Γαλοπούλα και ανησυχία

« Η γαλοπούλα θα υπάρχει και εφέτος στο τραπέζι μας. Είμαστε όμως πιο ανήσυχοι· και αυτό μας προβληματίζει» λέει ο επιχειρηματίας κ. Κ. Καπέλλας, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου-πολυχώρου «Πολύεδρο» στην Πάτρα, περιγράφοντας τα δικά του Χριστούγεννα. Ο κ. Καπέλλας άνοιξε το βιβλιοπωλείο πριν από σχεδόν 28 χρόνια, το καλοκαίρι του 1981, μαζί με τη σύζυγό του, την κυρία Ολγα Νικολοπούλου. Εκτοτε έχει καταστήσει την επιχείρησή του, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα, έναν « χώρο πολιτισμού και παιδείας, ένα σημείο συνάντησης και διαλόγου » στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

« Η γαλοπούλα θα υπάρχει και εφέτος στο τραπέζι μας.

Είμαστε όμως πιο ανήσυχοι· και αυτό μας προβληματίζει» λέει ο επιχειρηματίας κ. Κ. Καπέλλας, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου-πολυχώρου «Πολύεδρο» στην Πάτρα, περιγράφοντας τα δικά του Χριστούγεννα. Ο κ. Καπέλλας άνοιξε το βιβλιοπωλείο πριν από σχεδόν 28 χρόνια, το καλοκαίρι του 1981, μαζί με τη σύζυγό του, την κυρία Ολγα Νικολοπούλου. Εκτοτε έχει καταστήσει την επιχείρησή του, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα, έναν « χώρο πολιτισμού και παιδείας, ένα σημείο συνάντησης και διαλόγου » στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ο κ. Καπέλλας είναι Αθηναίος, με καταγωγή από τη Σύρο. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, όχι έναν χώρο αποκλειστικής εμπορίας του βιβλίου» σημειώνει, διηγούμενος την πορεία του στον χώρο. Στις σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας του βιβλιοπωλείου έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.000 εκδηλώσεις. «Στους έξι μήνες από τον θάνατο του Παύλου Ζάννα τιμήσαμε τη μνήμη του σε μια εκδήλωση που συμμετείχαν ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Παντελής Βούλγαρης, όπου για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του έπαιξε δημόσια πιάνο η χήρα του Μίνα Ζάννα » λέει. Από τον χώρο του πέρασαν ο Γ. Π. Σαββίδης, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Αλέξανδρος Κοτζιάς, η Κική Δημουλά, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Χρόνης Μπότσογλου και πολλοί άλλοι.

«Χαλάσαμε μια περιουσία» παρατηρεί μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Προφανώς, άξιζε τον κόπο.

Τα εφετινά Χριστούγεννα όμως όπως και για τις περισσότερες ελληνικές πόλεις έτσι και για την Πάτρα είναι δύσκολα. «Η κρίση έρχεται. Εχει ήδη φανεί. Η αγορά έχει στεγνώσει και καθένας περιορίζει ό,τι μπορεί να περιορίσει» σημειώνει ο κ. Καπέλλας. «Το δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχει φως στο βάθος. Οφείλουμε να προσέχουμε για να έχουμε» καταλήγει. «Παλιά φεύγαμε ανήμερα Πρωτοχρονιά και πηγαίναμε με φίλους στα Ζαγοροχώρια, που τα αγαπούμε πολύ. Εφέτος ωστόσο η διάθεσή μας δεν είναι εορταστική… Δεν βλέπω να πηγαίνουμε» λέει αναφερόμενος στις οικογενειακές «θυσίες» που προκαλεί η οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά του πλάνα δεν θα προχωρήσει σε ακυρώσεις ή αναστολές. Αντίθετα, «προσπαθούμε να ανοίξουμε παράθυρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες που έρχονται. Ετοιμάζουμε σημαντικές συνεργασίες με φορείς, όπως π.χ. το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ενώ σκοπεύουμε σε αρκετές περιπτώσεις να υιοθετήσουμε και διαφορετική τιμολογιακή πολιτική» συμπληρώνει. Πώς φτάσαμε όμως στην κρίση; «Οι έχοντες και κατέχοντες τα τελευταία δέκα χρόνια, αντί να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία, προτίμησαν να παίζουν· να τζογάρουν στις “φούσκες” των χρηματιστηρίων. Τώρα… θα πληρώσουμε όλοι» λέει ο κ. Καπέλλας. Ωστόσο εντοπίζει τις αιτίες της «κατρακύλας» μόνο στον εσωτερικό παράγοντα. «Τα τελευταία 25 χρόνια επικράτησε ένας απίστευτος λαϊκισμός που δεν άφησε τίποτα όρθιο.

Πολιτεύτηκαν με ανευθυνότητα· δανειζόμενοι, υπερχρεώνοντας τη χώρα» σημειώνει και προσθέτει:

«Υποθηκεύσαμε το μέλλον της επόμενης γενιάς, γι΄ αυτό και τα παιδιά σήμερα αγωνιούν και βγαίνουν στους δρόμους χριστουγεννιάτικα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.