Τι επιδιώκουν τα μικρά κόμματα

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣστην Ελλάδα σπανίως επιφυλάσσουν εκπλήξεις, αφού τα αποτελέσματά τους σπανίως διαφοροποιούνται από αυτά που προβλέπουν οι δημοσκόποι. Και ο δικομματισμός, που πάντα πεθαίνει τις παραμονές των εκλογών, πάντα ανασταίνεται τη μετεκλογική Δευτέρα. Ωστόσο, κάτω από τα κόμματα που επιτυγχάνουν τα απαραίτητα για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο ποσοστά, υπάρχει μια μακρά λίστα από άλλα που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, άλλοτε για τις κατά καιρούς θέσεις τους ή τον χαρακτήρα τους και άλλοτε για την επιμονή τους σε έναν αγώνα που φαντάζει καταδικασμένος εκ των προτέρων. Ή μήπως όχι; Η απλή αριθμητική λέει ότι 215.585 συμπολίτες μας ψήφισαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές τα πολύ μικρά κόμματα, ενώ άλλοι 220.088 τα προτίμησαν στις εθνικές εκλογές του 2007. Αν και οι «χαλαρές» κάλπες των Βρυξελλών είθισται να μη σηματοδοτούν θεαματικές εξελίξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ είχε χάσει τις εκλογές του 2000 για περίπου 70.000 ψήφους. Σε έναν αμείλικτο αγώνα είτε για την πρωτιά είτε για την επιβίωση (και συχνά και για τα δύο), στην πολιτική κάθε ψήφος είναι καλοδεχούμενη.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣστην Ελλάδα σπανίως επιφυλάσσουν εκπλήξεις, αφού τα αποτελέσματά τους σπανίως διαφοροποιούνται από αυτά που προβλέπουν οι δημοσκόποι. Και ο δικομματισμός, που πάντα πεθαίνει τις παραμονές των εκλογών, πάντα ανασταίνεται τη μετεκλογική Δευτέρα. Ωστόσο, κάτω από τα κόμματα που επιτυγχάνουν
τα απαραίτητα για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο ποσοστά, υπάρχει μια μακρά λίστα από άλλα που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, άλλοτε για τις κατά καιρούς θέσεις τους ή τον χαρακτήρα τους και άλλοτε για την επιμονή τους σε έναν αγώνα που φαντάζει καταδικασμένος εκ των προτέρων. Ή μήπως όχι; Η απλή αριθμητική λέει ότι 215.585 συμπολίτες μας ψήφισαν στις προηγούμενες ευρωεκλογές τα πολύ μικρά
κόμματα, ενώ άλλοι 220.088 τα προτίμησαν στις εθνικές εκλογές του 2007. Αν και οι «χαλαρές» κάλπες των Βρυξελλών είθισται να μη σηματοδοτούν θεαματικές εξελίξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ είχε χάσει τις εκλογές του 2000 για περίπου 70.000 ψήφους. Σε έναν αμείλικτο αγώνα είτε για την πρωτιά είτε για την επιβίωση (και συχνά και για τα δύο), στην πολιτική κάθε ψήφος είναι καλοδεχούμενη.

Αν και ακόμη δεν έχει φθάσει η στιγμή της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων στο Πρωτοδικείο, εν τούτοις έχει ήδη σκιαγραφηθεί το πλαίσιο στο οποίο θα συγκρουστούν οι υποψήφιοι για να καλύψουν τις 22 θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, για τις οποίες πάνω από 20 κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο μας. Ηδη οι συμμετοχές είναι πολλές και καλύπτουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα- από την Ακροδεξιά ως την Ακροαριστερά. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχουν κόμματα και «κόμματα», πολύ μικρά και ακόμη μικρότερα, σε μερικά από τα οποία ηγούνται πρώην υπουργοί και πεπειραμένοι πολιτικοί και σε άλλα «θρυλικές» μορφές που έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστή την παρουσία τους στο πανελλήνιο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε πλησίασαν έστω και το προαύλιο της Βουλής.

Οι «μεγάλοι» μικροί

Οι κκ. Ν. Χρυσόγελος, Ρος Ντέιλι (μέσον) και Μ. Τρεμόπουλος (δεξιά) των Οικολόγων Πρασίνων

Μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της πολιτικής «αγοράς», είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα νέο κόμμα να κάνει γνωστή την παρουσία του, καθώς στερείται πόρων και μηχανισμών. Εν τούτοις, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ένα κόμμα που κινούνταν σε εκλογικό επίπεδο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να είναι η μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών και αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Μ. Τρεμόπουλος θα γίνει ο πρώτος «πράσινος» Ελληνας που πάτησε το πόδι του στις Βρυξέλλες. Καλά οργανωμένοι είναι και οι Δημοκρατικοί του κ. Μελ. Μελετόπουλου, τέως στελέχους της Δημοκρατικής Αναγέννησης, του πρώην υπουργού κ. Στ.Παπαθεμελή. Επικεφαλής στη λίστα των Δημοκρατικών για την 7η Ιουνίου έχει τεθεί ο δικηγόρος και δημοσιογράφος κ. Αντ. Παπαγιαννίδης , ενώ ακολουθούν ο πρέσβης ε.τ. κ. Δημήτριος-Ανδρέας Νεζερίτης, ο ναύαρχος ε.α. κ. Ι. Στάγκας, ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Κ.Σταματόπουλος και άλλοι.

Το «παρών» στις ευρωεκλογές θα δώσει και το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑΜΜΕ), δηλαδή η συμμαχία της Δημοκρατικής Αναγέννησης του κ. Παπαθεμελή με προσωπικότητες όπως ο καθηγητής και πρώην εκδότης κ. Κ. Ζουράρις και οι κκ. Γ. Μαύρος και Γ. Αβραμίδης, με τη συμμετοχή του κ. Π. Σήρη, εκ μέρους των Μακεδονικών Οργανώσεων. Στόχος τους είναι «η συγκρότηση ενός πατριωτικού δημοκρατικού κινήματος που θα αντισταθεί στην κλιμακούμενη διάλυση του κοινωνικού ιστού και τη συνεχή υποχώρηση στα εθνικά θέματα» και «να κλειδώσει το όνομα της Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ». Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα είναι ο κ. Παπαθεμελής.

Ακόμη, στις ευρωεκλογές κατέρχεται για μία ακόμη φορά και η Φιλελεύθερη Συμμαχία του νεαρού γιατρού κ. Φ.Περλικού. Μάχη αναμένεται να δοθεί και στις τάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπου για την ψήφο των Ελλήνων θα συγκρουστούν το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΕΕΚ, η ΟΑΚΚΕ, το ΑΣΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στα ακροδεξιά συμμετέχει στις ευρωεκλογές ύστερα από χρόνια απουσίας και η «Χρυσή Αυγή».

«Παρά τα ταπεινά και λιγοστά υλικά μέσα που διαθέτει η Ενωση Κεντρώων, θα δώσουμε τη μάχη της 7ης Ιουνίου με σθένος και αποφασιστικότητα. Θέλουμε ένα καλό ποσοστό και θέλουμε να πάρουν το μάθημά τους οι φίλοι μας στο ΠαΣοΚ.

Την αυτοδυναμία να την ξεχάσουν για πάντα και να αντιληφθούν ότι ο χώρος του Κέντρου γυρίζει αυτοτελώς στην κεντρική πολιτική σκηνή ». Ετσι ολοκληρώνει το «μήνυμα της ημέρας» ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης , προαναγγέλλοντας την κάθοδο του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Πρώην καναλάρχης, ο κ. Λεβέντης βρίσκεται στην πολιτική από το 1982, έχει περάσει από διάφορους χώρους, έχει γίνει πασίγνωστος στο πανελλήνιο για τις αμφιλεγόμενες τηλεοπτικές εκπομπές του, ενώ έχει υποστεί δύο φορές ξυλοδαρμό, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Οι αμίμητες εκπομπές του το 1993 θα περάσουν στην Ιστορία, όταν παρακαλούσε τον Θεό «να στείλει καρκίνο» στον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Παραιτούμεθα των βουλευτικών μισθών Ελλάδας και Ευρώπης υπέρ της ανόρθωσης της εθνικής μας οικονομίας και ως παράδειγμα πολιτικής ανιδιοτέλειας για όλον τον κόσμο ». Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι Οικολόγοι Ελλάδας, πρόεδρος των οποίων είναι ο κ. Κ. Παπανικόλας, ο οποίος, όπως λέει, στρατεύτηκε στη μαχόμενη ΟικοΛογία και εργάζεται εδώ και 30 χρόνια από τις έξι το πρωί ως τις 12 το βράδυ, όχι για να κερδίσει χρήματα, αλλά για να εκπληρώσει ένα υπέρτατο ηθικό χρέος.

Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν θα συμμετάσχει και σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του γνωστού τοις πάσι κ. Δημ.Βεργή. «Από το 1989 το οικολογικό κόμμα του Βεργή συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, με πρωτοποριακές και πάντα επίκαιρες και περιζήτητες σε όλον τον κόσμο αφίσες» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κόμματός του. Ομολογουμένως, οι αφίσες του κ. Βεργή δεν θα ξεχαστούν εύκολα, αφού σε αυτές τον έχουμε δει με χλαμύδα, ντυμένο Αϊ-Γιώργη ή ακόμη και γυμνό!

Οι «μικροί» μικροί

Οι κκ. Κώστας Ζουράρις (αριστερά) και Στέλιος Παπαθεμελής, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Αναγέννησης

Στις εκλογές αναμένεται να συμμετάσχει και το ΕΑΡ (Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα), «το πολιτικό κίνημα των ελλήνων διαφωτιστών» , καθώς και το κλασικό πια και στοιχειωμένο από τις μορφές του Νικόλαου Πλαστήρα και του Ελευθερίου Βενιζέλου Κόμμα Φιλελευθέρων, πρόεδρος του οποίου είναι ο εκδότης κ. Μαν. Καλλιγιάννης. Επίσης, κατέρχεται για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κόμμα, που δεν είναι τίποτε άλλο από την πολιτική μετουσίωση του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια, δηλαδή των ελλήνων διαζευγμένων μπαμπάδων, πρόεδρος των οποίων είναι ο καθηγητής κ. Ν. Σπιτάλας.

« Το νέο κόμμα που όλοι περίμενανιδρύθηκε! » αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κοινωνίας (Πολιτικής Παράταξης Συνεχιστών Ιωάννη Καποδίστρια). Πρόκειται για «μια ομάδα νέων ανθρώπων που είμαστε υπό την καθοδήγηση Πνευματικών Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας» που σκοπεύουν να πολιτευθούν «σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μαρτυρικού κυβερνήτου Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση και σκοπό υπάρξεως του Εθνους την Εκκλησία». Πρόεδρος του κόμματος είναι ο κ. Εμμ. Βολουδάκης, μηχανικός Λογισμικού το επάγγελμα.

Επίσης, ετοιμάζεται για τις εκλογές το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, με επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τον παλαίμαχο συνδικαλιστή κ. Κ. Μαρκόπουλο, ενώ την ψήφο των Ελλήνων θα διεκδικήσει και η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία- Ουράνιο Τόξο, η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη σλαβομακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας. Επί ΠαΣοΚ το Ουράνιο Τόξο είχε προκαλέσει την οργή τού τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος το είχε χαρακτηρίσει «συνασπισμό Σλαβομακεδόνων, σταλινικών και ομοφυλοφίλων» .

Τέλος, στις ευρωεκλογές κατέρχεται και η «Δράση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.