Λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα προϊόντα που παράγονται στις άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας έχει καταστήσει τα κινεζικά και ιαπωνικά η ανατίμηση των νομισμάτων των δύο κρατών σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Αναλυτικότερα, η Ιαπωνία επιβαρύνεται από τη σημαντική ανατίμηση του γεν κατά 21,4% έναντι του δολαρίου και κατά 23,6% έναντι του ευρώ, ενώ η ανατίμησή του είναι ακόμη μεγαλύτερη έναντι της στερλίνας και βέβαια έναντι του γουόν της Νότιας Κορέας, της ρουπίας της Ινδίας, καθώς και άλλων νομισμάτων των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Οπως επισημαίνει η Αlpha Βank σε ανάλυσή της, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εξαγωγικές βιομηχανίες της Ιαπωνίας να αντιμετωπίζουν σημαντικό μειονέκτημα στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους στην περίοδο της μεγάλης ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Σε σχετικά δύσκολη θέση, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ΄ ό,τι η Ιαπωνία, φαίνεται να βρίσκεται και η Κίνα, δεδομένου ότι το γουάν, που έχει ανατιμηθεί κατά 6,3% έναντι του δολαρίου και κατά 10,7% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους, ανατιμάται έναντι των νομισμάτων των άλλων χωρών της ΝΑ Ασίας (εκτός του γεν) που έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες. Τούτο συνεπάγεται ότι οι κλάδοι που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα στις λοιπές χώρες της ΝΑ Ασίας, συμπεριλαμβανομένων της Ν. Κορέας και της Ινδίας, έχουν αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων κλάδων στην Κίνα.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Αρχές οικονομικής πολιτικής της χώρας έχουν ανακόψει την ανατιμητική πορεία του γουάν έναντι του δολαρίου και συζητούν ακόμη και την προοπτική μιας διολίσθησης του νομίσματος αυτού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των παραδοσιακών κινεζικών εξαγωγικών κλάδων. Οι πιέσεις για μια τέτοια αλλαγή πολιτικής φαίνεται να αυξάνονται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν πτώση των εξαγωγών της Κίνας τον Νοέμβριο κατά 2% σε ετήσια βάση, αγνοώντας προφανώς την ακόμη μεγαλύτερη πτώση κατά 17,9% των εισαγωγών αγαθών, που είχε ως συνέπεια την εκ νέου μεγάλη αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας και των τεράστιων συναλλαγματικών διαθεσίμων της.