«Σύσταση πολιτικής» από τις Βρυξέλλες

«Σύσταση πολιτικής» αναμένεται να απευθύνει προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στον εκρηκτικό συνδυασμό του υψηλού δημόσιου χρέους, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (το οποίο συνεχώς διευρύνεται) και του υψηλού δημοσίου ελλείμματος. Οι τρεις αυτοί «συνυπάρχοντες» παράγοντες, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης, οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στην ελληνική οικονομία, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω αρνητικά ρεκόρ ορισμένων μεγεθών.

«Σύσταση πολιτικής» αναμένεται να απευθύνει προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στον εκρηκτικό συνδυασμό του υψηλού δημόσιου χρέους, του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (το οποίο συνεχώς διευρύνεται) και του υψηλού δημοσίου ελλείμματος. Οι τρεις αυτοί «συνυπάρχοντες» παράγοντες, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης, οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στην ελληνική οικονομία, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω αρνητικά ρεκόρ ορισμένων μεγεθών. Χθες, για παράδειγμα, τα spreads (διαφορά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιτοκίων) διαμορφώθηκαν στις 229 μονάδες έναντι των 227 της περασμένης εβδομάδας. Τούτο σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να δανείζεται για να εξοφλήσει παλαιότερα χρέη με όλο και χειρότερους όρους. Εγκλωβισμένες στον υψηλό δανεισμό είναι και οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια στις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που εξακολουθούν να επικρατούν στην τραπεζική αγορά. Το κλίμα το οποίο δημιουργείται είναι αρνητικό και επηρεάζει γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Το υπουργείο Οικονομίας, αναφερόμενο στο θέμα της «σύστασης πολιτικής», που είναι ένα βήμα πριν από τη «σύσταση για υπερβολικό έλλειμμα», υποστηρίζει ότι τούτο συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε σχετική σύσταση στη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις 19 Ιανουαρίου τις εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ υπό το φως των διεθνών εξελίξεων και υπό το σκότος των αβεβαιοτήτων και των ανασφαλειών που επικρατούν. Οι προβλέψεις αυτές θα είναι επί τα χείρω, τόσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και των άλλων χωρών-μελών.

Μια πρόγευση πάντως όσων θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δόθηκε ήδη τόσο από τον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια όσο και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λ.Παπαδήμο.

Ο κ. Αλμούνια χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει από τη μία πλευρά να εφαρμόσει άμεσα μια υγιή δημοσιονομική πολιτική και μεσοπρόθεσμα να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Χρειάζεται φυσικά και η σωστή κοινωνική πολιτική. Η ορθή κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει σε μια οικονομία που δεν είναι υγιής. Παράλληλά όμως καμία ορθή οικονομική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αν δεν υπάρχει η αναγκαία κοινωνική συνοχή.

Εξάλλου ο κ. Παπαδήμος προτείνει την εφαρμογή μιας αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος με μέτρα προστασίας των οικονομικά ασθενεστέρων προκειμένου να επανακτήσει η ελληνική οικονομία την εμπιστοσύνη των αγορών και να περιοριστεί το spread των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ανωτέρω ταυτόσημες επισημάνσεις-συστάσεις των κκ. Αλμούνια και Παπαδήμου θεωρούνται ορθές από το υπουργείο Οικονομίας, τίποτε δεν δείχνει ότι θα υιοθετηθούν, κυρίως λόγω των αδυναμιών συντονισμού μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης όχι μόνο δεν στηρίζεται από τους περισσότερους υπουργούς αλλά και βάλλεται πανταχόθεν, την ίδια ώρα που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Η ανωτέρω κατάσταση επιδεινώνεται λόγω και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του επικείμενου ανασχηματισμού. Αν μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Αλογοσκούφης παραμείνει στη θέση του, οι επισημάνσεις-συστάσεις κορυφαίων κοινοτικών παραγόντων θα ληφθούν, φυσικά, υπόψη, αναφέρεται με νόημα στο υπουργείο Οικονομίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.