Οι 100 ημέρες της γαλάζιας κατάρρευσης

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ προέκυψε ξαφνικά και εντελώς απροειδοποίητα,προτού ακόμη υποχωρήσουν οι ζέστες. Μεταξύ του Δεκαπενταύγουστου και των εμφανίσεων των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ το πολιτικό κλίμα άρχισε ξαφνικά να αλλάζει.Τις επόμενες 100 ημέρες κυριολεκτικά ήλθαν όλα τα πάνω κάτω!Η Νέα Δημοκρατία,η οποία στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου διατηρούσε προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων,ύστερα από έξι μήνες βρέθηκε πίσω από το ΠαΣοΚ κατά τουλάχιστον 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.Αν δει όμως κανείς πιο προσεκτικά τα γεγονότα του προηγούμενου τριμήνου,θα διαπιστώσει ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο.Οι εσφαλμένες επιλογές υπουργών που εξέπεμψαν λάθος μηνύματα και η βεβαιότητα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει την κρίση,όπως ξεπέρασε και όλες τις προηγούμενες πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές,δημιούργησαν ένα κλίμα εφησυχασμού που αποδείχθηκε καταστρεπτικό.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ προέκυψε ξαφνικά και εντελώς απροειδοποίητα,προτού ακόμη υποχωρήσουν οι ζέστες. Μεταξύ του Δεκαπενταύγουστου και των εμφανίσεων των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ το πολιτικό κλίμα άρχισε ξαφνικά να αλλάζει.Τις επόμενες 100
ημέρες κυριολεκτικά ήλθαν όλα τα πάνω κάτω!Η Νέα Δημοκρατία,η οποία στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου διατηρούσε προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων,ύστερα από έξι μήνες βρέθηκε πίσω από το ΠαΣοΚ κατά τουλάχιστον 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.Αν δει όμως κανείς πιο προσεκτικά τα γεγονότα του προηγούμενου τριμήνου,θα διαπιστώσει
ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο.Οι εσφαλμένες επιλογές υπουργών που εξέπεμψαν λάθος μηνύματα και η βεβαιότητα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει την κρίση,όπως ξεπέρασε και όλες τις προηγούμενες πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές,δημιούργησαν ένα κλίμα εφησυχασμού που αποδείχθηκε καταστρεπτικό.

Πολλοί πιστεύουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση ξεκίνησε με την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 6 Σεπτεμβρίου. Η δυσφορία της κοινής γνώμης άρχισε όμως να εκφράζεται δύο εβδομάδες νωρίτερα, όταν ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης προανήγγειλε με συνέντευξή του στο «Βήμα» την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα μεγάλα εισοδήματα. Οι δηλώσεις Αλογοσκούφη προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών και από κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο υπουργός εξέπεμψε λάθος μηνύματα καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως τα τεκμήρια θα αγγίξουν όλους τους έλληνες πολίτες, ενώ άρχισαν να εκτοξεύονται τα πρώτα εσωκομματικά πυρά εναντίον του.

Παραπλανηθέντες υπουργοί
Ταυτόχρονα στο στόχαστρο των στελεχών της ΝΔ άρχισαν να μπαίνουν δύο ακόμη υπουργοί της ΝΔ: ο κ. Γ.Βουλγαράκης για την υπογραφή συμβολαίων της Μονής Βατοπαιδίου από τη σύζυγό του και για την πολυτελή διαβίωσή του που ερχόταν σε αντίθεση με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού για σεμνότητα και ταπεινότητα· και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος για την επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του που εθεωρείτο από κάποιους ασυμβίβαστη με τα αξιώματα του ίδιου, καθώς και για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Με αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη ΔΕΘ προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις καταγγελίες που διατυπώνονταν εναντίον των υπουργών του. Οπως αποδείχθηκε, η προετοιμασία της εμφάνισής του ήταν πλημμελής λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων που επικρατούσαν στο επιτελείο του, αλλά και λόγω της εσφαλμένης αντίληψης που είχε και ο ίδιος και οι συνεργάτες του πως τα θέματα Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη και Αλογοσκούφη κλείνουν εύκολα. Η εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ήταν καταστρεπτική. Τα κόμματα και τα ΜΜΕ άσκησαν έντονη κριτική στην επιλογή του να προσφέρει πολιτική κάλυψη στους υπουργούς του και οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν έγιναν ακόμη δυσμενέστερες για τον ίδιο, όταν πέντε ημέρες αργότερα αναγκάστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Βουλγαράκη, τον οποίο στήριζε ως την προηγουμένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός έβλεπε την προσωπική του αξιοπιστία να καταρρακώνεται καθώς για πρώτη φορά υπαναχωρούσε από μια επιλογή του και αναγκαζόταν σε στροφή 180 μοιρών.

Η κυβέρνηση άρχισε να κλυδωνίζεται και μια πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης ήλθε μια εβδομάδα μετά να την αποτελειώσει. Στις 16 Σεπτεμβρίου ζητείται με εισαγγελική παρέμβαση η έρευνα της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Πρωθυπουργός υποστήριζαν ως τότε ότι όλα έγιναν νομότυπα.

Μετά τις υποθέσεις της Siemens, της δίωξης κατά του προέδρου του ΟΤΕ κ. Π.Βουρλούμη και της δίωξης κατά του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Αρ. Παυλίδη, η Δικαιοσύνη αιφνιδίαζε για μία ακόμη φορά το Μέγαρο Μαξίμου και διέψευδε τους ισχυρισμούς του. Ταυτόχρονα δημοσιεύονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ΠαΣοΚ να εκμηδενίζει τη διαφορά του από τη ΝΔ και να αποκτά βραχεία κεφαλή στην πρόθεση ψήφου. Η κατάρρευση της ΝΔ «ψηλώνει» αυτομάτως το ΠαΣοΚ. Η στραβοτιμονιά του κ.Τατούλη
Η πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις επαναφέρει την ανίατη ασθένεια που ακολουθεί όλα τα κόμματα σε περιόδους κρίσης. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ανοίγει ένας πρωτοφανής κύκλος εσωστρέφειας, με πρώην υπουργούς και στελέχη, όπως ο κ. Β. Πολύδωρας, η κυρία Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και ο κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης, να προσθέτουν την κριτική τους στους μονίμως διαφωνούντες κκ. Π.Τατούλη, Ι. Μανώλη και Αθ.Γιαννόπουλο. Η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ κινδυνεύει άμεσα με ανατροπή και ο Πρωθυπουργός φαίνεται να μην ελέγχει την παράταξή του.

Στις 27 Σεπτεμβρίου επιχειρεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκρατήσει τις αντίρροπες τάσεις στη ΝΔ και να επιβάλει σιωπητήριο στους διαφωνούντες. Συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του και πραγματοποιεί τη θεαματικότερη επίδειξη πυγμής στα δέκα χρόνια που είναι πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής καλεί τους «αντάρτες» βουλευτές να πειθαρχήσουν ή να τον ρίξουν αν σκοπεύουν να τον αμφισβητήσουν, αλλά ο κ. Τατούλης σηκώνει το γάντι της πρόκλησης στην ίδια σύνοδο και μιλώντας μετά τον Πρωθυπουργό τον αποκαλεί «πριγκιποπούλα κλεισμένη στον πύργο της». Στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου «Κάραβελ» όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή ο κ. Καραμανλής συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τους συνεργάτες του μελετώντας το ενδεχόμενο διαγραφής του βουλευτή την ίδια ημέρα. Τελικώς αποφασίζεται να μη διαγραφεί καθώς είχε μιλήσει σε κομματικό όργανο και είχε κατοχυρωμένη την ελευθερία της έκφρασής του.

Ο κ. Καραμανλής χάνει για μία ακόμη φορά τις εντυπώσεις λόγω της αναβλητικότητάς του, αφού παραδέχεται ότι θα έπρεπε να είχε διαγράψει τον κ. Τατούλη από καιρό, ενώ τώρα αναγκάζεται να περιμένει την επόμενη ευκαιρία που θα τον αμφισβητούσε εκτός των συντεταγμένων οργάνων της ΝΔ. Η σύσκεψη ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι ο κ. Τατούλης θα διαγραφεί με την πρώτη ευκαιρία. Ενώ όμως όλοι θεωρούν ζήτημα ημερών την αποπομπή του από τη ΝΔ, ένα άλλο αναπάντεχο γεγονός τον κρατάει για πολύ ακόμη στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Δράμας κ. Στ.Δαϊλάκης ζητεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη την αποπομπή του κ. Θ. Ρουσόπουλου από την κυβέρνηση. Διαγράφεται την επόμενη ημέρα για να διατηρηθεί η ισχύς των όσων είπε ο Πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά η διαγραφή εξελίσσεται σε παρωδία καθώς επιστρέφει τρεις ημέρες αργότερα με απονομή χάριτος από τον Πρωθυπουργό.

Τελικώς ο κ. Τατούλης διαγράφεται στις 11 Νοεμβρίου, αλλά ως τότε η επίδειξη πυγμής που είχε επιχειρήσει ο κ. Καραμανλής μετατρέπεται σε «μπούμερανγκ» για τον ίδιο καθώς αναγκάζεται επί 40 ημέρες να ανέχεται διαδοχικά κρούσματα αμφισβήτησης από άλλους βουλευτές του, αναμένοντας τη νέα «στραβοτιμονιά» του κ. Τατούλη. Με όλες αυτές τις παλινωδίες η ΝΔ εκπέμπει ένα καθαρό μήνυμα αδύναμης παράταξης, ευάλωτης σε πιέσεις, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους της.

Από την Εξεταστική στο Βατερλό
Χωρίς αμφιβολία ούτε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, η υπόθεση που στοίχισε περισσότερο από κάθε άλλη στην κυβέρνηση και της στέρησε κάθε δυνατότητα επικοινωνιακής αντεπίθεσης ήταν η υπόθεση του Βατοπαιδίου. Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν από τα τέλη Αυγούστου και ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να ομολογήσει 100 ημέρες αργότερα εκείνο που αν είχε παραδεχθεί από την αρχή τα πράγματα για εκείνον και την παράταξή του θα ήταν πολύ καλύτερα: ότι ήταν δηλαδή ένα σκάνδαλο όπου στην καλύτερη περίπτωση παραπλανήθηκαν οι υπουργοί του και στη χειρότερη παραπλάνησαν τον ίδιο!

Οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ (είναι μια υπόθεση που ξεκινά από το 1999 και κατοχυρώνεται από αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) έδειξαν μια σαφή απόπειρα συγκάλυψης του θέματος από την κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως οι μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου λειτουργούσαν ως μεσίτες και ως επιχειρηματίες.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσε ημέρα με την ημέρα να αποκαλύπτονται και άλλα γεγονότα για τη δραστηριότητα των μοναχών σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου, όταν παραιτήθηκαν οι δικαστικοί που ερευνούσαν την υπόθεση. Από τα τέλη Οκτωβρίου ως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε διαδοχικές υπαναχωρήσεις που έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της, με αποκορύφωμα την παραίτηση Ρουσόπουλου στις 23 Οκτωβρίου- ως τότε ο Πρωθυπουργός προέβαινε σε δηλώσεις και κινήσεις πολιτικής του στήριξης.

Η δημοτικότητα του κ. Καραμανλή έφθασε στο ναδίρ της όταν αναγκάστηκε να δεχθεί την Εξεταστική Επιτροπή, την οποία αρνιόταν ως την παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου, αλλά και όταν αναγκάστηκε να διατάξει την αποχώρηση της παράταξής του από τη συζήτηση για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, δείχνοντας πως φοβάται τις διαρροές στη μυστική ψηφοφορία από βουλευτές του.

Οι αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής στέρησαν από τον κ. Καραμανλή την όποια δυνατότητα επικοινωνιακής αντεπίθεσης του προσέφερε η διεθνής οικονομική κρίση και η συμμετοχή του στις διαδοχικές συνόδους των ευρωπαίων ηγετών. Η κυβέρνηση έδειξε σημάδια ανάκαμψης μετά τη Σύνοδο της ΕΕ στο Παρίσι στις 12 Οκτωβρίου και την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εγγυηθεί πολύ νωρίς τις τραπεζικές καταθέσεις.

Η εικόνα που δημιούργησε, όμως, πως ενδιαφέρεται περισσότερο για τη στήριξη των τραπεζών από ό,τι για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, κατέληξε στο να του δημιουργήσει πρόσθετο κόστος, αλλά και κοινωνική κατακραυγή που δεν μπόρεσε να ελέγξει.

Χείμαρρος οι μαθητές
Η εξέγερση και ο εφιάλτης των επεισοδίων

Την ώρα που η Αστυνομία αντιμετώπιζε με χημικά τις μαθητικές διαδηλώσεις, αδυνατούσε να ελέγξει τους κουκουλοφόρους που πυρπολούσαν το κέντρο της Αθήνας. Η πρωτοφανής ανικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. έπληξε βαρύτατα την εικόνα της κυβέρνησης

Η τελευταία επιχείρηση αντεπίθεσης της κυβέρνησης πνίγηκε από την εξέγερση των μαθητών που ξεσηκώθηκαν μετά τον φόνο του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Το σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο που αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έπειτα από δέκα ημέρες κινητοποιήσεων, αλλά και η πρωτοφανής αδυναμία της Αστυνομίας να ελέγξει τους κουκουλοφόρους, που πυρπόλησαν το κέντρο της Αθήνας και πολλές άλλες πόλεις, δημιούργησαν ίσως τον χειρότερο εφιάλτη της κυβέρνησης, που δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα εξελιχθεί και τι συνέπειες θα έχει στην ελληνική κοινωνία.

Η αμηχανία του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού καταγράφηκε σε κάθε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που συγκροτείτο σχεδόν καθημερινά μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Κάποιοι υπουργοί χαρακτήρισαν ακατανόητη την αδράνεια της Αστυνομίας, αλλά και την κάλυψη που παρείχε στην ηγεσία της ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Ακόμη και με τη γενναία συγγνώμη του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού, το πολιτικό σκηνικό δεν έδειξε να αλλάζει αποδεικνύοντας ότι η μεταστροφή δεν είναι πρόσκαιρη ούτε συγκυριακή- όπως δεν φαίνεται να είναι πρόσκαιρη η εξέγερση των νέων. Μια εξέγερση που προσπαθούν όλοι να δείξουν ότι κατανοούν, αλλά με τον κ. Καραμανλή να τρέμει τις επιπτώσεις της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.