ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης διά της προστασίας του περιβάλλοντος έχει στα σκαριά ο Μπαράκ Ομπάμα. Σκοπεύει να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με μια άνευ προηγουμένου οικολογική επανάσταση. Και αυτό προκύπτει από τον διορισμό σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις της πιο ισχυρής ομάδας ειδικών για το περιβάλλον, η προστασία του οποίου ταξινομείται στις επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Δημοκρατικός νικητής των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου ανακοίνωσε δύο διορισμούς που σημαίνουν πολλά. Ο μεν φυσικός Τζον Χολντερν, διευθυντής της Wood Ηole Research Center, θα είναι ο επικεφαλής των επιστημονικών συμβούλων του, η δε ωκεανολόγος Τζέιν Λουμπτσένκο, του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Ορεγκον, αναλαμβάνει επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Νational Οceanic and Αtmospheric Αdministration). Είναι και οι δύο επιστήμονες που εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας ριζικά και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».
Oι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος έχει βάλει πλώρη για μια «πράσινη» διακυβέρνηση. Το τόνισε και ο ίδιος σε μια αποκαλυπτική ομιλία του: δεν πρόκειται, είπε, να υποτάξει την επιστήμη σε πολιτικά συμφέροντα, όπως έκανε ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους, τον οποίο κατηγόρησε ότι « για πολιτικούς λόγους έθαβε επιστημονικά πορίσματα». Μάλιστα, στο αποκορύφωμα αυτής της επιζήμιας πολιτικής ο απερχόμενος πρόεδρος έχει αρχίσει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει ως το τέλος της θητείας του να υπογράψει κάποια ολέθρια διατάγματα όπως εκείνα για νέες εξορύξεις πετρελαίου σε παρθένες περιοχές- ως και άδεια έδωσε να κυκλοφορούν οι πολίτες με γεμάτα όπλα μέσα στα δημόσια πάρκα, φτάνει να τα έχουν κρυμμένα.
Για την επιστήμη ο κ. Ομπάμα έχει άποψη εκ διαμέτρου αντίθετη. Τον ορισμό της τον έδωσε στη ραδιοφωνική ομιλία του: « Σημαίνει ελεύθερη και ανοικτή έρευνα.Οφείλουμε να ακούμε αυτά που μας λένε οι επιστήμονές μας,πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα,ακόμη και όταν ακούγονται δυσάρεστα. Αυτό θα επιδιώξω ως πρόεδρος των ΗΠΑ».
Η πρόθεσή του καταδεικνύεται από τον διορισμό των δύο παγκοσμίως κορυφαίων επιστημόνων που ασχολούνται με τις κλιματικές αλλαγές, του κ. Χόλντρεν και της κυρίας Λουμπτσένκο. Επίσης το υπουργείο Ενέργειας θα αναλάβει ο νομπελίστας καθηγητής Στίβεν Τσου, υπέρμαχος του περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος από τα αμερικανικά εργοστάσια. Στην προώθηση της «καθαρής ενέργειας» θα συμβάλει και η νέα υπουργός Εργασίας, η Χίλντα Σόλις, ένθερμη υποστηρίκτρια του «πράσινου new deal», δηλαδή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την ανάπτυξη μέσω ήπιων μορφών ενέργειας με εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών προς τις οποίες θα στραφεί το εργατικό δυναμικό, βάσει ενός επιτελικού σχεδίου που θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις «πράσινης» εργασίας.