Η άμπωτη των εορτών έφερε την πλημμυρίδα της κρίσης. Το δεύτερο κύμα της κρίσης έφτασε και προκάλεσε «λουκέτα», «κανόνια», απολύσεις, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία και μη ανανέωση συμβάσεων.
Σε όλη την Ελλάδα δημιουργούνται μικρά τοπικά ντόμινο που παρασύρουν την οικονομική δραστηριότητα στα Τάρταρα και προκαλούν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις. Πρώτα θύματα τα οικοδομικά και το μέταλλο.
Στην Κομοτηνή έπεσε ένα ακόμη «λουκέτο» στην τοπική αγορά. Ο λόγος για την Κεραμοποιία ΒΕΑΚ, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της έπειτα από 47 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Το 1998 η επιχείρηση είχε εξαγοραστεί από τον Καβαλιώτικο Ομιλο Κοθάλη και το 2000 είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο δεν άντεξε και οι 80 εργαζόμενοι βρίσκονται, μαζί με εκατοντάδες ακόμη Κομοτηναίους, προ επαγγελματικού αδιεξόδου. Σε επίσχεση εργασίας παραμένουν και οι 20 εργαζόμενοι της ΓΑΙΑ Θράκης, ενώ αναγκαστικές άδειες έδωσαν στο προσωπικό τους η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και η ΙΝΤΕΡΠΛΑΣΤ, η δε ΑΛΦΙΝ ετοιμάζεται για απολύσεις από την 1η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου του Νομού, το 2008 έκλεισαν 579 επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της Ροδόπης είναι στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς μόνο τον Νοέμβριο έγιναν 50 πλειστηριασμοί, ενώ υπολογίζεται ότι το 60% των μελών του Επιμελητηρίου είναι στις λίστες του Τειρεσία. Σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης του ΠαΣοΚ κ. Γ.Πεταλωτή , « στη Ροδόπη, μόνο τις 25 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου είχαν απολυθεί περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι! ».
Στην Ξάνθη η Γκρουπάλ προχώρησε σε 30 απολύσεις και έθεσε άλλους 30 (σε σύνολο 60 εργαζομένων) σε διαθεσιμότητα, ενώ η Κομοτέξ προχώρησε σε τετραήμερη εργασία.
Στη Δράμα ο τζίρος της αγοράς έχει πέσει κατά 40%.
Στις Σέρρες κατέρρευσε η αρχαιότερη αλυσίδα σουπερμάρκετ της πόλης. Πρόκειται για την επιχείρηση «Χαβαλές», η οποία χρονολογείται από το 1938, απασχολούσε περισσότερους από 100 εργαζομένους και διέθετε 10 καταστήματα στην περιοχή. Το κύμα της κρίσης δεν σταμάτησε στην ιστορική αλυσίδα, αλλά φαίνεται ότι θα παρασύρει και μεγάλη εταιρεία της πόλης. Ακόμη, εκατοντάδες ντοματοπαραγωγοί του νομού έχουν λαμβάνειν 3,3 εκατομμύρια ευρώ από μεταποιητικές βιομηχανίες, οι οποίες αδυνατούν να τους πληρώσουν, αφού λόγω της μείωσης της κρατικής εγγυοδοσίας από 70% σε 25% ουδεμία τράπεζα χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές τους.
Στα Γιαννιτσά τείνει να καθιερωθεί η τετραήμερη εργασία, με μειωμένο μισθό- όπως στην περίπτωση του Ομίλου Ακκά, ενώ τρεις στους δέκα είναι άνεργοι και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Γ. Βουδούρης, « αν δεν αλλάξει κάτι,πάμε για τα χειρότερα ».
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση αγριεύει ακόμη περισσότερο. Η βιομηχανία κεραμικών πλακιδίων Φίλκεραμ Τζόνσον κάθε μήνα απολύει σταθερά το 2% του προσωπικού της, αφού οι πωλήσεις της έχουν καταρρεύσει. Ακόμη, «λουκέτο» έβαλε η βιοτεχνία Μόριτζ, με 30 εργαζομένους, αλλά και η Sun-Τex και ο «Σπύρογλου», ενώ οι τράπεζες της πόλης προχωρούν σε περικοπές, οι δε εργολάβοι σε απολύσεις ενοικιαζομένων. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε «κανόνι» χονδρεμπόρων οπτικών ειδών που ενδέχεται να προσεγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση έγινε γνωστή έπειτα από μηνύσεις που κατέθεσαν επαγγελματίες από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι εξαπατήθηκαν και ζημιώθηκαν με χιλιάδες ευρώ. Στο Κιλκίς η ανεργία ξεπέρασε το 30%, αφού με τη νέα χρονιά έφυγαν όλοι οι συμβασιούχοι των εργοστασίων. « Λόγω της κρίσης φυσικά και λόγω της εσπευσμένης εξαγγελίας της επιδότησης θέσεων εργασίας από την κυβέρνηση. Εμείς υπερηφανευόμασταν για τις μονάδες του νομού μας,αφού θεωρούνταν υποδείγματα » τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Ιωαννίδης. Στο Κιλκίς η Ελβιάλ απέλυσε 50 εργαζομένους το τελευταίο δίμηνο, η Αλμάκο άλλους 40 και η Αλουμύλ τουλάχιστον 40, παρ΄ όλη την αρχική δέσμευση του κ. Γ.Μυλωνά ότι « μάλλον δεν θα απολύσουμε εργαζομένους ». Στην Κεντρική Μακεδονία οι φήμες για ενδεχόμενα «κανόνια» απασχολούν καθημερινά την επιχειρηματική κοινότητα, οι οικοδόμοι εμφανίζουν ανεργία άνω του 50%, ενώ σε απολύσεις και τετραήμερη εργασία έχουν προχωρήσει μεγάλες βιομηχανίες μετάλλου, όπως η Σιδενόρ, η Κλέμαν και η Ηellenic Steel. « Πολλές επιχειρήσεις αξιοποιούν την κακή οικονομική συγκυρία ως επίφαση προκειμένου είτε να ρίξουν το κόστος είτε να προετοιμαστούν για την κρίση » σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Σ.Ζαριανόπουλος. Ακόμη, χειρότερα είναι τα πράγματα και στην επιχειρηματική κοινότητα. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης κ. Σ. Μαγόπουλος εξέφρασε τον φόβο ότι ως το 2010 ο αριθμός των μελών του θα έχει μειωθεί κατά 30%, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την επιβίωσή τους. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Δημ. Μπακατσέλος σημείωνε ότι « οι επιχειρήσεις της πόλης έχουν εξαντλήσει τις φυσικές αντοχές τους ». Στην Κοζάνη το νέο έτος έφερε 1.500 λιγότερες θέσεις εργασίας στην περιοχή, οι οποίες χάθηκαν στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Ακόμη, όπως λέει ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Α. Τολιόπουλος, « υπάρχουν ομαδικές λύσεις συμβάσεων,αφού τα μεγάλα έργα και η οικοδομή τελείωσαν » και συμπληρώνει ότι « δεν είναι μόνο η ανεργία,αλλά και η μετατροπή των συμβάσεων από συλλογικές σε προσωπικές με σαφώς λιγότερες απολαβές ».
Στην Καστοριά οι γουνοποιίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος λουκέτων. Και μέσα σε όλα αυτά, τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να καταργήσουν τη Γενική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας!
Στα έργα της Εγνατίας 300 εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚΑΤ κάνουν επίσχεση εργασίας, αφού είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.
Σε άλλο δημόσιο έργο της Θεσσαλίας το ΥΠΕΧΩΔΕ ψάχνει… τον εργολάβο! Είναι ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι δήμοι Βόλου και Ιωαννιτών δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν εγκαίρως τους μισθούς των μονίμων υπαλλήλων τους. Στο λιμάνι της Μαγνησίας έχουν πέσει ως και οι εγγραφές στις σχολές οδηγών για το δίπλωμα οδήγησης, οι δε μηχανικοί ακολουθούν και αυτοί τη μοίρα των εμπόρων και των οικοδόμων, εισερχόμενοι σε μια κάκιστη κατάσταση.
Στη Δυτική Θεσσαλία δεκάδες μετανάστες εγκαταλείπουν την περιοχή για μεροκάματο στα πορτοκάλια της Αρτας και της Κρήτης. Στην Αθήνα η ασφαλιστική εταιρεία ΙΝG προχώρησε σε περικοπές προσωπικού και απολύει 75 ως 100 υπαλλήλους, ενώ αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε δραστική μείωση των αποδοχών, υπό τη μορφή δωρεάς υπέρ της επιχείρησης. Επίσης, οι απολύσεις ενός και δύο εργαζομένων λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.
Στον Πειραιά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Π. Κυριακού, « ο κόσμος δεν “βγαίνει” και γινόμαστε μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων,όταν βλέπουμε να πληθαίνει ο κόσμος που ψάχνει στα σκουπίδια ». Ακόμη, στα καράβια έχουν χαθεί μέχρι στιγμής 2.000 θέσεις εργασίας. Στον Ασπρόπυργο μονάδες της περιοχής έχουν ξεκινήσει τριήμερη εργασία με μειωμένες απολαβές.
Στην Εύβοια η ΝΕΟSΕΤ προχώρησε σε ακόμη οκτώ απολύσεις, ενώ περικοπές προσωπικού έκανε και η ΙΝΤΕΡΚΕΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες απολύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην Πάτρα η Φριγκοκλάς απολύει τους 120 από τους 200 εργαζομένους της, γεγονός που έχει θορυβήσει την ήδη λαβωμένη Αχαΐα. Παράλληλα, έκλεισε στο Δρέπανο το παλιότερο μηχανουργείο της περιοχής, αφήνοντας ανέργους 50 ανθρώπους. Ακόμη, έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες απολύσεις σε πλείστες όσες επιχειρήσεις της πόλης, ενώ οι φήμες για επικείμενο «κανόνι» μεγάλης εταιρείας κρατούν ανήσυχη σύσσωμη τη Δυτική Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι εμπορικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου εκπέμπουν SΟS και διαμαρτύρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης για την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το ΤΕΜΠΜΕ.
Στην Πρέβεζα η αλυσίδα σουπερμάρκετ Ατλάντικ απέλυσε 10 εργαζομένους, ανάμεσα στους οποίους και ένας γόνος δύο απολυμένων από τα Κλωστήρια της πόλης, όπως σημειώνει η γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κυρία Κατερίνα Πεπονή, η οποία κάνει λόγο για « ανεργία 40% ».
Στην Πάργα, « στο διαμάντι της Ηπείρου », οι κρατήσεις των ξενοδοχείων, αλλά και ο τζίρος της πόλης απλώς καταρρέουν ανεξέλεγκτα. Στην Κεφαλλονιά η αλυσίδα Βερόπουλος προχώρησε σε 10 απολύσεις, ενώ στο νησί κινδυνεύει άμεσα και ιστορική μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της περιοχής, όχι λόγω κρίσης, αλλά λόγω Συμβουλίου της Επικρατείας, με άμεσο κίνδυνο να βρεθούν στον δρόμο 100 άνθρωποι.
Στην Κρήτη το 2009 βρήκε το νησί με 1.200 επιχειρήσεις λιγότερες, ενώ στο Ηράκλειο το 55% των εταιρειών δηλώνουν επηρεασμένες από την κρίση.
Στη Ρόδο και στην Κέρκυρα οι ακάλυπτες επιταγές είναι στο ζενίθ, ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί, ενώ επενδυτικά πλάνα παγώνουν, αφήνουν πίσω τους γιαπιά, αφού οι ενδείξεις για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι αποθαρρυντικές. Στον «αέρα» παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και της ΛΑΡΚΟ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους 300 εργαζομένους της ΔΙΕΚΑΤ, τους 135 της Θράκης ΑΕ, τους 92 της Λαρισαϊκής Ραπτέξ, τους 30 του Τρικαλινού «Παλαιολόγου» και των 126 της ΕΑΣ Ροδόπης. Τέλος, στα αζήτητα παραμένουν εδώ και… πέντε χρόνια 70 μεσήλικες των Κλωστηρίων Πρεβέζης.