Η ταυτότητα των εγκεφάλων

Για δεκάδες κακουργήματα κατηγορείται ο έγκλειστος στις φυλακές Παναγιώτης Βλαστός, 39 ετών, γνωστός εδώ και χρόνια στις διωκτικές και σωφρονιστικές αρχές. Το 1994 είχε καταδικαστεί ως υπαίτιος μαζί με τον αδελφό του για τη σφαγή που προκάλεσαν έξω από νυχτερινό κέντρο. Τότε επρόκειτο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε «νονούς» της νύχτας. Αποτέλεσμα, να εκτελέσουν εν ψυχρώ τον Γεράσιμο Ναστούλη...

Για δεκάδες κακουργήματα κατηγορείται ο έγκλειστος στις φυλακές Παναγιώτης Βλαστός, 39 ετών, γνωστός εδώ και χρόνια στις διωκτικές και σωφρονιστικές αρχές. Το 1994 είχε καταδικαστεί ως υπαίτιος μαζί με τον αδελφό του για τη σφαγή που προκάλεσαν έξω από νυχτερινό κέντρο. Τότε επρόκειτο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε «νονούς» της νύχτας. Αποτέλεσμα, να εκτελέσουν εν ψυχρώ τον Γεράσιμο Ναστούλη (αδελφό ανθρώπου της νύχτας) αλλά και τον Δημήτρη Σπίνο. Τότε υπήρξε μάχη όπου κατά την ανταλλαγή πυρών οι αδελφοί Βλαστού τραυματίστηκαν και έτσι συνελήφθησαν.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1998, ο Π. Βλαστός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Το ίδιο διάστημα, καθώς επέβαινε μαζί με τον αδελφό του στο αυτοκίνητό του, παραβίασε κόκκινο σηματοδότη, έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς, του ένευσαν να σταματήσει και όταν δεν σταμάτησε σημειώθηκε νέο μακελειό. Αποτέλεσμα; Να τραυματισθεί θανάσιμα το ένα από τα δύο αδέλφια, αλλά και ένας αρχιφύλακας της Αμεσης Δράσης, ο Σπ. Κοψαύτης. Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και παρά το μακελειό που προηγήθηκε, ο Π. Βλαστός άρπαξε ένα μηχανάκι και εξαφανίστηκε προς την πλευρά της οδού Θησέως. Λίγο καιρό αργότερα συνελήφθη και μάλιστα κατά τη σύλληψή του είπε ότι «λυτρώθηκε».

Από τις φυλακές όπου μεταφέρθηκε φαίνεται ότι ο Βλαστός συνέχιζε την εγκληματική του δράση, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας υπήρξαν περιπτώσεις εκβιασμού καταστηματαρχών, ακόμη και τοποθετήσεις βομβών σε νυχτερινά καταστήματα. Για άλλη μία φορά, όταν πάλι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, έπεσε στα χέρια αστυνομικών στην Κόρινθο με την κατηγορία ότι πήγε να εισπράξει χρήματα από κατάστημα για κάποιον άλλον και μάλιστα πυροβόλησε τους ιδιοκτήτες του καταστήματος. Ο Γιάννης Σκαφτούρος, 40 ετών, βαρυποινίτης και αυτός, γνώρισε τον Βλαστό στις φυλακές Διαβατών. Εκαναν παρέα και σύμφωνα με την Αστυνομία οργάνωναν εγκληματικές πράξεις μέσα από τη φυλακή. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία τούς κατηγόρησε ότι ενέχονται στην εκτέλεση του Γ. Γούσιου, 57 ετών, έξω από το ζαχαροπλαστείο του στην Πεντέλη. Εδωσαν, δηλαδή, σύμφωνα με τις κατηγορίες, από το κελί τους εντολή να εκτελεσθεί συμβόλαιο θανάτου για τον Γούσιο. O εντοπισμός τους έγινε από την Αστυνομία από τα κινητά τους τηλέφωνα και έπειτα από ανάλυση των κλήσεων που είχε δεχτεί ο Γούσιος στο κινητό του. Υστερα από έρευνες στα εγκληματικά εργαστήρια αποδείχθηκε ότι πολλές από τις κλήσεις είχαν γίνει από τα καρτοκινητά τους τα οποία βρέθηκαν μέσα στο κελί τους. Θεωρείται ένα από τα μεγάλα ονόματα της δικογραφίας που είχε σχηματισθεί για τους «νονούς» της νύχτας. Στη δικογραφία υπάρχουν 42 ονόματα και κυρίαρχη θέση έχει ο Σκαφτούρος. Τον Αύγουστο του 2007 συνελήφθη στον Ασπρόπυργο, μέσα στο πολυτελές τζιπ του. Κατά τη σύλληψή του έγινε μάχη όταν αρνήθηκε να σταματήσει στα σήματα των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί, προκειμένου να να τον αναγκάσουν να σταματήσει, άρχισαν να πυροβολούν και να πετούν προς το τζιπ χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ο 50χρονος βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος, επισήμως εμφανιζόταν ως έμπορος αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Αττικής έκανε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν πρόσφατα ότι στη συμμορία του είχαν καταγραφεί περισσότεροι από πενήντα παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου. Τα επόμενα χρόνια, συνεργάτες του, με θητεία ακόμη και στον πόλεμο της Βοσνίας, τοποθετούσαν βόμβες σε νυχτερινά κέντρα για να «τιμωρήσουν» ανταγωνιστές του. Επίσης σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ο Στεφανάκος είχε στήσει ένα «δίχτυ προστασίας» του στο οποίο συμμετείχαν ακόμη και στελέχη της αστυνομίας. Γνωστοί τραγουδιστές που εμφανίζονταν στα κέντρα του Στεφανάκου έλεγαν ότι «ήταν πολύ γαλαντόμος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.