Tα ιδιαίτερα αρνητικά οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ δεν έπληξαν τις αγορές χθες. Και τούτο διότι η κίνηση της Ουάσιγκτον να δώσει επιπλέον χρήμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες ενίσχυσε τις ελπίδες ότι όλες αυτές οι κυβερνητικές προσπάθειες θα μετριάσουν τελικά τους δραματικούς κραδασμούς της ύφεσης στην οικονομική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 5 δισ. δολάρια στον οικονομικό βραχίονα της General Μotors, τον GΜΑC. Η κίνηση αυτή αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών και έφτιαξε το κλίμα στη Wall Street. Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η εξασθένηση της ανοδικής τάσης στην τιμή του πετρελαίου. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq – κατέγραφαν κέρδη γύρω στο 1,3% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Με ικανοποιητικά κέρδη μεταξύ του 2% και του 3% έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Κατά την τελευταία πλήρη ημέρα συναλλαγών του καταστρεπτικού για τις μετοχές- και όχι μόνο- χρόνου, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 1,70%, 2,24% και 2,76% αντιστοίχως.
Η τιμή του αργού από τα 40,39 δολάρια το βαρέλι έπεσε ως τα 37,93 δολάρια και στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 39 δολάρια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι φόβοι μιας οξείας πτώσης της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και της ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας παραμέρισαν, χθες τουλάχιστον, τον γεωπολιτικό κίνδυνο που προκαλεί η εγκληματική επιθετικότητα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ρευστοποιήσεις κερδών εκτός από τις αγορές πετρελαίου υπήρξαν και στην αγορά του χρυσού. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε στα 869 δολάρια την ουγκιά. Εντονες ήταν οι διακυμάνσεις και στο ζευγάρι ευρώ/δολαρίου. Το νόμισμά μας ανέβηκε ως τα 1,4221 δολάρια και στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,4130 δολάρια.
Πάντως τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ ήταν και πάλι πολύ απογοητευτικά. Υπήρξε δραματική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού ηθικού στην Αμερική εξαιτίας του άλματος της ανεργίας και του πλήγματος που δέχονται τα νοικοκυριά από την κρίση στην αγορά κατοικίας. Ετσι, παρά την κάθετη πτώση του κόστους στην τιμή της βενζίνης και γενικότερα στις τιμές ενέργειας, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, οπότε δημιουργήθηκε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης «βούτηξε» στο 38 τον Δεκέμβριο από το 44,7 τον Νοέμβριο. Και το χειρότερο είναι ότι κατέρρευσαν και οι δύο επί μέρους δείκτες του Conference Βoard: ο δείκτης που μετράει την αισιοδοξία των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και ο δείκτης των εξάμηνων προσδοκιών. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τους δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ προκειμένου να ανιχνεύσουν ειδήσεις ως προς την ισχύ της αγοραστικής θέσης των Αμερικανών, οι δαπάνες των οποίων μετρούν πλέον του 70% για την αμερικανική οικονομία.
Επίσης, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημείωσαν πτώσηρεκόρ κατά 18% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον έγκυρο δείκτη S&Ρ/Case-Shiller. Η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα παρατείνει την οικονομική ύφεση και θα προκαλέσει νέο οικονομικό πόνο στους εκατομμύρια δανειολήπτες, οι οποίοι απειλούνται από κατασχέσεις.