Πραξικόπημα στη Γουινέα μετά τον θάνατο του Κοντέ

ΚΟΝΑΚΡΙ Στρατιωτικό κίνημα εκδηλώθηκε χθες στη Γουινέα λίγες ώρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Λανσάνα Κοντέ. Ομάδα αξιωματικών η οποία αυτοαποκαλείται «Εθνικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατία» κατέλαβε τη δημόσια τηλεόραση και ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής. Το τηλεοπτικό διάγγελμα έγινε από άνδρα ο οποίος αυτοπαρουσιάστηκε ως λοχαγός Μούσα Νταμπίς Καμάρα, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση διαλύθηκε.Οι θεσμοί της Δημοκρατίας διαλύθηκαν.Στο εξής το Συμβούλιο αναλαμβάνει την τύχη του λαού της Γουινέας».

ΚΟΝΑΚΡΙ Στρατιωτικό κίνημα εκδηλώθηκε χθες στη Γουινέα λίγες ώρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Λανσάνα Κοντέ. Ομάδα αξιωματικών η οποία αυτοαποκαλείται «Εθνικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατία» κατέλαβε τη δημόσια τηλεόραση και ανακοίνωσε τη διάλυση της Βουλής. Το τηλεοπτικό διάγγελμα έγινε από άνδρα ο οποίος αυτοπαρουσιάστηκε ως λοχαγός Μούσα Νταμπίς Καμάρα, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση διαλύθηκε.Οι θεσμοί της Δημοκρατίας διαλύθηκαν.Στο εξής το Συμβούλιο αναλαμβάνει την τύχη του λαού της Γουινέας». Στο διάγγελμά του ο λοχαγός αναφέρθηκε στην αδυναμία των δημοκρατικών θεσμών να επιλύουν κρίσεις και στην αδυναμία της κυβέρνησης της Γουινέας να καλύψει τις βασικές ανάγκες του λαού, ασκώντας κριτική στην αποτυχία της κυβέρνησης να ανανεώσει τα συμβόλαια με τις εταιρίες εξορύξεων που δραστηριοποιούνται στην αφρικανική χώρα. Την είδηση περί εκδήλωσης πραξικοπήματος διέψευσε ο πρωθυπουργός Αχμέντ Τιντιάνε Σουαρέ, ο οποίος με δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά» . Ανταποκριτής του Αssociated Ρress ανέφερε ωστόσο ότι είδε τρία τανκς και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες να κατευθύνονται προς το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο θάνατος του Κοντέ, που υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος της Γουινέας κυβερνώντας επί 24 χρόνια, άφησε ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας. Στην είδηση του θανάτου του 74χρονου δικτάτορα η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε κάνει έκκληση προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου για «σεβασμό των συνταγματικών μέσων που εξασφαλίζουν μία ομαλή μετάβαση».

Η Γουινέα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Γάλλους το 1958, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη παγκοσμίως (τα μισά σε παγκόσμιο επίπεδο), ορυκτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αλουμινίου, καθώς επίσης και κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών και σιδήρου. Στη χώρα δραστηριοποιούνται σήμερα στον τομέα του βωξίτη οι εταιρείες United Co. Rusal, Rio Τinto Αlcan Ιnc. και Αlcoa Ιnc. Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων ζει στην εξαθλίωση, με τη χώρα να παραμένει από τις φτωχότερες παγκοσμίως. Εξαγωγέας τροφίμων κάποτε, η Γουινέα αναγκάζεται σήμερα να εισάγει τρόφιμα, παραλυμένη από τη διαφθορά, τον πληθωρισμό και την υψηλή ανεργία. Ο Κοντέ ανήλθε στην εξουσία στις 3 Απριλίου του 1984, μετά τον θάνατο του πρώτου προέδρου της Γουινέας Αχμέντ Σεκού Τουρέ. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δημιούργησε πολιτικό κόμμα και «κέρδισε» με βία και νοθεία τις εκλογές του 1993. Επανεξελέγη το 1998 και το 2003, ενώ όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις απορρίφθηκαν από την αντιπολίτευση ως άκυρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.