Με την ανάδειξη ταφικών μνημείων του 5ου αι. π.Χ., τα οποία αποκαλύφθηκαν πριν από λίγα χρόνια σε οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος 35, δημιουργείται ένας νέος αρχαιολογικός χώρος στον Κεραμεικό.
Πρόκειται για πολυάνδρια πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο και ως εκ τούτου για ένα πολύ σημαντικό εύρημα της αρχαίας Ιστορίας. Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει ήδη απαλλοτριωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ μετά την απαλλοτρίωση των όμορων κτισμάτων και οικοπέδων θα δημιουργηθεί αρχαιολογικός χώρος 1.370 τ.μ. όπου θα συνεχισθεί η ανασκαφική έρευνα και θα αναδειχθούν τα αρχαία. Προς τούτο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη κατασκευής στεγάστρων για την προστασία των μνημείων και η κατασκευή έργων απορροής των υδάτων. Εξάλλου, στην πρόσοψη του οικοπέδου προς την οδό Σαλαμίνος θα τοποθετηθεί κιγκλίδωμα ύψους 2.50 μ., ενώ θα γίνει φύτευση του περιβάλλοντος χώρου.
Το οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την αρχαία ταφική οδό που συνέδεε το Δίπυλο του Κεραμεικού με την Ακαδήμεια και, όπως είναι γνωστό, εκατέρωθεν της οδού είχαν ενταφιασθεί κατά την Αρχαιότητα επιφανείς άνδρες του άστεως αλλά κυρίως πεσόντες κατά τους αθηναϊκούς πολέμους στα πολυάνδρια του Δημόσιου Σήματος. Η θέση των ταφικών μνημείων στο συγκεκριμένο σημείο της αρχαίας Αθήνας, η μορφή τους, ο μεγάλος αριθμός των καμένων οστών που ανήκαν σε άνδρες και το πλήθος της κεραμικής με σκηνές μάχης και ταφικές παραστάσεις δείχνουν ότι επρόκειτο για ομαδικούς τάφους οι οποίοι ήταν αφανείς και σχετίζονταν με τις ταφές και τις τιμές που αποδίδονταν στους πεσόντες. Κατά τους ερευνητές μάλιστα θεωρείται πιθανόν ότι οι νεκροί στις μάχες καίονταν ανά φυλές και εν συνεχεία τα υπολείμματα της στάχτης μεταφέρονταν σε ξύλινες λάρνακες, οι οποίες θεωρούνταν τεφροδόχοι. Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά ήρθαν στο φως οι «θήκες» των πολυανδρίων που ίδρυαν οι Αθηναίοι τον χειμώνα κάθε έτους του Πελοποννησιακού πολέμου για τους πεσόντες στη μάχη.