Θεραπείες ανάλογα με το «αποτύπωμα» κάθε καρκίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα πρωτοποριακό πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα ειδικών του βρετανικού Ινστιτούτου Σάνγκερ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη των ΗΠΑ στοχεύει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο οι οποίες θα χορηγούνται ανάλογα με το γενετικό «προφίλ» του κάθε καρκινικού όγκου. Με κόστος που αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα αυτό θεωρείται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι ερευνητές στοχεύουν στο να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με γενετικώς διαφορετικούς καρκινικούς όγκους καθώς και διαφορετικές θεραπείες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.

Ενα πρωτοποριακό πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα ειδικών του βρετανικού Ινστιτούτου Σάνγκερ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη των ΗΠΑ στοχεύει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο οι οποίες θα χορηγούνται ανάλογα με το γενετικό «προφίλ» του κάθε καρκινικού όγκου.

Με κόστος που αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα αυτό θεωρείται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι ερευνητές στοχεύουν στο να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με γενετικώς διαφορετικούς καρκινικούς όγκους καθώς και διαφορετικές θεραπείες. Με βάση αυτόν τον κατάλογο θα μπορούν μελλοντικά οι γιατροί να χορηγούν θεραπείες στους ασθενείς ανάλογα με τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων που θα δείχνουν σε ποια θεραπεία θα έχει μεγαλύτερη απόκριση ο καθένας από αυτούς. Για παράδειγμα, δύο ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν είναι δεδομένο ότι θα λάβουν την ίδια θεραπεία αλλά θα λαμβάνουν τα κατάλληλα φάρμακα ανάλογα με τις μεταλλάξεις που παρουσιάζουν στους όγκους τους.

Ως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περί τους 200 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Ωστόσο γενετικές έρευνες δείχνουν ότι οι τύποι αυτοί μπορούν να χωριστούν σε πολλούς διαφορετικούς υπότυπους ανάλογα με τα συγκεκριμένα μοτίβα μη φυσιολογικού DΝΑ που παρουσιάζει ο κάθε όγκος. Αυτή η γενετική ποικιλομορφία είναι υπεύθυνη για το αν ένα φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό ενάντια σε έναν όγκο.

Η νέα μελέτη στοχεύει στο να εντοπίσει φάρμακα που είναι αποτελεσματικά για έναν γενετικό υπότυπο καρκίνου ακόμη και αν δεν έχουν αποτελεσματικότητα σε ευρύ φάσμα ασθενών με έναν συγκεκριμένο τύπο της νόσου. Οι ερευνητές θα μελετήσουν 1.000

αποικίες καρκινικών κυττάρων, στην καθεμία εκ των οποίων θα έχει χαρτογραφηθεί το μοτίβο γενετικών ανωμαλιών. Στη συνέχεια οι αποικίες αυτές θα εκτεθούν σε 400 διαφορετικούς χημικούς παράγοντες ώστε να διαπιστωθεί ποιες εξ αυτών εμφανίζουν ευαισθησία σε διαφορετικά φάρμακα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων θεραπειών ανάλογα με το γενετικό «αποτύπωμα» του κάθε καρκινικού όγκου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.