Οι κρυφοί φάκελοι του Χότζα

ΤΙΡΑΝΑ Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε με τις ψήφους του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και των συμμάχων του το άνοιγμα των μυστικών φακέλων της κομμουνιστικής περιόδου. «Θεωρούμε αυτόν τον νόμο μέτρο σεβασμού για όλους όσοι δοκιμάστηκαν στον πιο σκληρό αγώνα της πάλης των τάξεων, αυτούς που έσπασαν τα κόκαλά τους από το ξύλο, αυτούς που εκτελέστηκαν δίχως δίκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία. Σύμφωνα με στοιχεία ...

ΤΙΡΑΝΑ Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε με τις ψήφους του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και των συμμάχων του το άνοιγμα των μυστικών φακέλων της κομμουνιστικής περιόδου. «Θεωρούμε αυτόν τον νόμο μέτρο σεβασμού για όλους όσοι δοκιμάστηκαν στον πιο σκληρό αγώνα της πάλης των τάξεων, αυτούς που έσπασαν τα κόκαλά τους από το ξύλο, αυτούς που εκτελέστηκαν δίχως δίκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανεθνικής Ενωσης για την κοινωνική αποκατάσταση ανθρώπων που είχαν υποστεί διώξεις λόγω των πολιτικών φρονημάτων τους στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, από το 1944 ως το 1991, εκτελέστηκαν με δικαστική απόφαση ή και χωρίς δίκη 5.557 άνδρες και 450 γυναίκες.

Κρατούμενοι
Από τα 34.153 άτομα που φυλακίστηκαν 998 άνδρες και 45 γυναίκες πέθαναν μέσα στη φυλακή, ενώ 308 άνδρες και γυναίκες παρουσίασαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακομεταχείρισης. Επίσης 50.000 οικογένειες κλείστηκαν σε στρατόπεδα (κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά).

Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας άτομα τα οποία άμεσα ή έμμεσα είχαν ενταχθεί στα σώματα ασφαλείας που έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα κατά της προσωπικότητας, ιδίως εκείνα τα οποία είχαν παίξει ρόλο πληροφοριοδότη των μυστικών υπηρεσιών της Σιγκουρίμι, απαγορεύεται να καταλαμβάνουν κάποιο δημόσιο αξίωμα.

Μετά την ψήφιση του νόμου ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας πενταμελούς επιτροπής η οποία θα εργαστεί ως το 2014 ελέγχοντας κάθε υποψήφιο για δημόσιο αξίωμα, έπειτα από τον έλεγχο όλων των απορρήτων εγγράφων που φυλάσσονται στα αρχεία του κράτους.

Εξουδετέρωση
Κατά την άποψη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Μπερίσα αποσκοπεί μόνο στην εξουδετέρωση των εισαγγελέων που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα δήλωσε ότι ο νέος νόμος δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και προσέθεσε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι,18 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, οι κυβερνητικές δυνάμεις θέλουν να ανοίξουν τους φακέλους της δικτατορίας αυτής για να κλείσουν τους φακέλους της διαφθοράς».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.