Η Τσεχία, επόμενη προεδρεύουσα της ΕΕ, στηρίζει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Σταθερή σύμμαχος της Ουάσινγκτον, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στηρίζει τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. Εκεχειρία και ανθρωπιστικό διάδρομο προωθεί την ίδια ώρα η απερχόμενη γαλλική προεδρία στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ που δεν μιλούν με κοινή φωνή...

Σταθερή σύμμαχος της Ουάσινγκτον και παραδοσιακά φιλο-ισραηλινή, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στηρίζει τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής και καθιστώντας ορατή την «απόσταση» από την απερχόμενη γαλλική προεδρία. ΗE.E. έχει απευθύνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και για την πρόσβαση του άμαχου πληθυσμού σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Ας συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα: Η Χαμάς αύξησε υπερβολικά τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από την λήξη της εκεχειρίας, στις 19 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι πλέον ανεπίτρεπτο» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκυπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Η Γαλλία, η οποία θα παραδώσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου στην Πράγα, έχει καταδικάσει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, καθώς και τις επιθέσεις με ρουκέτες των ενόπλων της Χαμάς και έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να θέσουν τέλος στη βία. Έχει επίσης καταδικάσει τις απώλειες αμάχων και τη δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ, συμπλέοντας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος απευθύνει μάταια από την πρώτη στιγμή έκκληση για εκεχειρία.Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ δηλώνει ότι η Χαμάς έχει εξαιρέσει τον εαυτό της από τον όποιο σοβαρό πολιτικό διάλογο εξαιτίας των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Ο ίδιος κατηγορεί, έμμεσα, την οργάνωση για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι η Χαμάς έχει τοποθετήσει τις βάσεις της και τις αποθήκες με όπλα που διαθέτει, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. «Γιατί είμαι ένας από τους λίγους που έχουν εκφράσει την κατανόησή του για τη θέση του Ισραήλ; Απολαμβάνω την πολυτέλεια του να λέω την αλήθεια» λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mlada Fronta Dnes.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι με την Τσεχία στο τιμόνι της ΕΕ θα επιχειρήσει να προωθήσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στην ειρήνη προσθέτοντας ότι «θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν αυτό βοηθούσε τους Παλαιστίνιους». Είπε ακόμη ότι δεν θα στηρίξει καμία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση, αλλά μάλλον θα εργαστεί διαμεσολαβητικά.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους του γραφείου του, έγραψε ότι ο Σβάρτσενμπεργκ δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Έκτακτη συνεδρίαση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης στο Παρίσι για την προώθηση εκεχειρίας.

Η ΕΕ, η οποία ουδέποτε έχει διαδραματίσει σημαίνοντα πολιτικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, πρόκειται να ζητήσει σύμφωνα με διπλωμάτες την άμεση παύση των ισραηλινών επιδρομών και των εκτοξεύσεων ρουκετών από τη Χαμάς, τη διοχέτευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα.

Της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών επρόκειτο να προηγηθούν εντός της ημέρας άλλες επαφές, κυρίως με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είναι οι πρώτοι οικονομικοί υποστηρικτές της Παλαιστινιακής Αρχής, η εξίσωση είναι ακόμη πιο περίπλοκη καθώς απέχουν από κάθε άμεση επαφή με τη Χαμάς, την οποία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Ο μόνος αναγνωρισμένος συνομιλητής τους είναι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μπορεί να συμμετάσχουν ένα ή περισσότερα αραβικά κράτη, τα οποία είναι πιθανό να ακούσει η Χαμάς.

Οι Ευρωπαίοι πρόκειται επίσης να προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους, καθώς πολλά κράτη-μέλη έχουν αφήσει να διαφανούν διαφορετικές απόψεις.

Η Βρετανία καταδίκασε τις «απαράδεκτες» απώλειες ζωών που προκαλούνται από την ισραηλινή επίθεση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές πως θεωρεί τη Χαμάς μοναδική υπεύθυνη για τη σύγκρουση.

Η Γαλλία έχει επιδιώξει να τηρήσει μια ισορροπημένη στάση, ζητώντας επανειλημμένα να τερματισθούν τόσο οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς, όσο και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Νέα έκκληση από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και πάλι την Τρίτη τόσο από τη Χαμάς, όσο και από το Ισραήλ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και ζήτησε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να επιτραπεί στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καλεί σε «άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών εχθροπραξιών που έχουν πολύ βαριές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας». Καλεί επίσης σταθερά «να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες που έχουν στόχο Ισραηλινούς αμάχους».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης πως η έλλειψη πρόσβασης στην ανθρωπιστική αρωγή δημιουργεί μια δραματική κατάσταση για χιλιάδες αμάχους στη Γάζα και ζητεί από το Ισραήλ να επιτρέψει στους εργαζομένους των υπηρεσιών αρωγής να εισέλθουν στη Γάζα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.