ΒΙΕΝΝΗ Η ενδεκάωρη μαγνητοσκοπημένη κατάθεση αλλά και η αναπάντεχη ( όσο και σιωπηλή…) εμφάνιση στο δικαστήριο της κόρης και θύματός του Ελίζαμπετ οδήγησε χθες τον αιμομίκτη βιαστή πατέρα της Γιόζεφ Φριτσλ σε μια εντυπωσιακή ανατροπή της υπερασπιστικής γραμμής του. Ο πατέρας-τέρας της Αυστρίας παραδέχθηκε την ενοχή του για όλα όσα κατηγορείται, περιλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας ενός από τα επτά παιδιά που έκαναν στα 24 χρόνια που κρατούσε φυλακισμένη την κόρη του στο υπόγειο του σπιτιού του σε χωριό της χώρας. Αυτή η κατηγορία είναι η μόνη που επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οπως ανέφερε η εφημερίδα «Κurier», η Ελίζαμπετ Φριτσλ πήγε στο δικαστήριο «για να συγκεντρώσει εντυπώσεις και να παρατηρήσει τις αντιδράσεις του πατέρα της ώστε να τις συμπεριλάβει σε ένα βιβλίο το οποίο σκοπεύει να γράψει». Η 43χρονη Ελίζαμπετ παρέστη τις δύο πρώτες ημέρες της διαδικασίας που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό αποκάλυψε ανωνύμως στο πρακτορείο Αssociated Ρress πρόσωπο το οποίο είναι σε γνώση της ακροαματικής διαδικασίας, Την πρώτη ημέρα της δίκης, την περασμένη Δευτέρα, ο 73χρονος Φριτσλ είχε δηλώσει αθώος για τον φόνο του βρέφους αλλά και για την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε την κόρη του ως σκλάβα του σεξ. Χθες ομολόγησε την ενοχή του και για τις δύο κατηγορίες. «Λυπάμαι » είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ισχυριζόμενος ότι η βιντεοσκοπημένη κατάθεση της κόρης του τον έκανε να αλλάξει την ομολογία του. Ο Φριτσλ παραδέχθηκε χθες την ευθύνη του για τον θάνατο του βρέφους που έζησε μόλις 66 ώρες, τον Απρίλιο του 1996, αφού ο ίδιος δεν επέτρεψε να λάβει την αναγκαία ιατρική αγωγή για να επιζήσει. Στη συνέχεια έκαψε τη σορό του στον φούρνο και σκόρπισε τη στάχτη στον κήπο. «Δεν ξέρω γιατί δεν βοήθησα» είπε χθες ο Φριτσλ. « Απλώς το παρέβλεψα. Σκέφτηκα ότι το μικρό θα επιζούσε.Επρεπε να καταλάβω πως δεν θα τα κατάφερνε » πρόσθεσε.

Ηκόρη του Φριτσλ και τα έξι άλλα παιδιά που έκανε μαζί του, είναι σήμερα ηλικίας από έξι ως 20 ετών και προσπαθούν εδώ και μήνες να συνέλθουν από το πολύχρονο μαρτύριο που υπέστησαν, ειδικά τα τρία από τα παιδιά που έμεναν μαζί με τη μητέρα τους στο υπόγειο του σπιτιού τους. Τα άλλα τρία «ανέβηκαν» στο σπίτι και ο Φριτσλ τα παρέδωσε στη σύζυγό του για να τα μεγαλώσει, λέγοντάς της δήθεν ότι «τα έστειλε η εξαφανισμένη» κόρη τους. Ο ίδιος χαρακτήρισε χθες τη συμπεριφορά του « αρρωστημένη». Στην κατάθεσή της η ψυχίατρος Αντελχάιντ Κάστνερ διαβεβαίωσε πως ο Φριτσλ δεν είναι σχιζοφρενής, αλλά πάσχει από σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας και θα πρέπει να εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική για μη φυσιολογικούς εγκληματίες, ωσότου αποδειχθεί πως δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο. « Ο κίνδυνος να διαπράξει ξανά έγκλημα σίγουρα υφίσταται, α ν δεν υποβληθεί σε θεραπεία» κατέθεσε η ψυχίατρος στο δικαστήριο. Η ίδια τόνισε πως ο αυστριακός κατηγορούμενος έχει μεγάλες αυταπάτες, αν και είναι έξυπνος άνθρωπος και είχε τις δυνατότητες για μάθηση. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός άκουσε το μεγαλύτερο μέρος της 45λεπτης κατάθεσης της ψυχιάτρου με τα μάτια κλειστά και το κεφάλι γερμένο στο πίσω μέρος του ξύλινου εδωλίου. « Ηξερε ότι δεν έπρεπε να τα κάνει αυτά,ότι ήταν ανεπίτρεπτες πράξεις » πρόσθεσε η κυρία Κάστνερ. Στη συνέχεια περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια λέγοντας ότι μεγάλωσε με τον φόβο της μητέρας του, η οποία απεβίωσε το 1980 στο ίδιο σπίτι όπου τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε τα εγκλήματά του. Η μητέρα του χτυπούσε τον Φριτσλ, τον άφηνε συχνά μόνο, μια φορά επί ημέρες, ενώ δεν υπήρχε πατέρας στη ζωή του.

Μ ετά την ακροαματική διαδικασία της Τρίτης, ο συνήγορος του Φριτσλ Ρούντολφ Μάγερ είπε ότι ο πελάτης του ζήτησε να δει την ψυχίατρο. « Πρέπει στα αλήθεια να τον συγκλόνισε » σημείωσε, αναφερόμενος στην κατάθεση της Ελίζαμπεθ. Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Φραντζ Κούτκα δήλωσε ότι η Ελίζαμπεθ δεν ήταν χθες στο δικαστήριο, δεν διέψευσε όμως ότι ήταν παρούσα σε αυτό τις δύο προηγούμενες ημέρες. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Πέμπτη.