Το αβέβαιο μέλλον του κ. Ρουσόπουλου

ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ με διακριτή παρουσία στον δημόσιο βίο απασχόλησαν την επικαιρότητα το περασμένο έτος με τη μετάπτωσή τους από το πολιτικό ζενίθ στο πολιτικό ναδίρ ή αντιστρόφως. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, επί μακρόν ισχυρός ανήρ του Μεγάρου Μαξίμου, υπέμεινε μια ταπεινωτική έξοδο από την κυβέρνηση, η οποία τον οδήγησε σε έναν ασκητικό (πολιτικά) βίο. Ισως τώρα μπορέσει να ριχτεί απρόσκοπτα στη μάχη του σταυρού. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, με τη σιωπή του μετά την τραυματική εσωκομματική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος, ήγειρε πολλά ερωτήματα για τα σχέδια και τους στόχους του. Η παρουσία του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου διέλυσε τα μαύρα σύννεφα στη σχέση του με τη Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Αλ. Τσίπρας με την εκλογή του έφερε ούριο άνεμο στα πανιά του κόμματός του. Το τελευταίο διάστημα η δημοφιλία του ακολουθεί τις τάσεις της (δημοσκοπικής) συρρίκνωσης του Συνασπισμού.

ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ με διακριτή παρουσία στον δημόσιο βίο απασχόλησαν την επικαιρότητα το περασμένο έτος με τη μετάπτωσή τους από το πολιτικό ζενίθ στο πολιτικό ναδίρ ή αντιστρόφως. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, επί μακρόν ισχυρός ανήρ του Μεγάρου Μαξίμου, υπέμεινε μια ταπεινωτική έξοδο από την κυβέρνηση,
η οποία τον οδήγησε σε έναν ασκητικό (πολιτικά) βίο. Ισως τώρα μπορέσει να ριχτεί απρόσκοπτα στη μάχη του σταυρού. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, με τη σιωπή του μετά την τραυματική εσωκομματική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος, ήγειρε πολλά ερωτήματα για τα σχέδια και τους στόχους του. Η παρουσία
του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου διέλυσε τα μαύρα σύννεφα στη σχέση του με τη Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Αλ. Τσίπρας με την εκλογή του έφερε ούριο άνεμο στα πανιά του κόμματός του. Το τελευταίο διάστημα η δημοφιλία του ακολουθεί τις τάσεις της (δημοσκοπικής) συρρίκνωσης του Συνασπισμού.

Ηταν μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, λίγη ώρα αφού είχε λήξει η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Στο περιστύλιο της Βουλής εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος κρατώντας στα χέρια του έναν μπλε χαρτοφύλακα. Γύρω του όλοι, υπουργοί και βουλευτές, συζητούσαν για τον ανασχηματισμό. Ο ίδιος, γνωρίζοντας προφανώς ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, απέφυγε τις συζητήσεις. Εδειχνε να μην έχει διάθεση για αναλύσεις επί της πολιτικής επικαιρότητας. Μετά τις ευχές που αντάλλαξε για τις γιορτές, έφυγε βιαστικά. Οι εποχές άλλαξαν. Η παντοκρατορία του έληξε. Πλέον είναι ένας απλός βουλευτής Επικρατείας «με αβέβαιο πολιτικό μέλλον», όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του.

«Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Επικρατείας.Την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις…». Ηταν 23 Οκτωβρίου 2008 όταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή, ο κ. Θ.Ρουσόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του από τις θέσεις του υπουργού Επικρατείας και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου επέδρασε καταλυτικά και σήμανε το «τέλος εποχής» για τον κ. Ρουσόπουλο.

Μετράει φίλους και εχθρούς
Ο πρώην υπουργός είναι αρκετά απόμακρος τις τελευταίες εβδομάδες μετά την παραίτησή του. Αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και «στέκι» του είναι το γραφείο του στην οδό Ακαδημίας 33, στο κέντρο της Αθήνας, όπου δέχεται επισκέψεις από πολιτικούς φίλους του. Αυτή την περίοδο μετράει φίλους και εχθρούς και επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές και διαπροσωπικές του σχέσεις με πολλά στελέχη της ΝΔ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «μεταβατική περίοδο», η οποία «θα τον βοηθήσει να δει ορισμένα πράγματα πιο καθαρά», όπως λένε όσοι τον συναντούν.

Ο ίδιος λέει στους συνομιλητές του ότι πλέον η κατάσταση είναι διαφορετική, μιλάει για διάστημα περισυλλογής και προσπαθεί με τον τρόπο του να πείσει ότι η έξοδός του δεν σημαίνει «πολιτική αυτοκτονία». Παράλληλα επιχειρεί να μεταδώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα και επιμένει, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, ότι θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα τον αντιμετωπίσει ο κομματικός μηχανισμός, καθώς τα ποσοστά αποδοκιμασίας του από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά μεγάλα.

Η πτώση του κ. Ρουσόπουλου ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου με την κριτική που δέχθηκε για τις εκδοτικές δραστηριότητες της συζύγου του, της κυρίας Μάρας Ζαχαρέα .

«Η επίθεση κατά του κ. Ρουσόπουλου γίνεται για να ανέβει ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει τον υπουργό Επικρατείας δίπλα του» τόνισε παραμονές της ΔΕΘ η κυρία Ζαχαρέα. Ο Πρωθυπουργός όμως όχι μόνο είχε δίπλα του τον κ. Ρουσόπουλο στη ΔΕΘ, αλλά τον κάλυψε πλήρως. Ηταν η αρχή της πτώσης της παντοκρατορίας του πρώην υπουργού Επικρατείας, καθώς τα επόμενα κτυπήματα ήταν πιο ισχυρά. Ακολούθησαν τα δημοσιεύματα για τα ακίνητα του ζεύγους και η συζήτηση γύρω από αυτά. Ωστόσο το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου επέδρασε καταλυτικά.

Η παραίτησή του θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ηρεμία στη ΝΔ, η οποία όμως δεν επήλθε. Ο ίδιος παραχώρησε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αρκετοί υπουργοί έσπευσαν να τονίσουν κατ΄ ιδίαν ότι «βιάστηκε» και πως έπρεπε να περάσει καιρός για να παρέμβει δημόσια, προκειμένου να μην επανέλθει στο προσκήνιο η υπόθεση Βατοπαιδίου. Αλλοι υποστήριξαν ότι οι εμφανίσεις του ήταν πάρα πολύ καλές και έδειχναν άνθρωπο αποφασισμένο «να μην καταθέσει εύκολα τα όπλα».

Με βάση τους κανόνες της επικοινωνίας που αξιοποίησε τα χρόνια που ήταν δίπλα στον κ. Καραμανλή έμεινε χαρακτηριστική η φράση του όταν απάντησε στις κατηγορίες ότι είχε απομονώσει τον Πρωθυπουργό: «Τι ακριβώς έκανα; Εμπαινα το πρωί στη Ραφήνα και του έκλεβα τις εφημερίδες και δεν διάβαζε;Του παρουσίαζα μια άλλη πραγματικότητα;» .

Η πραγματικότητα όμως που είδε ο κ. Καραμανλής ήταν οδυνηρή για τη ΝΔ. Τα ποσοστά της εμφάνισαν πτώση και δεν της αρκούσαν ούτε οι παρακλήσεις των μοναχών του Αγίου Ορους, το οποίο υπερασπίστηκε ο κ. Ρουσόπουλος επιχειρώντας να πείσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ για τη στενή σχέση που διατηρεί με την Ορθοδοξία. Για τον κ. Ρουσόπουλο δεν απεδείχθη τίποτε όσον αφορά την ηθική αυτουργία στην υπόθεση, εξέλιξη που έδωσε το δικαίωμα στον ίδιο να αισθάνεται δικαιωμένος- αν και η κοινή γνώμη, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, δεν έχει πειστεί.

Η μόνη αναφορά ήταν στις καταθέσεις του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθ. Ξυνίδη, του δημάρχου Βιστωνίδας κ. Β.Τσολακίδη, του οδηγού του ηγουμένου Εφραίμ, του κ. Αποστολίδη , και του δημοσιογράφου και εκδότη κ. Δ. Ρίζου. Ο πρώην υπουργός δήλωσε αναρμοδιότητα και υποστήριξε ότι παρέπεμψε τους εκπροσώπους φορέων που συνάντησε στους αρμόδιους υπουργούς. Παραδέχθηκε ότι τον επισκέφθηκαν μία φορά στο Ψυχικό και δύο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος για να του δώσουν πρόσκληση για δημόσιες εκδηλώσεις που έκανε η Μονή Βατοπαιδίου στην Αθήνα. «Τίποτε περισσότερο» είπε και αρνήθηκε ότι του ετέθη καθ΄ οιονδήποτε τρόπο το ζήτημα των ανταλλαγών ή ότι το έθεσε ποτέ ο ίδιος στους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Οι επικρίσεις γιαεπικοινωνιακά λάθη
Δεν ήταν μόνο το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου που επέδρασε αρνητικά στην κομματική βάση, η οποία συμφωνούσε με μια σειρά υπουργούς, όπως π.χ. ο κ. Ευ.Μεϊμαράκης, που εξέφραζαν την άποψη ότι είχε κάνει πολλά πολιτικά και επικοινωνιακά λάθη σε αρκετά «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας και επέκριναν τη διαχείριση που γινόταν. Εξάλλου δεν ήταν λίγες φορές που είχε ζητηθεί με έμμεσο τρόπο η αντικατάστασή του, αφού εκφράζονταν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά και την επιρροή που ασκούσε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές για να υπάρξει εκεχειρία.

Ο Πρωθυπουργός τον είχε προειδοποιήσει στις 15 Αυγούστου 2000, όταν του πρότεινε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, για τους μπελάδες που θα αντιμετώπιζε. «Αν πετύχω, τότε η πολιτική καριέρα θα έλθει μόνη της. Αν αποτύχω, δεν έχουν κανένα νόημα τέσσερα χρόνια στη Βουλή» είχε πει τότε ο κ. Ρουσόπουλος, όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα σε πολιτικό του φίλο. Η πολιτική καριέρα ήλθε. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα συνεχιστεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.