Σακελλάρης: Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που είναι το κυκλοφορικό της σύστημα, περνά δύσκολες στιγμές. Βέβαια, στη διάρκεια της ιστορίας της οικονομίας της αγοράς έχουν υπάρξει πολλές περιστάσεις όπου η ευφορία και η άκρατη αισιοδοξία οδήγησαν στην υπερβολή για να ακολουθήσουν η αβεβαιότητα και ο φόβος. Στην τωρινή συγκυρία, όμως, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας.

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, που είναι το κυκλοφορικό της σύστημα, περνά δύσκολες στιγμές. Βέβαια, στη διάρκεια της ιστορίας της οικονομίας της αγοράς έχουν υπάρξει πολλές περιστάσεις όπου η ευφορία και η άκρατη αισιοδοξία οδήγησαν στην υπερβολή για να ακολουθήσουν η αβεβαιότητα και ο φόβος. Στην τωρινή συγκυρία, όμως, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του εύφλεκτου αυτού μείγματος είναι: Εν πρώτοις, οι τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες που χαρακτηρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια την παγκόσμια οικονομία. Δεύτερον, η δεκαετία υψηλής ρευστότητας, υπερβολικής μόχλευσης και χαμηλού πληθωρισμού που διανύσαμε. Τρίτον, ο τραπεζικός τομέας που, σε ορισμένες χώρες, χαρακτηρίζεται από αμφίβολες πρακτικές δανειοδότησης σε συνδυασμό με σύστημα αμοιβών των διοικητικών στελεχών του που ευνοεί την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων. Τέταρτον, η διασυνοριακή χρήση σύνθετων και πολύπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Τέλος,θ α πρέπει να επισημάνω τον ρόλο που έπαιξε η ανεπαρκής εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το αποτέλεσμα της αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η έλλειψη ρευστότητας, ο κλονισμός των χρηματιστηριακών αξιών, και η γενική αβεβαιότητα. Τα προβλήματα αυτά επιδρούν στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης γενικά και της Ελλάδας ειδικότερα.

Οι αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις απαιτούν από όλους μας να προσαρμοστούμε. Στο μέσον αυτής της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, είναι αυτονόητο ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσαρμόζει τις δραστηριότητές της ώστε να στηρίξει την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική οικονομία.

Σε περιόδους αναταραχής, η Τράπεζα έχει την ικανότητα να παρέχει συντονισμένη στήριξη στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω εξειδικευμένων χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Η χρηματοδότηση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων έχει αποτελέσει προτεραιότητα στο μεγαλύτερο μέρος της 50χρονης ιστορίας της. Σήμερα, είναι προτεραιότητα για όλους. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ενεργές πιστωτικές γραμμές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ύψους περίπου εξακοσίων (600) εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά αυτά διατίθενται μέσω τεσσάρων συνεργαζόμενων τραπεζών. Υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις. Βρισκόμαστε τώρα σε συζητήσεις με άλλες δέκα τράπεζες. Στόχος μας για το 2009 είναι να διπλασιάσουμε τον αριθμό των τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, καθώς επίσης να διπλασιάσουμε σε ποσό τις πιστωτικές γραμμές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετέχει, επίσης, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα JΕRΕΜΙΕ. Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία ταχείας υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, στο οποίο είμαστε πλειοψηφικός μέτοχος, έχει τη δυνατότητα, μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας, το λεγόμενο Competitiveness and Ιnnovation Ρrogramme-CΙΡ, να χορηγεί εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται συνήθως μέσα από δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς που έχουν την αποστολή της παροχής τέτοιων εγγυήσεων. Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με το ΤΕΜΠΜΕ ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Πιστεύουμε ότι αυτές οι δωρεάν εγγυήσεις της Επιτροπής έρχονται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο όχι μόνο για την παροχή ρευστότητας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αλλά και για τη δυνατότητά τους να επενδύσουν και να αναλάβουν κίνδυνο.

Τα νέα αυτά προϊόντα της ΕΤΕπ θα βοηθήσουν επίσης την ήδη ισχυρή παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξαγοράσει ή αποκτήσει τον έλεγχο εμπορικών τραπεζών στις γειτονικές χώρες, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικές τραπεζικές εργασίες σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επίσης επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε αυτές τις χώρες. Είναι δεδομένο ότι και η δραστηριότητα της ΕΤΕπ αυξάνεται σημαντικά σε αυτές τις χώρες. Ετσι η συνεργασία με τον ελληνικό τραπεζικό τομέα θα αναπτυχθεί περαιτέρω αυξάνοντας τις συνεργίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις χώρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.