Π αρά το γεγονός ότι η Πολωνία έγινε μέλος της ΕΕ μόλις πριν από πέντε χρόνια (2004) τα ευρωπαϊκά ζητήματα δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Εντύπωση προκαλεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών που ερωτήθηκαν από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει. Οι ευρωεκλογές θεωρούνται τεστ για τη δύναμη των κομμάτων της χώρας εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2010 και των βουλευτικών εκλογών του 2011. Τέσσερα κόμματα έχουν πιθανότητες να μοιραστούν τις 50 έδρες ευρωβουλευτών που θα προκύψουν από την εκλογική διαδικασία. Τις περισσότερες πιθανότητες νίκης συγκεντρώνει το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, το οποίο εξασφάλισε τη συμμετοχή της απερχόμενης επιτρόπου Ντανούτα Χύμπνερ στα ψηφοδέλτιά του. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στη δεύτερη θέση με σημαντική διαφορά το κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πρώην πρωθυπουργού και δίδυμου αδερφού του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι . Ο πρόεδρος της χώρας έχει κατά το πολωνικό σύνταγμα λιγότερες αρμοδιότητες από τον πρωθυπουργό, ο ρόλος του είναι ωστόσο σημαντικός για εξωτερικές σχέσεις. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας ο πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό για πέντε χρόνια. Τα 460 μέλη της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου και τα 100 μέλη της Γερουσίας εκλέγονται απευθείας για τέσσερα χρόνια με το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης. Ο Τουσκ διαδέχθηκε το 2007 στη θέση του πρωθυπουργού τον έτερο αδερφό Κατσίνσκι, τον Γιάροσλαβ, ο οποίος παραμένει και ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος για τις ευρωεκλογές.
Οι αδερφοί Κατσίνσκι στήριξαν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και έχτισαν σχέσεις συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση.
Στα τέλη Μαΐου οι Ηνωμένες Πολιτείες εξεδήλωσαν επισήμως την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη συμφωνία τους με την Πολωνία για την ανάπτυξη συστοιχίας αμερικανικών πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Ρatriot. Η διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2008 ανάμεσα στην πολωνική κυβέρνηση και την απελθούσα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους.
Η κρίση έπληξε βάναυσα την οικονομία της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Πολωνία είναι υπερβολικά υψηλό- φέτος θα φθάσει το 6,6% του ΑΕΠ- και στις αρχές Μαΐου άσκησε επισήμως έντονη κριτική για τους οικονομικούς χειρισμούς των τελευταίων μηνών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε γραμμή πίστωσης διάρκειας ενός έτους και ύψους 20,6 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι δεν θα λάβει τα χρήματα αν δεν τα χρειαστεί, κάτι που δεν είναι διόλου απίθανο να συμβεί. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πολωνική οικονομία θα σημειώσει επιβράδυνση 0,7% μετά την ανάπτυξή της κατά 4,8% το 2008. Την Τετάρτη 27 Μαΐου η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Η κίνηση ερμηνεύεται ως παύση στον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης με στόχο να εκτιμηθούν οι εξελίξεις για τη σταθερότητα του εθνικού νομίσματος και τις προοπτικές της οικονομίας.