Πραξικόπημα στη Γουϊνέα έξι ώρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Κοντέ

Ομάδα που αυτοαποκαλείται «Εθνικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατία» ανακοίνωσε πως διαλύθηκε η κυβέρνηση της Γουϊνέας. Το πραξικόπημα σημειώθηκε μόλις έξι ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του δικτάτορα της χώρας Λανσάνα Κοντέ.

Ομάδα που αυτοαποκαλείται «Εθνικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατία» ανακοίνωσε πως διαλύθηκε η κυβέρνηση της Γουϊνέας.

Με μια κίνηση που θυμίζει πραξικόπημα, ο εκπρόσωπος της ομάδας εμφανίστηκε την Τρίτη στην τηλεόραση φορώντας στρατιωτική στολή και διάβασε ανακοινωθέν, στο οποίο αναφερόταν ότι η κυβέρνηση, τα δικαστήρια και η Βουλή διαλύθηκαν.

Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε ούτε το όνομά του ούτε τον βαθμό του.

Η τηλεοπτικό ανακοινωθέν προβλήθηκε μόλις έξι ώρες μετά τον θάνατο του δικτάτορα της Γουϊνέας, Λανσάνα Κοντέ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, επόμενος πρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης.

Ο επί 24 χρόνια πρόεδρος της Γουινέας, Λανσάνα Κοντέ, πέθανε σε ηλικία 74. Υπέφερε για αρκετά χρόνια από οξεία μορφή διαβήτη και λευχαιμία. Είχε νοσηλευτεί κατ’ επανάληψη στο εξωτερικό. Ήταν στρατιωτικός καριέρας και κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 3 Απριλίου 1984, μία εβδομάδα μετά το θάνατο του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Γουινέας, Αχμέντ Σέκου Τουρέ.

Ο Λανσάνα Κοντέ, γιος αγρότη της μειονότητας των Σούσου, γεννήθηκε το 1934 στη Μουσάγια Λουμπάγια, μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Κόνακρι. Σπούδασε στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Σενεγάλη και το 1955 κατατάχθηκε στο γαλλικό στρατό. Είχε το βαθμό του λοχία όταν η Γουινέα κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1958. Τότε επέστρεψε στην πατρίδα του όπου ανήλθε στις τάξεις του στρατού.

Το 1984, μετά το θάνατο του Τουρέ, του «πατέρα της ανεξαρτησίας», ο οποίος είχε εξελιχθεί σε παρανοϊκό δικτάτορα, η Στρατιωτική Επιτροπή τον ανακήρυξε πρόεδρο. Ωστόσο, διέψευσε σύντομα τις ελπίδες των δημοκρατικών. Βασίστηκε στο στρατό για να εδραιώσει την εξουσία του και αντιμετώπισε επιτυχώς μια απόπειρα πραξικοπήματος το 1985 και μια ανταρσία των στρατιωτών το 1996.

Το 1990, λόγω των πιέσεων που δεχόταν, προώθησε ένα νέο Σύνταγμα που προέβλεπε τον πολυκομματισμό. Οι εκλογές όμως δεν υπήρξαν ποτέ ελεύθερες και διαφανείς. Ο Κοντέ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1993 και το 1998. Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρισε τις προεδρικές του 2003 και ο Κοντέ επανεξελέγη με ποσοστό 95,63%.

Στις αρχές του 2007 κατέστειλε βίαια τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος και των «αρπακτικών της εθνικής οικονομίας». Στις ταραχές αυτές έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 186 άνθρωποι.

Η Γουινέα, μια χώρα με πλούσια κοιτάσματα (βωξίτης, σίδηρος, διαμάντια) μαστίζεται από διαφθορά και τα Ηνωμένα Έθνη την κατατάσσουν 160η (σε σύνολο 177) στον τομέα της ανάπτυξης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.