Στην πανηγυρική συνεδρία του τέλους του έτους που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη μεγαλοπρεπή αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκρατημένου ενθουσιασμού, τίποτε δεν ήταν φανταχτερό ή υπερτονισμένο, όλα εξελίχθηκαν με απόλυτη σοβαρότητα.
Είναι η στιγμή που απονέμονται τα μετάλλια, τα βραβεία και οι έπαινοι από τις τρεις Τάξεις της Ακαδημίας: περίπου πενήντα βραβευθέντες από την Α΄ Τάξη των Θετικών Επιστημών, τη Β΄ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών και τη Γ΄ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και από το Ιδρυμα Ουράνη και το Ιδρυμα Πέτρου Χάρη (για μυθιστόρημα), που αμφότερα εποπτεύονται από την Ακαδημία. Μεταξύ πολλών άλλων επισήμων έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας , ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Στεφανόπουλος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης. Το πρωτόκολλο τηρήθηκε όπως πάντα αυστηρά και η εκδήλωση άρχισε ακριβώς στις 6 μ.μ.
Τάξη των Θετικών Επιστημών Τα βραβεία της Α΄ Τάξης δόθηκαν σε επιστήμονες για την ολοκλήρωση εξαιρετικών μελετών στους τομείς των θετικών επιστημών. Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας ορυκτολογικού περιεχομένου πήραν οι κκ. Ιωάννης Μπαζιώτης και Ευριπίδης Μπόσκος. Το ίδιο και ο κ. Θεόδωρος Στάμος για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας που προωθεί τη γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου. Βραβεύθηκε με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ η αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελευθερία Κοροπούλη . Παρομοίως δόθηκαν τέσσερα βραβεία 3.000 ευρώ στους ικανότερους αποφοίτους (στο μάθημα της Γεωδαισίας) Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής: στην κυρία Χριστίνα Σταλιά και στους κκ. Αναστάσιο Γκοτζαμάνη, Γεώργιο Ζιώγα και Νικόλαο Βλασταρά. Για την ερευνητική εργασία του στον κλάδο της Γεωδαισίας βραβεύθηκε ο κ. Χριστόφορος Κωτσάκης. Το χρηματικό έπαθλο ήταν 5.000 ευρώ. Με ανάλογο ποσό συνοδεύθηκε το βραβείο του κ. Ηλία Σταμπολίδη για την έρευνά του στη Μεταλλειολογία- Μεταλλευτική.
Το βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη με χρηματικό έπαθλο 4.500 ευρώ δόθηκε στους κκ. Ιωάννη Κούτση , Νικόλαο Πουλακάκη, Γεώργιο Θ. Παπαδούλη, Ανδρέα Ι. Καραμάνο, Ανδρέα Παπασταύρου και την κυρία Γαρυφαλλιά Οικονόμου.
Ο κ. Ιωάννης Χατζηζήσης για την ιατρικού περιεχομένου εργασία του βραβεύθηκε με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Η Ακαδημία Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, βράβευσε τον κ. Μιχάλη Καρανδεινό για το βιβλίο «Ποσοτικές οικολογικές μέθοδοι- Από τη θεωρία στην πράξη».
Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών
Το αργυρό μετάλλιο που απονεμήθηκε μετά θάνατον στον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρη Ζ.Σοφιανό για το σύνολο της επιστημονικής προσφοράς του παρέλαβε ο γιος του. Ο ποιητής κ. Γιώργος Βέης τιμήθηκε με χρηματικό έπαθλο 5.000
ευρώ για την ποιητική συλλογή του με τίτλο «Λεπτομέρειες κόσμων». Στον τομέα της μουσικής βραβεύθηκε ο κ. Φίλιππος Τσαλαχούρης για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική και η αριστούχος διπλωματούχος πιανίστα κυρία Κριστίν-Ανη Τοκατλιάν (αμφότεροι έλαβαν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ).
Το βραβείο (5.000 ευρώ) για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη έλαβε ο κ. Παναγιώτης Φ. Χριστόπουλος για το βιβλίο «Νικολάου Σπηλιάδου Απομνημονεύματα, ήτοι Ιστορία της Επαναστάσεως των Ελλήνων» (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαρίλαος Τρικούπης, Αθήνα 2007). Ο δημοσιογράφος του «Βήματος» και επίτιμος καθηγητής Παντείου κ. Νίκος Μπακουνάκης πήρε το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για έργο που αναφέρεται στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 ως σήμερα. Το βιβλίο του έχει τίτλο «Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου» (εκδ. Πόλις 2008).
Για τα βιβλία τους, τα οποία αναφέρονται στην ευρύτερη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή, βραβεύθηκαν οι κυρίες Μαρίνα Δετοράκη («Le martyre de Saint Αrethas et de ses compagnons», Ρaris, 2007) και Χαρά Κωνσταντινίδη («Ο Μελισμός. Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες και οι άγγελοι-διάκονοι μπροστά στην αγία τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό», εκδ. Π. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη).
Με χρηματικά έπαθλα βραβεύθηκαν και οι ακόλουθοι: Ο κ. Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος για έρευνά του στην ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, η κυρία Βασιλική Γ.Σταματοπούλου για αρχαιολογική μελέτη της, ο κ. Παντελής Νίγδελης για το βιβλίο «Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια». Ο κ. Ανδρέας Μαρκαντωνάτος πήρε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) που αφορά τη βράβευση του καλύτερου έργου κλασικής φιλολογίας δημοσιευμένου εντός πενταετίας (για το βιβλίο «Οedipus at Colonus: Sophocles, Αthens and the World», Walter de Gruyter, Βerlin 2007). Ανευ αντιστοίχου προκηρύξεως η Ακαδημία βράβευσε την κυρία Ζακλίν Καραγιώργη με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Παρομοίως βραβεύθηκαν ο ζωγράφος- χαράκτης κ. Χριστόδουλος Γκαλτέμης και ο ζωγράφος- χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης.
Με έπαινο, οίκοθεν, τιμήθηκε ο κ. Χάρης Καραμπαρμπούνης για το βιβλίου του «Διά της διπλωματικής οδού. Το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο διαμόρφωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών» (εκδ. Σιδέρη, 2007) και παρομοίως ο κ. Κωνσταντίνος Κοτσίλης για την προσφορά σημαντικής νομισματικής συλλογής στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας.
Το Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας τίμησε τον κ. Δημήτριο Ι.Τσιουρή και τις κυρίες Σταυρούλα Δ.Τσιουρή και Αθανασία Δ.Τσιουρή που συνεργάστηκαν για ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού. Για τον ίδιο λόγο βραβεύθηκε και ο κ. Χρήστος Κολλερός.
Τα δύο εποπτευόμενα ιδρύματα Κ. & Ελ. Ουράνη και Π. Χάρη
Τα βραβεία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, είναι τέσσερα: ποίηση, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, δοκίμιο. Ο περίφημος ποιητής κ. Τίτος Πατρίκιος («Μαθητεία», «Η ηδονή των παρατάσεων») και ο πολυδιαβασμένος πεζογράφος Μένης Κουμανταρέας («Βιοτεχνία υαλικών», «Η φανέλα με το εννιά») τιμήθηκαν δικαίως για το σύνολο του έργου τους. Η Μαρία Πυλιώτου βραβεύθηκε για το βιβλίο «Μ΄ αγαπάς; Σ΄ αγαπώ!» και ο Διονύσιος Μαγκλιβέρας για το δοκίμιο «Η ζωή ως διαδρομή».
Το ξεχωριστό βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ δόθηκε στην κυρία Δήμητρα Κολλιάκου για το μυθιστόρημα «Θερμοκρασία δωματίου».
Προκηρύξεις 2009
Μετά τις απονομές του 2008 έγιναν οι προκηρύξεις για τα βραβεία του 2009. Αυτός είναι ο κανονισμός που τηρείται κάθε χρόνο: η Ακαδημία κάνει την προκήρυξη (π.χ. στην Τάξη των Θετικών Επιστημών το βραβείο του καθηγητή Αριστείδη Φ. Πάλλα θα απονεμηθεί το 2009 στην καλύτερη εργασία η οποία αναφέρεται σε τομείς της Μαθηματικής Αναλύσεως). Εν συνεχεία οι επιτροπές της Ακαδημίας επιλέγουν μία από τις υποβαλλόμενες εργασίες για τα αντίστοιχα βραβεία τα οποία απονέμονται στο τέλος κάθε έτους. Βεβαίως οι Τάξεις της Ακαδημίας διατηρούν το δικαίωμα να προτείνουν («οίκοθεν») ορισμένα πρόσωπα προς βράβευση δίχως προηγούμενη δική τους υποβολή αιτήσεως.
Ελληνίδες, Πλάτων και «Κιβωτός»
Στην Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών διακρίθηκαν:
Χρυσό μετάλλιο πήρε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών αξιόλογου έργου.
Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ απονεμήθηκε στον κ. Πρόδρομο-Ιωάννη Προδρομίδη για την επιστημονική μελέτη του με αντικείμενο την Οικονομική Επιστήμη, με 1.500 ευρώ στον κ. Χρήστο Δεσύλλα για εργασία του γύρω από το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, με 6.000 ευρώ στον κ. Χρήστο Μπαλόγλου για την ανέκδοτη μελέτη του γύρω από τους διαλόγους του Πλάτωνος.
Το βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Μπότση με χρηματικό έπαθλο 5.000
ευρώ απονεμήθηκε στον κ. Στρατή Δ. Ταρίνα για το βιβλίο του «Ο ελληνικός Τύπος της Πόλης, Α΄ μέροςΕφημερίδες» (εκδ. Ηχώ, Πόλη, 2007). Ο Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, ιερέας του ναού Αγ. Γεωργίου στον Κολωνό, ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», έλαβε βραβείο με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ για το εξαιρετικό εθελοντικό έργο του υπέρ των άπορων και εγκαταλειμμένων παιδιών.
Οι παρακάτω βραβεύθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως για το ανθρωπιστικό τους έργο: Ο κ. Ολιβερ Ζάμιτ, πατέρα του δολοφονηθέντος νεαρού Αυστραλού Ντούτζον Ζάμιτ (στη Μύκονο, το περασμένο καλοκαίρι) «για τη φιλαλληλία και τον ευγενή ανθρωπισμό του». Ο αυστραλός πρεσβευτής στην Αθήνα ανέβηκε στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του. Με θαυμασμό χαιρετίστηκε η ανάλογη βράβευση του ελβετού οδοντιάτρου κ. Ζιλιέν Γκριβέλ, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα επί σειρά ετών και χωρίς καμία χρηματική ανταμοιβή προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους λεπρούς του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα». Για τους ίδιους λόγους τιμήθηκε και ο συνάδελφός του κ. Αλέν Μοργκαντίνι, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να έρθει στην Ελλάδα.
Η Ακαδημία, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, τίμησε επίσης την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, τον σύλλογο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» και τέλος τον βουλευτή κ. Αρη Σταθάκη για τη μακρόχρονη συμβολή του στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Ο κ. Μιχάλης Τσιρώνης πήρε έπαινο για το βιβλίο του «Η Ολυμπιακή έκδοση 1906». Επαίνους οίκοθεν πήραν επίσης η κ. Αναστασία Τσιακάλου και το επιστημονικό περιοδικό «Νομοθεσία ΙΚΑ».