Η μάχη της «μαύρης τσιπούρας»

Με εναέρια παρακολούθηση και υπό τη διακριτική παρουσία σκαφών του Λιμενικού Σώματος από την Ελλάδα και την Τουρκία διεξάγεται και εφέτος στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων η «μάχη της κορονάτης μαύρης τσιπούρας», αλλά και της αστακοκαραβίδας- κολοχτύπας, ανάμεσα σε έλληνες και τούρκους ψαράδες. Χθες επικρατούσε ηρεμία στην περιοχή με 21 ελληνικά και δύο τουρκικά ψαροκάικα να συνεχίζουν την αλιεία, παρά το γεγονός ότι εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων βρισκόταν η τουρκική ακταιωρός ...

Με εναέρια παρακολούθηση και υπό τη διακριτική παρουσία σκαφών του Λιμενικού Σώματος από την Ελλάδα και την Τουρκία διεξάγεται και εφέτος στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων η «μάχη της κορονάτης μαύρης τσιπούρας», αλλά και της αστακοκαραβίδας- κολοχτύπας, ανάμεσα σε έλληνες και τούρκους ψαράδες. Χθες επικρατούσε ηρεμία στην περιοχή με 21 ελληνικά και δύο τουρκικά ψαροκάικα να συνεχίζουν την αλιεία, παρά το γεγονός ότι εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων βρισκόταν η τουρκική ακταιωρός με αριθμό νηολογίου 340 και σκάφος του λιμενικού με αριθμό νηολογίου JΡ-1 που παρακολουθούσαν άγρυπνα τις κινήσεις των ελληνικών αλιευτικών. Σε απόσταση από τα Ιμια βρίσκονταν και δύο περιπολικά σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, ενώ σε ετοιμότητα παρέμενε η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού που συνήθως κινείται στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Η όλη «επιχείρηση» ψαρέματος παρακολουθούνταν σε πραγματικό χρόνο («on real picture and real time») από δορυφορικά συστήματα εγκατεστημένα και στις δύο χώρες, την ώρα που αναγνωριστικά αεροσκάφη υπερίπταντο κατά διαστήματα πάνω από τις διάσημες πλέον βραχονησίδες.

Τα δύο τουρκικά σκάφη ήταν που προκάλεσαν, ξημερώματα Κυριακής, μίνι επεισόδιο, παρενοχλώντας ελληνικά αλιευτικά που βρίσκονταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ηταν τόσο μεγάλη η προκλητικότητα των τουρκικών σκαφών που για να εκδιώξουν τους έλληνες ψαράδες από την περιοχή πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς και με τα απόνερά τους έφεραν σε δύσκολη θέση τα ελληνικά πληρώματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένας έλληνας ψαράς έπεσε στο νερό καθώς από τα απόνερα αναποδογύρισε το καΐκι στο οποίο επέβαινε. Η Αθήνα σχεδιάζει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να προβεί σε διάβημα προς την Αγκυρα, διαμαρτυρόμενη για το συμβάν. Οι τούρκοι και οι έλληνες ψαράδες πραγματικά «κονταροχτυπιούνται» εδώ και 13 χρόνια στην περιοχή αυτή την περίοδο, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Εφέτος μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο «Βήμα» το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η σοδειά της τσιπούρας και της κολοχτύπας είναι τόσο μεγάλη που ο τζίρος της υπολογίζεται ότι φθάνει τις 30.000 ευρώ ημερησίως, κάνοντας έλληνες και τούρκους ψαράδες να ψαρεύουν νυχθημερόν! Ο… πόλεμος δεν είναι λοιπόν εθνικός αλλά οικονομικός…

Ηδιαμάχη Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1995 και κορυφώθηκε με την κρίση του Ιανουαρίου 1996. Τότε η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη μεταξύ άλλων τη μεταβατική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Αθήνα εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου και της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον κ. Κ. Σημίτη, προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο στα Ιμια με το οποίο έθεσε σε εφαρμογή τη «θεωρία των γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, στις οποίες ισχυρίζεται ότι υπάρχει αμφισβητούμενη κυριαρχία. Από τότε πάντως οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά το ψάρεμα της τσιπούρας τη συγκεκριμένη περίοδο προς αποφυγήν απρόβλεπτων και δυσάρεστων εξελίξεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.