Αραβική οργή για τη στάση της Αιγύπτου στον αποκλεισμό της Γάζας

Διογκώνεται η οργή αραβικών χωρών κατά της Αιγύπτου για τη συνεργασία της με το Ισραήλ στην επιβολή του αποκλεισμού της Γάζας. Το Κάιρο αρνείται την πλήρη διάνοιξη του περάσματος της Ράφα και επιτίθεται φραστικά στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Διαδηλώσεις κατά της Αιγύπτου στην Υεμένη...

Διογκώνεται η οργή αραβικών χωρών κατά της Αιγύπτου για τη συνεργασία της με το Ισραήλ στην επιβολή του αποκλεισμού της Γάζας. Το Κάιρο αρνείται την πλήρη διάνοιξη του περάσματος της Ράφα εάν δεν έχει τον έλεγχο η Παλαιστινιακή Αρχή και επιτίθεται φραστικά στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η πιο σοβαρή πρόκληση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που έχει συναντήσει η κυβέρνηση της Αιγύπτου εδώ και χρόνια γιατί είναι η μόνη αραβική χώρα που συνορεύει μαζί της.

Ο Αιγύπτιος πρόεδος Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε την Τρίτη ότι το πέρασμα της Ράφα δεν πρόκειται να λειτουργήσει πλήρως (ανοίγει μόνο για υποδοχή τραυματιών) εάν δεν έχει τον έλεγχο των συνόρων η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.

Η Αίγυπτος δέχεται σφοδρή κριτική στον αραβικό κόσμο για την άρνησή της στη διάρκεια του τελευταίου έτους να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, γεγονός που καθιστά ολοκληρωτικό τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Από την έναρξη της πρωτοφανούς ισραηλινής επίθεσης η Αίγυπτος έχει επιστρέψει τη διέλευση μέσω της Ράφας ορισμένων τραυματιών στο έδαφός της για νοσηλεία, καθώς και τη μεταφορά περιορισμένων φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Εμείς στην Αίγυπτο δεν θα συμβάλουμε στην επικύρωση της διαίρεσης &#x5Bανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς&#x5D ανοίγοντας το μεθοριακό σταθμό της Ράφα απουσία της Παλαιστινιακής Αρχής και παρατηρητών της ΕΕ και κατά παράβαση της συμφωνίας του 2005» δήλωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Δεχόμενος πιέσεις κυρίως από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς και από τη σιιτική λιβανική Χεζμπολάχ για να ανοίξει και πάλι χωρίς όρους τα σύνορα από την πλευρά της Αιγύπτου, ο Μουμπάρακ δήλωσε ότι εμμένει στη συμφωνία του 2005 που προβλέπει την παρουσία της Παλαιστινιακής Αρχής και Ευρωπαίων παρατηρητών στο σημείο διέλευσης της Ράφα.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Μουμπάρακ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση κατά της Γάζας και να αποδεχθεί εκεχειρία άνευ όρων.

Φραστικός «πόλεμος» με Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ μίλησε υποτιμητικά για τα στρατιωτικά επιτεύγματα του Ιράν και της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σε έναν κλιμακούμενο φραστικό πόλεμο με αφορμή τη συνεργασία της Αιγύπτου με το Ισραήλ για τον αποκλεισμό της Γάζας.

Ο Αμπούλ Γέιτ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ κατέστρεψε το Λίβανο το 2006 και ότι ο εξοπλισμός της δεν είναι τίποτα μπροστά στον αιγυπτιακό στρατό, ενώ για τον αρχηγό της Χασάν Νασράλα είπε ότι «ήταν ένας άνθρωπος που έχαιρε σεβασμού, αλλά προσέβαλε τον αιγυπτιακό λαό».

Ο Αιγύπτιος υπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος τη Δευτέρα κατέκρινε τις αραβικές κυβερνήσεις για την έλλειψη αντίδρασης στο θέμα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Λες και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί έχουν χύσει το αίμα τους τα τελευταία τριάντα χρόνια» είπε αναφερόμενος στην αιγυπτιακή πεποίθηση ότι ο στρατός τους έφερε σχεδόν ολοκληρωτικά το βάρος των πολέμων για χάρη των Παλαιστινίων.

Η Αίγυπτος διεξήγαγε τέσσερις πολέμους με το Ισραήλ μεταξύ του 1948 και του 1973, χάνοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών. Το 1979, ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε ειρήνη με το Ισραήλ.

Ο Νασράλα εξόργισε την αιγυπτιακή κυβέρνηση όταν, σε ομιλία του την Κυριακή, προέτρεψε του Αιγυπτίους να βγουν «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους και να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής της χώρας τους.

Από το Κάιρο τονίστηκε σχεδόν αμέσως ότι «η Χαμάς επιδιώκει την αναρχία στην Αίγυπτο» και στο κάλεσμα Νασράλα ο Γέιτ απάντησε την Τρίτη ότι «η Αίγυπτος είναι μεγάλη και δυνατή και κανείς έξω από τη χώρα δεν μπορεί να κινήσει τίποτα εντός της χώρας».

«Η Αίγυπτος κινείται όταν το ζητήσει ο αιγυπτιακός λαός και η αιγυπτιακή κυβέρνηση» διεμήνυσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Διαδήλωση στην Υεμένη

Διαδηλωτές στην Υεμένη, που διαμαρτύρονταν για τη συνεργασία του Καΐρου με το Ισραήλ στην επιβολή του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, επιτέθηκαν το πρωί της Τρίτης εναντίον του προξενείου της Αιγύπτου στην νότια πόλη Αντεν. Οι διαδηλωτές έκαψαν την αιγυπτιακή σημαία και ανήρτησαν ένα πανό υπέρ των Παλαιστινίων στο κτίριο.

«Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατόρθωσαν να εισέλθουν στο προξενείο και κατέστρεψαν κάποια έγγραφα και άλλα αντικείμενα» είπε αυτόπτης μάρτυρας, προσθέτοντας ότι κάποιοι από αυτούς ήταν Αιγύπτιοι.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης μετέδωσε ότι 20 άραβες, ανάμεσά τους Αουδανοί, Ιρακινοί και Παλαιστίνιοι, συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να εισέλθουν στο προξενείο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.