Την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτέχνειο αποφάσισε αυτεπαγγέλτως, το Σάββατο,η εισαγγελέας υπηρεσίας με αφορμή επεισόδια γύρω από το Ίδρυμα.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης του ΕΜΠΚ. Μουτζούρης και Γερ. Σπαθής, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δέχθηκαν τηλεφώνημα της Αστυνομίας η οποία τους ενημέρωσε ότι επίκειται επέμβαση, καθώς η εισαγγελέας υπηρεσίας αποφάσισε ότι μέσα στο κτίριο διαπράττονταν αυτόφωρα κακουργήματα, όπως η κατασκευή εκρηκτικών.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αυτεπάγγελτης επέμβασης της Αστυνομίας με εισαγγελική εντολή ακόμα και χωρίς απόφαση άρσης του ασύλου από τους πανεπιστημιακούς, εφόσον διαπιστώνεται διάπραξη αυτόφωρων κακουργημάτων.
Οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος διαφώνησαν με αυτή την απόφαση και τελικώς η Αστυνομία δεν επενέβη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης τις επόμενες μέρες στις υπό κατάληψη πανεπιστημιακές σχολές, με το επιχείρημα ότι χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές, με δικαστική και όχι ακαδημαϊκή απόφαση, είναι πλέον ανοιχτό.
Υπό κατάληψη τελούν περίπου 160 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, με βασικούς πυρήνες στην Αθήνα τη Νομική, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, και το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη.
Οι καταλήψεις στα κεντρικά πανεπιστήμια ενδέχεται να συνεχιστούν στη διάρκεια των εορτών, ενώ τα σχολεία κλείνουν την Τρίτη για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές αποχαιρετούν το 2008 με συλλαλητήριο το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα (12 το μεσημέρι στα Προπύλαια) και δίνουν ραντεβού για νέα συγκέντρωση στις 9 Ιανουαρίου, οπότε συμπληρώνονται 18 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.