Τα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών που διασχίζουν την ανατολική Μεσόγειο είναι η «αχίλλειος πτέρνα του Διαδικτύου», όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες απανωτές βλάβες στις οπτικές ίνες που περνούν έξω από την Αλεξάνδρεια.
Ο φυσικός Χανς Χέρμαν του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης πρόσφατα απέδειξε μαθηματικά ότι η Μεσόγειος αποτελεί το πιο ευάλωτο σημείο της «ραχοκοκαλιάς» του Διαδικτύου. Το περιοδικό New Scientist χαρακτηρίζει τώρα την περιοχή «αχίλλειο πτέρνα» του Παγκόσμιου Ιστού, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέων βλαβών στα τρία καλώδια που συνδέουν την Ευρώπη, τη Β.Αφρική και την Ασία.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2008, δύο καλώδια που έχουν ποντιστεί βόρεια της Αλεξάνδρειας κόπηκαν, ενώ το τρίτο καλώδιο που διέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο υπέστη ζημιά κάπου μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας. Η διαδικτυακή κίνηση και οι υπηρεσίες τηλεφωνίας επηρεάστηκαν σε μια τεράστια περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι και τη Σιγκαπούρη.
Ανάλογο πρόβλημα είχε εμφανιστεί στις 30 Ιανουαρίου 2008, όταν μια βλάβη σε δύο από τα τρία καλώδια περιόρισε κατά τα δύο τρίτα την κίνηση τηλεφωνίας και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Το τελευταίο περιστατικό αποδόθηκε στην άγκυρα κάποιου πλοίου που είχε περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ, ωστόσο οι αιγυπτιακές Αρχές επέμειναν ότι δεν υπήρχαν πλοία στην περιοχή όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα.
Μια άλλη εξήγηση προβάλλει τώρα ως πιθανότερη: Μια υποθαλάσσια κατολίσθηση λόγω σεισμικής δόνησης. Όπως επισήμανε στο βρετανικό περιοδικό ο Ρότζερ Μούσον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, η Μεσόγειος είναι σύνορο ανάμεσα σε τεκτονικές πλάκες και τέτοιου είδους κατολισθήσεις δεν είναι σπάνιες.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, σεισμοί της τάξης των 5,5 έως 6 Ρίχτερ έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ζημιά στα καλώδια, ενώ σεισμοί ακόμα και 8 Ρίχτερ δεν είναι ασυνήθιστοι.
Και ένας ισχυρός σεισμός που θα έκοβε και τα τρία καλώδια θα μπορούσε να γονατίσει οικονομικά τις χώρες της περιοχής.
Εύκολη λύση δεν υπάρχει. Το θάψιμο των καλωδίων σε μεγάλο βάθος θα τα προστάτευε από τις άγκυρες, όχι όμως και από τους σεισμούς. Και η ανάπτυξη επίγειων καλωδιακών συνδέσεων, μέσω Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν, θα συναντούσε σημαντικά τεχνικά και γεωπολιτικά εμπόδια.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σχεδιάζουν τελικά να ποντίσουν περισσότερα υποθαλάσσια καλώδια στη Μεσόγειο για να μοιράσουν το ρίσκο. Τέσσερα καλώδια προγραμματίζονται να βυθιστούν τους επόμενους 18 μήνες και το πρώτο από αυτά πιθανότατα θα λειτουργεί από φέτος το καλοκαίρι.
Ίσως όμως και αυτά να αποδειχτούν ανεπαρκή την κρίσιμη στιγμή. Η Κίνα και η Ταϊβάν συνδέονται με επτά υποθαλάσσια καλώδια,τα οποία θεωρούνταν υπερεπαρκή, ωστόσο το τηλεπικοινωνιακό «μπλακάουτ» δεν αποφεύχθηκε το Δεκέμβριο του 2006, όταν ένας ισχυρός σεισμός έθεσε εκτός λειτουργίας έξι καλώδια ταυτόχρονα.