιο.

Από την ίδια την έκρηξη της βόμβας στο Ναγκασάκι στις 11:02 της 9ης Αυγούστου 1945 και από τις ασθένειες που προκάλεσε μετέπειτα, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 150.000 άνθρωποι.

Έξι ημέρες μετά από τη ρίψη των δύο βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων, τερματίζοντας τονΒ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.