Υπό αναθεώρηση (σε έναν μήνα) ο νέος προϋπολογισμός…

O κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 μπορεί να ψηφίστηκε στη Βουλή με το οριακό «151 υπέρ», αλλά περίπου σε έναν μήνα θα βρεθεί υπό αναθεώρηση, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο τις προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι οποίες θα είναι δυσμενέστερες από εκείνες που είχε ανακοινώσει προ δύο μηνών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόλις τριών μηνών, προβαίνει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της και μάλιστα προς το δυσμενέστερο.

O κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 μπορεί να ψηφίστηκε στη Βουλή με το οριακό «151 υπέρ», αλλά περίπου σε έναν μήνα θα βρεθεί υπό αναθεώρηση, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο τις προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι οποίες θα είναι δυσμενέστερες από εκείνες που είχε ανακοινώσει προ δύο μηνών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόλις τριών μηνών, προβαίνει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της και μάλιστα προς το δυσμενέστερο. Μετά την αναθεώρηση αυτή θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών και η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης χρησιμοποιώντας «διπλωματική γλώσσα» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί και η κυβέρνηση σε αναθεώρηση των προβλέψεών της, αφού προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις της. Το ίδιο προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ. Αντώναρου, ο οποίος είπε μεν ότι δεν σχεδιάζεται τροποποίηση του προϋπολογισμού, αλλά πρόσθεσε ότι «η διεθνής οικονομική κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς. Δεν καταθέτουμε όμως κανέναν προϋπολογισμό για να τον αλλάξουμε αύριο».

Σημειώνεται πάντως ότι εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβαίνει σε δυσμενέστερες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία απ΄ ό,τι η κυβέρνηση και άλλοι διεθνείς οργανισμοί (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ) αναμένεται ότι θα αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, αφού ήδη συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα δοκιμάζεται σκληρά όχι μόνον το α΄ εξάμηνο του 2009, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά ολόκληρο το επόμενο έτος. Και αυτό διότι- ανεξαρτήτως της χρηματοπιστωτικής κρίσης- με αφορμή την κρίση αυτή βγήκαν στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα των οικονομιών των περισσοτέρων χωρών του πλανήτη.

Τα πρώτα συμπτώματα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης εμφανίστηκαν από τον Αύγουστο του 2008. Το φθινόπωρο του 2007 εμφανίστηκε «έκρηξη του πληθωρισμού», λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών. Τα δύο αυτά γεγονότα επηρέασαν, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, την οικονομία της ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή οικονομία οδηγώντας τες σε ύφεση. Εξάλλου, από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Βrothers, η χρηματοπιστωτική κρίση επιδεινώθηκε επηρεάζοντας περαιτέρω την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι εθνικές κυβερνήσεις αναθεωρούν όλο και συχνότερα τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια και τις εθνικές οικονομίες. Κάθε αναθεώρηση είναι προς το χειρότερο. Ολες οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τονίζουν τις εξαιρετικές αβεβαιότητες και τους κινδύνους που απειλούν τις οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας συνέταξε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 και θα συντάξει και το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο σενάρια: στο πρώτο θα αναφέρονται «παραπλήσιες» προβλέψεις με εκείνες του προϋπολογισμού, ενώ το δεύτερο σενάριο (δυσμενέστερο του πρώτου) θα έχει ως βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρώτο οικονομικό μέγεθος το οποίο θα αναθεωρηθεί είναι φυσικά εκείνο του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό 2009 αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 2,7% σε σχέση με το 2008, πρόβλεψη όμως η οποία θεωρείται ήδη ξεπερασμένη. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει δηλώσει σχετικά ότι «σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος».

Παραλλήλως όμως και τα άλλα μεγέθη (έλλειμμα, επενδύσεις, ζήτηση, κατανάλωση, ανεργία) θα αναθεωρηθούν «επί τα χείρω» και μάλιστα στον βαθμό που αναθεωρούνται τα αντίστοιχα μεγέθη στην ευρωζώνη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.