Αεροπορικές επιδρομές, εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων στη 18η ημέρα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ασύλληπτο το δράμα του παγιδευμένου σε μια στενή λωρίδα γης άμαχου πληθυσμού. Ενενήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ζουν σε κλίμα τρόμου και φωνάζουν στη διεθνή κοινότητα ότι πουθενά δεν είναι ασφαλείς…
Ο ισραηλινός στρατός σφίγγει το κλοιό γύρω από την Πόλη της Γάζας.
Εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων αντηχούν στην πόλη των 500.000 κατοίκων μετά την προώθηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης πιο κοντά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της, χωρίς ωστόσο να εισβάλουν σε αυτό καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδοτήσει τη «φάση 3» που περιλαμβάνει γενικευμένη επίθεση.
Περισσότεροι από 93 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 4.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα στις 27 Δεκεμβρίου. Ενενήντα χιλιάδες άνθρωποι σε σύνολο 1,5 εκατ. κατοίκων στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη δίνη της βίας.
Οι 31.000 ζούν σε σχολεία που διαχειρίζονται τα Ηνωμένα Έθνη και στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζαμπαλίγια και του Σατί. Οι υπόλοιποι έχουν αναζητήσει στέγη σε γείτονες και συγγενείς, σύμφωνα με την οργάνωση προσάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων al-Mizan στη Γάζα.
«Πουθενά δεν είμαστε ασφαλείς»
Ο διευθυντής επιχειρήσεων στη Γάζα της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ UNRWA, Τζον Γκινγκ, απηύθυνε την Τρίτη δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, λέγοντας ότι «δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας».
«Ο,τι και να κάνουμε δεν επαρκεί εάν δεν σιγήσουν τα όπλα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει θεατής και να παρακολουθεί δύο πλευρές που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μην σταματήσουν» δήλωσε ο Τζον Γκιγκ μιλώντας από τη Γάζα με τηλεφωνική σύνδεση σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Βάσει των Συνθηκών της Γενεύης του 1949 ο άμαχος πληθυσμός έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα σε αποτελεσματική δράση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τη διασφάλιση της προστασίας του, τόνισε ο διευθυντής επιχειρήσεων της UNRWA μεταφέροντας το διαρκές κλίμα τρόμου στη Γάζα.
«Όλοι οι άνθρωποι, το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που μου λένε είναι ‘Σας παρακαλούμε, χρειαζόμαστε προστασία, πουθενά δεν είμαστε ασφαλείς’. Και έχουν δίκιο. Πουθενά δεν είναι ασφαλείς. Ο αριθμός των θυμάτων μιλά από μόνος του» είπε ο Γκιγκς αφότου επισκέφθηκε καταφύγια και κλινικές στη Γάζα.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απηύθυνε, επίσης, έκκληση για μία πλήρη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ενδέχεται να χρησιμοποιουν παράνομα όπλα στις επιθέσεις τους στη Γάζα.
Καταστρατηγείται το ανθρωπιστικό δίκαιο
Την ίδια ώρα, στην πλέον σκληρή κριτική που έρχεται μέχρι σήμερα από την ΕΕ κατά του Ισραήλ, ο επίτροπος Ανάπτυξης Λουί Μισέλ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καθώς δεν μεριμνά για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην πολεμική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει εναντίον της Χαμάς.
«Η πρώτη υποχρέωση που είναι βασική είναι ότι μια δύναμη κατοχής έχει την υποχρέωση να προφυλάσσει τη ζωή του πληθυσμού, να τον προστατεύει, να μεριμνά για την τροφή και την περίθαλψή του. Αυτό δεν γίνεται, είναι δραματικό και δεν μπορώ να το δεχθώ» δήλωσε. «Είναι ακόμη πιο δύσκολο να το δεχθείς αυτό, κυρίως όταν προέρχεται από μία δημοκρατία» τόνισε.
Για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία αντικρίζει καθημερινά εικόνες εξαθλιωμένων αμάχων στη Γάζα.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζέικομπ Κελενμπέργκερ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή και την Τετάρτη πρόκειται να επισκεφθεί το κεντρικό νοσοκομείο της Σίφα για να δει ασθενείς και να συνομιλήσει με ιατρικές ομάδες.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν τραγικές ελλείψεις σε ζωτικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του νερού, και σημειώνουν ότι η έλλειψη καυσίμων προκαλεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σημειώνει ότι η τρίωρη καθημερινή παύση των βομβαρδισμών για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας είναι «θλιβερά ανεπαρκής».
*Ιρανικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εμποδίστηκε την Τρίτη από το Ισραήλ να προσεγγίσει τη Γάζα. Το ισραηλινό ναυτικό ανέκοψε την πορεία του 20 ναυτικά μίλια από την ακτή της Γάζας. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς 13 ημέρες νωρίτερα.
Στη Μέση Ανατολή ο ΓΓ του ΟΗΕ
Με μία ακόμη δραματική έκκληση για εκεχειρία αρχίζει διπλωματική αποστολή στη Μέση Ανατολή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Σε περίοδο μίας εβδομάδας θα επισκεφθεί το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιορδανία, ενώ θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς, απέρριψαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και το κέντρο βάρους της διπλωματίας έχει πέσει στην Αίγυπτο, όπου συνεχίζονται οι συνομιλίες με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων πλευρών επί του γαλλο-αιγυπτιακού σχεδίου εκεχειρίας.
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διατηρεί «ουσιαστικές επιφυλάξεις» σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας. Την ίδια ώρα στη Γάζα, ο τοπικός διοικητής της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργός Χαλέντ Μεσάαλ διακήρυττε ότι η οργάνωση «πλησιάζει τη νίκη» και ότι το ριζοσπαστικό κίνημα δεν θα υποκύψει ποτέ.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε από πλευράς του το Ισραήλ ότι προσπαθεί να εξοντώσει τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, αρνούμενο να θέσει τέλος στις επιχειρήσεις.
«Είναι η 18η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης κατά του λαού μας και αυτή η επίθεση γίνεται κάθε ημέρα και πιο σφοδρή και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Το Ισραήλ επιμένει σ’ αυτή την επίθεση για να εξοντώσει το λαό μας» δήλωσε ο Αμπάς, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης της οποίας προΐσταται.
* Ο μετριοπαθής Αμπάς δεν έχει κανέναν λόγο στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται πλήρως από τη Χαμάς από τον Ιούνιο του 2007.
Σφίγγει ο κλοιός – Δεν εξουσιοδοτείται η «φάση 3»
Οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν την Τρίτη τον κλοιό γύρω από την Πόλη της Γάζας. Ο αρχηγός των Ενόλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά» στον πόλεμο κατά της Χαμάς κατά την 18η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 900 Παλαιστινίων.
Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιθέσεις σε 60 στόχους, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη λαθραία διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο, τοποθεσίες στις οποίες κατασκευάζονται όπλα και θέσεις της διοίκησης της Χαμάς. Δεκατρείς παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν παράλληλα από τη Γάζα στο Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα.
Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 13 Ισραηλινοί, δέκα στρατιώτες και τρεις άμαχοι από ρουκέτες της Χαμάς.
Πολιτικές πηγές δήλωσαν την Τρίτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας να μη διατάξουν τον ισραηλινό στρατό τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες να εμπλακεί σε μια επίθεση σε όλη την Πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έναρξη της «3ης φάσης» της ισραηλινής επίθεσης θα περιπλέξει πιθανώς τις προσπάθειες για εκεχειρία, θα οδηγήσει σε σφοδρές οδομαχίες και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, μια πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.