ΠΕΚΙΝΟ Αρχισε η δίκη των 15 ανθρώπων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο με το παιδικό γάλα το οποίο ήταν μολυσμένο με μελαμίνη. Τουλάχιστον τέσσερις από τους κατηγορουμένους αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου, καθώς από το γάλα έχασαν τη ζωή τους έξι βρέφη και ασθένησαν 294.000 παιδιά. Επίσης ανακοινώθηκαν μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων. Οι 15 κατηγορούνται για παραγωγή και πώληση μελαμίνης. Προσέθεταν τη βιομηχανική χημική ουσία σε ανεπεξέργαστο γάλα, διότι η μελαμίνη διαθέτει μεγάλα ποσοστά υδρογόνου με αποτέλεσμα να ανεβάζει τον πρωτεϊνικό δείκτη του σκευάσματος.
Η Τιαν Γουενχουά, πρόεδρος της εμπλεκόμενης στο σκάνδαλο εταιρείας Sanlu Company Co., αναμένεται να καταθέσει αύριο. Οι τέσσερις ύποπτοι που κατηγορούνται επειδή έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από δεκαετή κάθειρξη ως θανατική ποινή.
Οι Γκάο Τζιουντζιέ, η σύζυγός του Ξιάο Γιου, οι Ξουέ Ταζιναζχόνγκ και Ζχανγκ Γιαντζούν κατηγορούνται ότι παρήγαγαν 200 τόνους ενός μείγματος μελαμίνης και μαλτοδεξτρίνης, ένα πρόσθετο τροφίμων το οποίο φτιάχνεται από άμυλο, με το οποίο προμήθευαν τους γαλακτοπαραγωγούς.
Μ εταξύ του Νοεμβρίου του 2007 και του Αυγούστου του 2008 πούλησαν 110 τόνους του επιβλαβούς μείγματος σε γαλακτοπαραγωγούς, μεταξύ των οποίων και η Sanlu, προς 180.000 ευρώ. Αν και η παραγωγή και η πώληση μελαμίνης είναι νόμιμη στην Κίνα, το κινεζικό κρατικό κανάλι CCΤV ανέφερε ότι το δικαστήριο πιστεύει ότι οι ενέργειες των συγκεκριμένων ατόμων « έβλαψαν σημαντικά την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών,που ήταν κυρίως βρέφη,και συνεπώς παραβίασαν το κινεζικό Ποινικό Δίκαιο ».
Η κατανάλωση του μολυσμένου γάλακτος κόστισε τη ζωή έξι βρεφών, προκάλεσε προβλήματα στα νεφρά και στο ουροποιητικό σύστημα δεκάδων χιλιάδων παιδιών, ενώ πλήθος γονέων από όλη τη χώρα έσπευσε στα νοσοκομεία για να εξεταστούν τα παιδιά τους. Παράλληλα, παράγωγα γάλακτος όπως σοκολάτα και γιαούρτι που βρέθηκαν μολυσμένα και είχαν εξαχθεί, ανακλήθηκαν από την υπόλοιπη Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Τα κινεζικά δικαστήρια απέρριψαν κάθε νομική αξίωση αποζημίωσης των γονιών των πληγέντων παιδιών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η άμεσα εμπλεκόμενη εταιρεία Sanlu είναι κρατική και το σκάνδαλο έφερε στο φως πολυπληθή προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και σημαντικές παραλείψεις από πλευράς των αρχών, ο κινεζικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων εξήγγειλε ότι 22 γαλακτοπαραγωγοί θα καταβάλουν ως αποζημίωση ένα ποσόν άπαξ στις οικογένειες των θυμάτων και ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο το οποίο θα καλύπτει τα ιατρικά έξοδα που θα προκύψουν από μελλοντικά προβλήματα υγείας των πληγέντων παιδιών.