Ενας στους πέντε έχει κάνει χρήση ναρκωτικών

Ενας στους πέντε Ελληνες ηλικίας 15-64 ετών έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή του. Στις ηλικίες 20-34 ετών όμως περίπου ένας στους τρεις νέους έχει δοκιμάσει ναρκωτικά έστω και μία φορά, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Δεκέμβριος 2008). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), στο οποίο έχει ανατεθεί η ευθύνη λειτουργίας του ΕΚΤΕΠΝ, το 2006 ο αριθμός των τακτικών χρηστών ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία χρήσης την ηρωίνη ήταν περίπου 20.

Ενας στους πέντε Ελληνες ηλικίας 15-64 ετών έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή του. Στις ηλικίες 20-34 ετών όμως περίπου ένας στους τρεις νέους έχει δοκιμάσει ναρκωτικά έστω και μία φορά, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Δεκέμβριος 2008). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), στο οποίο έχει ανατεθεί η ευθύνη λειτουργίας του ΕΚΤΕΠΝ, το 2006 ο αριθμός των τακτικών χρηστών ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία χρήσης την ηρωίνη ήταν περίπου 20.000.

Ως συνηθέστερη ουσία κατάχρησης αναφέρεται η ηρωίνη και άλλα οπιούχα (87,8%), ακολουθεί η κάνναβη (7,3%), η κοκαΐνη (2,6%) και τα χάπια (1,3%). Συνολικά, σε όλες τις ηλικίες, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αριθμού χρηστών αφορά ιδιαίτερα τους χρήστες διεγερτικών (αμφεταμίνες, άλλα διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος και διεγερτικά τύπου Εcstasy) και λιγότερο τους χρήστες ηρωίνης, άλλων οπιούχων και κάνναβης. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που αναφέρουν ως κύρια ουσία κατάχρησης τα «άλλα ναρκωτικά» παραμένει σχετικά χαμηλός συγκριτικά με τους χρήστες ηρωίνης ή κάνναβης.

Οσον αφορά τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών, η πλειονότητα των εφήβων στη χώρα μας (65,4%) καταναλώνει αλκοόλ σε χώρους όπου σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών. Το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά αν προστεθεί και το 4,6% των εφήβων που τα… πίνουν σε ταβέρνες ή εστιατόρια.

Τα κυριότερα προβλήματα που αναφέρουν οι ερωτώμενοι κάθε ηλικίας και σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι μεταπτώσεις της διάθεσης, η συμπεριφορά τους για την οποία αργότερα μετανιώνουν, η αδυναμία λογικής σκέψης, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.ά. Το ποσοστό των εξαρτημένων από το αλκοόλ ατόμων που παρακολούθησαν το θεραπευτικό πρόγραμμα «Αθήνα» αυξήθηκε το 2006 σε σύγκριση με το 2005 και υπερέβη ακόμη και το ποσοστό των τοξικομανών που δέχθηκαν τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.