ΑΡΧΗΓΟΙ κρατών, βασίλισσες, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί, υπουργοί, οικονομικοί παράγοντες, τραπεζίτες, κατέφθαναν στην Αθήνα με τα πολυτελή ιδιωτικά τους τζετ, επιβιβάζονταν βιαστικά από την πίστα του αεροδρομίου σε θωρακισμένες λιμουζίνες και με συνοδεία περιπολικών- και ελικοπτέρων από τον αέρα- κατευθύνονταν εν πομπή προς τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου παρέμειναν έγκλειστοι, χωρίς τις συζύγους ή τις/ τους συντρόφους τους, επί ένα τριήμερο. Ηρθαν με τα τζετ τους και τους «φουσκωτούς» τους για να εξετάσουν πώς θα ξεπεραστεί η παγκόσμια οικονομική
κρίση. Οι ισχυροί του κόσμου, τα «μεγάλα πορτοφόλια του πλανήτη», τα μέλη της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, κατέλυσαν στις σουίτες του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, οι οποίες έχουν θέα στη θάλασσα και στοιχίζουν 1.245
ευρώ τη βραδιά (τα απλά δωμάτια κοστίζουν κατά μέσο όρο 400 ευρώ). Ενα λιτό δείπνο- μπουφές με θαλασσινά κυρίως-, καμία έξοδος προς τα τουριστικά αξιοθέατα και τα παραλιακά εστιατόρια, ούτε μία βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου και κανένα δώρο δεν είχαν μαζί τους για να ανταλλάξουν οι «Μπίλντερμπεργκερς». Απλώς περιορίστηκαν σε κάποια διαφημιστικά έντυπα του ΕΟΤ, που τα βρήκαν στα δωμάτιά τους και επιδείκνυε ο ένας στον άλλο τις εντυπωσιακές φωτογραφίες.
Oι προσκεκλημένοι καταβάλλουν οι ίδιοι τα έξοδα συμμετοχής τους, κάτι που αποτελεί παράδοση για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Οι έλληνες μετέχοντες πολιτικοί είχαν να αντιμετωπίσουν και τα μέτρα ασφαλείας που επιβλήθηκαν σε όλους χωρίς εξαίρεση. Μόλις εισέρχονταν με το αυτοκίνητό τους στην πύλη του ξενοδοχείου έπρεπε να σταματήσουν για να ελεγχθεί εξονυχιστικά από άνδρες της ασφάλειας το όχημά τους. Ως και μηχάνημα (αυτό με τον καθρέφτη και τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες) για τον εντοπισμό βομβών που πιθανόν να είχαν τοποθετηθεί κάτω από τα αυτοκίνητα είχαν στη διάθεσή τους οι άνδρες ασφαλείας.
Το μεσημεριανό, πάλι σε μπουφέ, όπως προβλέπεται από το άτυπο πρωτόκολλο τη Λέσχης, περιείχε αυτή τη φορά ελληνικούς μεζέδες, δηλαδή γιουβέτσι, ντολμαδάκια, ταραμά («taramas», όπως το διαφήμιζαν ενθουσιασμένοι οι γαλαζοαίματοι), σουβλάκι καλαμάκι, ντολμαδάκια και κατσικίσιο τυρί. Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, φορώντας ένα κομψό βεραμάν ταγέρ, συνομιλούσε με όλους τους Ελληνες κυρίως για την Ελλάδα, ενώ η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη , φορώντας ένα ασπρόμαυρο ταγέρ, φαινόταν πιο απόμακρη. Και οι δύο πάντως τίμησαν το γιουβέτσι και τον «taramas».
▅ Το Facebook
Ενώ όλα κυλούσαν σε ρυθμούς θεωρητικής παράδοσης ( «βαρετή σύνοδος» , σχολίασαν κάποιοι) ξαφνικά ορισμένοι ανακάλυψαν ανάμεσά τους έναν 35χρονο ο οποίος τους συστήθηκε εκ των ιδρυτών του Facebook και έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε λίγο όμως σ΄ ένα πάνελ άρχισε μια σοβαρή συζήτηση για το πόσο κινδυνεύουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες από τον ηλεκτρονικό πόλεμο, πώς δηλαδή μπορούν τα ηλεκτρονικά μέσα να αποδιοργανώσουν πλήρως ένα κράτος.
Μπορεί ορισμένοι να αποκάλεσαν τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ «προθάλαμο των ηγετών», αλλά αυτό που έγινε στην Αθήνα ήταν, όπως ευστόχως το χαρακτήρισε ένας από τους συμμετέχοντες, «τόση φασαρία για το τίποτα». Οι ισχυροί του κόσμου, που συγκεντρώθηκαν εφέτος στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είχαν ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τους την οικονομική κρίση και τους τρόπους εξόδου απ΄ αυτήν. Πέρυσι, στη σύναξη των ισχυρών στην Ουάσιγκτον, οι οικονομικοί εγκέφαλοι του πλανήτη δεν είχαν προβλέψει την οικονομική κρίση, απλώς προειδοποίησαν για κάποια «μαύρα σύννεφα» στην οικονομία. Εφέτος στον «Αστέρα», εκεί που όλοι περίμεναν να κάνουν προτάσεις ή έστω προβλέψεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, μίλησαν για το πώς πρέπει να κατανεμηθούν ορθολογικότερα τα δισεκατομμύρια ευρώ (και δολάρια) που δόθηκαν από κρατικές πηγές στις τράπεζες, έκαναν αρκετή συζήτηση για τα συμπεράσματα των G20, τον έλεγχο των οργανισμών και πολλά άλλα: «Ηταν μια βαρετή συζήτηση, δεν μας πρόσφεραν κάτι καινούργιο» είπε στο «Βήμα», ανωνύμως φυσικά, ένας από τους παρισταμένους. Και ξέρετε γιατί; Στον «Αστέρα» βρέθηκαν σημαντικοί οικονομικοί εγκέφαλοι της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και πολλά ινστιτούτα που ασχολούνται με την οικονομία. Ολοι αυτοί κυρίως περιέγραψαν την κρίση παρά έκαναν προτάσεις για έξοδο από αυτήν, αφήστε που πολλές από τις προτάσεις τους ήταν αντικρουόμενες.
▅ Η εμπειρία
Ο κ. Ι. Παπαθανασίου βρέθηκε και αυτός ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη και ήταν όπως έλεγε αργότερα σε συνεργάτες του μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Για τον κ. Παπαθανασίου η συνεδρίαση της Λέσχης είχε ιδιαίτερη σημασία όχι επειδή πραγματοποίησε την «παρθενική» του εμφάνιση σ΄ αυτήν, αλλά επειδή είχε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον τούρκο ομόλογό του κ. Αλί Μπαμπατζάν και με ευρωπαίους ομολόγους του, να δειπνήσει μαζί με δύο βασίλισσες, της ΙσπανίαςΣοφία και της Ολλανδίας Βεατρίκη, και να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, τον κ. Γ. Αλογοσκούφη , την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ρόμπερτ Ζέλικ. Ηλθε, είδε και απήλθε, αφού την Παρασκευή το πρωί έπρεπε να παραστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Λίγο αργότερα όμως ξαναγύρισε, προφανώς για να ακούσει τον χαιρετισμό που θα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός.
Ολα αυτά την ώρα που σε ολόκληρη την περιοχή του Λαιμού Βουλιαγμένης υπερίπταντο ελικόπτερα της Αστυνομίας και τα «βατράχια» του Λιμενικού Σώματος σάρωναν με τα φουσκωτά τους τη θαλάσσια περιοχή, μην αφήνοντας κανέναν να πλησιάσει. Ολα τα πτητικά και θαλάσσια μέσα βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με το Αρχηγείο της Αεροπορίας στη Λάρισα, όπου μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε ετοιμότητα, αφού η Βουλιαγμένη για χάρη των μελών της Λέσχης είχε κηρυχθεί από την Πολεμική Αεροπορία «non flight zone». Η κυκλοφοριακή αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην περιοχή ήταν τέτοια που σχηματίστηκαν στην παραλιακή ουρές από αυτοκίνητα, που θύμιζαν τις εξόδους για το Πάσχα ή για τα διάφορα τριήμερα.
▅ Οι έγκλειστοι
Πολύ κακό για το τίποτα, αφού για λόγους ασφαλείας οι ισχυροί του πλανήτη ήταν υποχρεωμένοι να παραμείνουν έγκλειστοι στο ξενοδοχείο (πλην των Ελλήνων που πηγαινοέρχονταν στα σπίτια τους και στα παραλιακά εστιατόρια της περιοχής), τους έγιναν συστάσεις να μη χρησιμοποιήσουν ούτε καν την πισίνα του ξενοδοχείου, ούτε την παραλία του, πάλι για λόγους ασφαλείας. Ως το απόγευμα πάντως της Παρασκευής οι πάντες πειθάρχησαν και προτίμησαν τις καφετέριες του ξενοδοχείου για συζήτηση. Το μόνο που τους προσφέρθηκε ήταν ένα καλαίσθητο βιβλίο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με το σύνθημα «explore your senses in Greece» και βεβαίως συστάσεις για πλήρη εχεμύθεια. Μη σας ξεφύγει λέξη. Και αν κάποιος από τους κοινούς θνητούς ήθελε να τους στείλει τις απόψεις του μπορούσε, όπως τους είπαν, να τις στείλει στη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Αstir Ρalace Ηotel, Απόλλωνος 40, ΤΚ 16671». ▅ Το προσκλητήριο
Το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός που έλαβε χώρα ήταν το δείπνο (μπουφές) που δόθηκε προς τιμήν τους την Πέμπτη το βράδυ, όπου έκαναν την εμφάνισή τους όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν στη Βουλιαγμένη και βεβαίως η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ηταν εκεί οι δύο βασίλισσες, δύο από τους τρεις πρωθυπουργούς που προσκλήθηκαν, ο καγκελάριος της Αυστρίας κ. Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, της Φινλανδίας κ. Μάτι Βανχάνεν, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής επρόκειτο να τους απευθύνει χαιρετισμό στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής. Ηταν επίσης εκεί 12 υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και ο Ισπανός κ. Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος και ο Σουηδός κ. Καρλ Μπιλντ, καθώς και το Νο2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Τζέιμς Στάινμπεργκ, πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Ρομάνο Πρόντι της Ιταλίας, ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ρόμπερτ Ζέλικ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δέκα υπουργοί Οικονομίας, ανάμεσά τους ο Αμερικανός κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Τούρκος κ. Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργοί, ανάμεσά τους η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν κ. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ, είκοσι υπουργοί Περιβάλλοντος, Παιδείας, Ερευνας και Τεχνολογίας, τρία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσά τους ο κ. Ολι Ρεν αρμόδιος για τη διεύρυνση, περίπου 20 δημοσιογράφοι των εγκυρότερων εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων, όπως οι «Financial Τimes», «Εl Ρais», «Νew Υork Τimes» κ.ά., πρόεδροι εταιρειών πληροφορικής, διοικητές τραπεζών, πρόεδροι αυτοκινητοβιομηχανιών, αεροπορικών βιομηχανιών, επιχειρηματίες.
Ο θεωρούμενος ως επικεφαλής της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ελλάδα και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής, κύπριος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Coca-Cola 3Ε κ. Γ. Δαυΐδ ήταν από τους πρωταγωνιστές της Συνόδου. Είχαν επίσης προσκληθεί ειδικά για τη σύνοδο της Λέσχης στην Αθήνα έλληνες επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
▅ Η κρίση
Η Σύνοδος της Λέσχης στην Αθήνα ασχολήθηκε περισσότερο με την οικονομική κρίση. Τα επτά από τα 14 θέματα που συνολικά βρέθηκαν στην ατζέντα αφορούσαν την οικονομική κρίση. «Το Βήμα» πληροφορείται ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομικής κυρίως θεωρίας που αφορούν τη χρηματοπιστωτική εποπτεία, τις προοπτικές της οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της στη βιομηχανία και στις τράπεζες, καθώς και προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας. Σύμφωνα με το φυλλάδιο που εστάλη στους συμμετέχοντες, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είχε δύο επιλογές, όπως έλεγε ο παρατηρητής κ. Ντάνιελ Εστουλιν: «Είτε μια παρατεταμένη, μαρτυρική ύφεση που θα καταδικάσει τον κόσμο σε δεκαετίες στασιμότητας, παρακμής και φτώχειας, είτε σε μια έντονη αλλά συντομότερη ύφεση που θα στρώσει τον δρόμο για μια νέα βιώσιμη ανάπτυξη» .
▅ Το φάντασμα
Τι από τα δύο έγινε ουδείς μπορεί να αποκαλύψει. Επισήμως άλλωστε η Μπίλντερμπεργκδεν υπάρχει, δεν μπορεί να διαψεύσει τίποτα, δεν μπορεί να ανακοινώσει τίποτα και αποτελεί μάννα εξ ουρανού για όσους πιστεύουν στις θεωρίες της συνωμοσίας. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που η Λέσχη απέκτησε τη φήμη της «σκιώδους παγκόσμιας κυβέρνησης». Κατ΄ άλλους πάντως, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τα μέλη της Λέσχης αποτελούν «μια εγκληματική μυστική ομάδα του παγκοσμίου σιωνισμού που επιχειρεί να επιβάλει μια ανάλγητη παγκόσμια δικτατορία υπό την ηγεσία του Εωσφόρου». Ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη οργάνωσε πορεία διαμαρτυρίας προς τον «Αστέρα», «διαδήλωση» την ονόμασε.
Και επειδή τα συμπεράσματα των συνόδων της Λέσχης δεν ανακοινώνονται, οι ισχυροί του κόσμου βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα της δυναμικής επανεμφάνισης της Ρωσίας, την ισχυροποίηση της Κίνας, την ένταση στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν και τις σχέσεις ΕυρώπηςΗΠΑ. Μίλησαν αρκετή ώρα για το περιβάλλον, κυρίως για τη μετά Κιότο εποχή, λόγω και της Συνόδου της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ ενδιαφέρον παρουσίαζε το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού πολέμου.