Τα αρχαία δεν έχουν συντηρηθεί, πολλώ δε μάλλον δεν έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους στο Μουσείο. Η διαμόρφωση των εκθεσιακών και των βοηθητικών χώρων κρίνεται προβληματική. Ο περιβάλλων χώρος είναι αδιαμόρφωτος. Πάρκινγκ δεν υπάρχει. Ικανός αριθμός επιστημόνων, επίσης δεν υπάρχει. Αλλά το υπουργείο Πολιτισμού θέλει να εγκαινιάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών τον Ιούλιο. Μπορεί; Το ζήτημα είναι ότι όσο γρήγορα χτίστηκε αυτό το Μουσείο, τόσο μεγάλη είναι η καθυστέρηση για την αποπεράτωσή του, δηλαδή την υλοποίηση του εκθεσιακού προγράμματος και την ολοκλήρωση επί μέρους εκκρεμοτήτων. Αλλωστε θα πρέπει να θυμηθεί κανείς ότι τα εγκαίνια του Μουσείου προγραμματίζονταν για το 2007! (Η αρχική υπόσχεση ήταν για το 2006 με τον εορτασμό της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας)
Προς τούτο μια νέα επιτροπή ανέγερσης του Μουσείου, η οποία συστάθηκε προ ολίγων ημερών με πρόεδρο τον γεωλόγο και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Μουρτζά, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη αυτοψία στην Πάτρα, προκειμένου να δει τα προβλήματα, τις ελλείψεις και να δώσει απαντήσεις σε ερωτημάτα. Για παράδειγμα: Πώς θα στηθεί η έκθεση αν τα έργα δεν έχουν συντηρηθεί; (Συντηρημένα είναι μόνο τα ψηφιδωτά). Πού θα σταθμεύουν τα πούλμαν με τους επισκέπτες, αφού χώρος για πάρκινγκ υπάρχει μόνο για τους υπαλλήλους; Γιατί δεν έγινε η απαλλοτρίωση του παρακείμενου βενζινάδικου, όπως είχε προβλεφθεί, ώστε να δημιουργηθεί πάρκινγκ; Γιατί το αμφιθέατρο ενός σύγχρονου μουσείου διαθέτει μόνο 50 θέσεις; Γιατί τα δάπεδα, παρ΄ ότι ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, παρουσιάζουν ρωγμές;
Αρνητικές ήταν οι εντυπώσεις από τον προγραμματισμένο τρόπο έκθεσης των ψηφιδωτών, αφού τα τεράστια ξύλινα πετάσματα (4×4 μέτρα, για παράδειγμα) στα οποία είναι τοποθετημένα στηρίζονται σε κυλοδοκούς μεγάλου πάχους και μαύρου χρώματος, ανατρέποντας αισθητικά το αποτέλεσμα.
Τ ο ίδιο ισχύει και για τις προθήκες των αρχαίων, που είναι πολύ μικρές, ύψους 1,5 μέτρου, τοποθετημένες σε πανύψηλες αίθουσες, ύψους τεσσάρων μέτρων. Πέραν αυτών όμως υπολείπεται το έργο τεκμηρίωσης και καταγραφής των αρχαιοτήτων, η σύνταξη των κειμένων που θα συνοδεύουν τα εκθέματα, οι λεζάντες και όποιο άλλο πληροφοριακό υλικό απαιτείται για την ενημέρωση των επισκεπτών. Κάτι το οποίο μπορούν να αναλάβουν μόνον αρχαιολόγοι, τους οποίους όμως η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν διαθέτει. Οσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο εξάλλου, επείγει η διαμόρφωσή του αλλά και η φύτευση ψηλών δέντρων με στόχο την οπτική αποκοπή του Μουσείου από την οχληρή παρουσία του βενζινάδικου.
Εκθεση σε τρεις ενότητες
Η ιστορία της Πάτρας από την Προϊστορική εποχή ως και τη Ρωμαϊκή, οπότε υπήρξε και η μεγαλύτερη άνθηση της πόλης, θα παρουσιασθεί στο νέο Μουσείο. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις αίθουσες που αντιστοιχούν σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες: τον ιδιωτικό βίο, τον δημόσιο και τη νεκρόπολη. Προτομές κατοίκων της Αρχαίας Πάτρας θα «υποδέχονται» το κοινό στην πρώτη αίθουσα στην οποία θα βρίσκονται επίσης αρχιτεκτονικά ευρήματα αρχαίων κατοικιών και, το εντυπωσιακότερο όλων, τα ψηφιδωτά που θα παρουσιασθούν, τα περισσότερα πρώτη φορά. Η αναπαράσταση ενός υδραγωγείου κυριαρχεί στη δεύτερη ενότητα, η οποία αναφέρεται στην πολεοδομική αλλά και στην κοινωνική και διοικητική οργάνωση της πόλης (τα ψηφιδωτά συνεχίζονται και εδώ), ενώ στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης θα μυείται στις δοξασίες, στις τελετές και στα έθιμα που συνδέονταν στην Αρχαιότητα με τον θάνατο.