Συνάντηση στον ΟΗΕ για το Κυπριακό στις αρχές Ιανουαρίου

Σύσκεψη για το Κυπριακό, προκειμένου να γίνει μια συνολική εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών και να καταρτιστεί ένα είδος «οδικού χάρτη», πρόκειται να ;πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις αρχές Ιανουαρίου, στο μεσοδιάστημα των δύο επόμενων συναντήσεων Χριστόφια - Ταλάτ.

Σύσκεψη για το Κυπριακό πρόκειται ναπραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον βοηθόΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, μεταξύ 5ης και 12ης Ιανουαρίου, δηλαδή στο διάστημα που μεσολαβεί των δύο επόμενων συναντήσεων Χριστόφια – Ταλάτ.

Για το σκοπό αυτό θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη ο ειδικός σύμβουλος τουΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και ο αναπληρωτής του Ταγιέπ Ζεριχούν.

Στόχος της σύσκεψης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» είναι να γίνει μια συνολική εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών και να καταρτιστεί ένα είδος «οδικού χάρτη», για τη μορφή της διαδικασίας τον επόμενο χρόνο.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι χώρες που ασχολούνται με το Κυπριακό θεωρούν το 2009 ιδιαίτερα κρίσιμο και επιθυμούν να έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια λύσης και με δημοψηφίσματα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Έργο το οποίο αποδεικνύεται ήδη αρκετά δύσκολο, αφού παρά την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση, οι συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο τραπέζι είναι πολύ λίγες και περιορίζονται σε δευτερεύοντα ζητήματα της διακυβέρνησης.

Η ίδια εικόνα αναμένεται να επικρατήσει και στο περιουσιακό, το εδαφικό και τις εγγυήσεις, πτυχές που θα πρέπει επίσης να συζητηθούν, με την καταγραφή των εκατέρωθεν θέσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Πολίτη», έχουν ήδη ξεκαθαρίσει το πλαίσιο της ανάμειξής τους στη νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί να τηρήσει τη δέσμευσή του, ειδικά προς τον ΔημήτρηΧριστόφια, ότι δεν θα υπάρξουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία στο τέλος. Αλλωστε, ο κ. Ντάουνερ, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αγκυρα, φέρεται να απέρριψε το επίμονο αίτημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για να συμπληρώσει ο ΓΓ στο τέλος τα κενά, που θα έχουν μείνει από τη διαπραγμάτευση των ηγετών στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, όμως, στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες που ενδιαφέρονται για πολιτικό πρόβλημα, κυριαρχεί η πεποίθηση πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει τη διαδικασία αποκλειστικά στα χέρια των κ. Χριστόφια και Ταλάτ. Στη συνέχεια, προστίθεται στο δημοσίευμα, θα επιχειρήσουν να υποβάλουν διακριτικά και με τη συναίνεση των Κύπριων συνομιλητών εναλλακτικές ιδέες και προτάσεις που θα επιχειρούν να γεφυρώσουν διαφωνίες και να εξουδετερώσουν τυχόν αδιέξοδα.

Στη σύσκεψη των κ. Ντάουνερ και Ζεριχούν με τη Γραμματεία του ΟΗΕ θα πρέπει, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων να δοθούν απαντήσεις και στα εξής:

* Το πότε θα εγκατασταθεί ο ειδικός σύμβουλος στο νησί για τουλάχιστον μερικούς μήνες. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα γίνει όταν είναι έτοιμα τα πράγματα για σοβαρό δούναι – λαβείν μεταξύ των πλευρών. Η ομάδα Κυπριακού στον ΟΗΕ έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλι στον προϋπολογισμό 2009, για να εργασθεί ο κ. Ντάουνερ σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης επί τέσσερις με πέντε μήνες. Πριν από αρκετές βδομάδες, ο κ. Ντάουνερ φερόταν να προγραμματίζει μια πιο μακρόχρονη παραμονή στην Κύπρο από το Μάιο κι έπειτα.

* Το πότε θα ολοκληρώσουν οι ηγέτες την πρώτη «χαρτογράφηση» των θεμάτων και των θέσεων στις βασικές πτυχές του Κυπριακού. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει να έχουν καταγραφεί όλες οι θέσεις (ανεξάρτητα από τις όποιες συγκλίσεις ή διαφωνίες) μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή λαμβάνει υπόψη και το σοβαρότατο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα, εντός της άνοιξης του 2009. Κάτι που επιτρέπει μεν τη συνέχιση της καταγραφής θεμάτων, αλλά όχι ουσιαστική διαπραγμάτευση, αφού μέχρι να γίνουν οι «εκλογές» στα κατεχόμενα ο κ. Ταλάτ θα εμφανίζεται υπέρ του δέοντος σκληρός για να μην ενισχύσει το ακραίο εθνικιστικό κόμμα του Ντερβίς Έρογλου.

* Τέλος θα πρέπει να προσδιοριστεί, έστω και χωρίς μεγάλη ακρίβεια, η χρονική στιγμή που θα μπορεί να γίνει μια ειλικρινής εκτίμηση για το αν υπάρχουν δυνατότητες μονογραφής μιας συμφωνίας. Οι αρχικοί σχεδιασμοί του ΟΗΕ προέβλεπαν ως χρόνο τελικής εκτίμησης τον Ιούνιο του 2009, πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό θεωρείται πλέον ανέφικτο και δεν αναφέρεται καν ως ορόσημο. Αυτή την περίοδο, ρεαλιστικό χρονικό όριο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας θεωρείται ο Σεπτέμβριος του 2009, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος για ενημέρωση των πολιτών πριν από τα δημοψηφίσματα του Δεκεμβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.