Το μέτωπο της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική

Η γαλλική αστυνομία εντόπισε εκρηκτικά τοποθετημένα στο Ρrintemps στο Βoulevard Ηaussmann του Παρισιού την περασμένη Τρίτη, όταν το πολυκατάστημα ήταν γεμάτο κόσμο που έκανε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση που ζητεί την απόσυρση των γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, το Αφγανικό Επαναστατικό Μέτωπο, και οι γαλλικές αρχές, που δεν την έχουν ξανακούσει ποτέ, ερευνούν το στοιχείο. Οι δυναμίτες, που εντοπίστηκαν ύστερα από πληροφορία η οποία έφθασε σε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν ήταν συνδεδεμένοι με πυροκροτητή, δείχνοντας ότι ο στόχος ήταν να προκληθεί πανικός εν μέσω της εορταστικής περιόδου και όχι θύματα.

Η γαλλική αστυνομία εντόπισε εκρηκτικά τοποθετημένα στο Ρrintemps στο Βoulevard Ηaussmann του Παρισιού την περασμένη Τρίτη, όταν το πολυκατάστημα ήταν γεμάτο κόσμο που έκανε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια του. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση που ζητεί την απόσυρση των γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, το Αφγανικό Επαναστατικό Μέτωπο, και οι γαλλικές αρχές, που δεν την έχουν ξανακούσει ποτέ, ερευνούν το στοιχείο. Οι δυναμίτες, που εντοπίστηκαν ύστερα από πληροφορία η οποία έφθασε σε γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν ήταν συνδεδεμένοι με πυροκροτητή, δείχνοντας ότι ο στόχος ήταν να προκληθεί πανικός εν μέσω της εορταστικής περιόδου και όχι θύματα. Πάντως ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε τους Γάλλους να προσέχουν. Υστερα από αυτό το περιστατικό παίρνει νέα διάσταση η ομιλία διάρκειας 29 λεπτών που αναρτήθηκε προσφάτως σε ισλαμική ιστοσελίδα και στην οποία για πρώτη φορά ο Αμπντελμαλέκ Ντρουκντάλ, ανώτατος «εμίρης» της οργάνωσης Αλ Κάιντα της Ισλαμικής Βόρειας Αφρικής (ΑQΜΙ), απείλησε ευθέως τη Γαλλία. «Οσοι πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της…πλανώνται» είπε. Η ομιλία αυτή πέρασε μάλλον απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά τη μελέτησαν ενδελεχώς οι γαλλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Εναν χρόνο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχιρι, ο αιγύπτιος υπαρχηγός του Οσάμα μπιν Λάντεν, είχε καλέσει τους μουσουλμάνους της Βόρειας Αφρικής «να υποστηρίξουν τους αδερφούς τους μουτζαχεντίν της ΑQΜΙ εναντίον των σταυροφόρων και των παιδιών τους» και να τους βοηθήσουν να «απαλλάξουν» την περιοχή από τους Γάλλους και τους Ισπανούς.

Ο Αλγερινός Ντρουκντάλ και οι τζιχαντιστές σύντροφοί του έχουν τα μέσα να πραγματοποιήσουν την απειλή τους; «Η Γαλλία δεν απειλείται περισσότερο από άλλες χώρες,αλλά αποτελεί πιθανό στόχο»δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί. Στέλεχος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαιώνει μιλώντας προς τη «Le Μonde» ότι «θεωρητικά,μια επίθεση είναι πραγματοποιήσιμη.Αρκεί μια χούφτα φανατικών αποφασισμένων να πεθάνουν για να προκαλέσουν χάος.Ολοι αυτοί όμως παρακολουθούνται στενά».

Υστερα από την τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη, η Αλιό-Μαρί ζήτησε από τους επικεφαλής της αστυνομίας να σχεδιάσουν μια μεγάλης κλίμακας άσκηση για να δουν πώς πρέπει να αντιδράσουν σε «αρκετές παράλληλες επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας». Οι «υπηρεσίες» γνωρίζουν ότι οι Γάλλοι αποτελούν στόχο και προετοιμάζονται. Πριν από μερικούς μήνες ιταλοί τουρίστες που συνελήφθησαν όμηροι στο Μάλι από μαχητές της ΑQΜΙ άκουσαν τον αρχηγό τους να λέει: «Αν ήσασταν Γάλλοι ή Αμερικανοί,θα σας είχαμε σκοτώσει».

Η Βόρεια Αφρική, που κάποτε παρουσιαζόταν ως το νέο μέτωπο του τζιχάντ, δεν έχει γίνει ακόμη η «εμπόλεμη ζώνη» που ήλπιζε ο Ζαουάχιρι. Ακόμη και αν οι δυτικοί τουρίστες πρέπει, σύμφωνα με τους διπλωμάτες του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, «να προσέχουν πολύ στις μετακινήσεις τους», το τοπίο παραμένει γεμάτο αντιφάσεις. Σε ποιον βαθμό η παλαιά σαλαφιστική οργάνωση GSΡC που δραστηριοποιούταν στην Αλγερία και ξαναβαπτίστηκε επισήμως ΑQΜΙ τον Ιανουάριο του 2007 έχει καταφέρει να ενώσει όλα τα ένοπλα ισλαμιστικά κινήματα της περιοχής; Επισήμως έχει αναλάβει αυτό το έργο από την αρχή της ίδρυσής της. «Τίποτε όμως δεν μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι οι άλλες τρεις ομάδες που μάχονται στην περιοχή- μία στην Τυνησία, μία στο Μαρόκο και μία στη Λιβύη- έχουν υποταχθεί στη συλλογική διεύθυνση της ΑQΜΙ. Εχει διαπιστωθεί ότι αυτές οι ομάδες τζιχαντιστών δεν επιδόθηκαν σε καμία δημόσια δραστηριότητα αφότου εμφανίστηκε η ΑQΜΙ » λέει ο Ζαν Πιερ Φιλιού, καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Ο Μαρκ Σέιτζμαν, αμερικανός ειδικός στην τρομοκρατία, προειδοποιεί ότι «οποιοσδήποτε σήμερα στον κόσμο μπορεί να δηλώσει μαχητής της Αλ Κάιντα». Το τρομοκρατικό δίκτυο, που έχει υποστεί βαριές απώλειες στο Ιράκ, στη Σαουδική Αραβία και στις χώρες του Κόλπου- «το δίκτυο του Μπιν Λάντεν βρίσκεται σε άμυνα σε ολόκληρο τον κόσμο» είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου, ενδεχομένως σπεύδοντας υπερβολικά, ο διευθυντής της CΙΑ Μάικλ Χέιντεν – μοιάζει πλέον περισσότερο με ιδεολογία που συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά με δομημένη οργάνωση.

«Ως οργάνωση η Αλ Κάιντα είναι βέβαιον ότι βρίσκεται σε παρακμή» λέει ο Λόρενς Ράιτ, δημοσιογράφος των «Νew Υork Τimes». «Εχει υποστεί πλήγματα. Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες υπολογίζουν ότι ο σκληρός πυρήνας της αριθμεί λιγότερα από 200 άτομα.Οι Αμερικανοί τα τοποθετούν σε 300 με 500. Ωστόσο η οργάνωση κατόρθωσε να προσαρμοστεί, να εξελιχθεί.Δεν είναι έτοιμη να πεθάνει». Χάρη στο Ιnternet, που έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο το αρχηγείο του, το δίκτυο του Μπιν Λάντεν «έχει συνάψει συμμαχίες σε αρκετές περιοχές του κόσμου».

Αλλά ποιος είναι ο Ντρουκντάλ, αυτός ο γενειοφόρος άνδρας που γεννήθηκε το 1970 στα περίχωρα της Μπλίντα, περίπου 100 χλμ. από το Αλγέρι, και που σύμφωνα με τον Φιλιού «δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να γίνει ο Ζαρκάουι της Βόρειας Αφρικήςο Αμπού Μουσάμπ της Δύσης απέναντι στον Αμπού Μουσάμπ,“μάρτυρα” της Ανατολής»;- μια αναφορά στον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, τον ιορδανικής καταγωγής αρχηγό της Αλ Κάιντα στο Ιράκ ο οποίος έκοβε τα κεφάλια των ομήρων του στο όνομα της οργάνωσης προτού χάσει το δικό του σε αμερικανικό βομβαρδισμό τον Ιούνιο του 2006. Ο Ντρουκντάλ είναι άγαμος και αποτυχημένος φοιτητής Χημείας – φοίτησε τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο χωρίς να πάρει πτυχίο, αλλά κερδίζοντας την ικανότητα να χειρίζεται εκρηκτικά. Κατάγεται από φτωχή οικογένεια και, αντί να οδηγηθεί στη βέβαιη ανεργία μετά τις σπουδές του, εντάχθηκε στο τζιχάντ.

Είναι μάλλον αδύναμος στο Κοράνι- η ομιλία του της 22ας Σεπτεμβρίου δεν περιείχε παρά μία μόνο αναφορά στο Ισλάμ- αλλά αναμφισβήτητα καλός στους ελιγμούς για να έχει επιζήσει από το εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην GSΡC. «Είναι ένας πραγματικός πολέμαρχος» λέει ο Κριστόφ Σαμπού , αφεντικό της Μονάδας Συντονισμού του Αντιτρομοκρατικού Αγώνα στη Γαλλία. Δεν εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα για λόγους θρησκευτικούς αλλά στρατηγικούς. «Είχε ανάγκη την ταμπέλα της Αλ Κάιντα για να προσελκύσει τα μέσα ενημέρωσης, να τον δείχνουν οι αραβικές τηλεοράσεις και να τραβήξει τη διεθνή προσοχή» λέει ο Χμίντα Λαγιάτσι, διευθυντής αρκετών αλγερινών εφημερίδων. Ο Ντρουκντάλ πέτυχε τον «διαφημιστικό» σκοπό του την 1η Ιουλίου 2008 με ένα μεγάλο άρθρο για την οργάνωσή του και τη φωτογραφία του στην πρώτη σελίδα της «Ηerald Τribune». Αν και είχε «εσωτερική αμφισβήτηση», όπως αποκάλυψε μετανοήσας της οργάνωσης, η συμμαχία με τον «σεΐχη» Μπιν Λάντεν επέτρεψε στο πρώην μέλος της GSΡC «να επανανομιμοποιήσει τη δράση του και να στρατολογήσει μη Αλγερινούς» λέει ο Σαμπού.

Η δύναμη της ΑQΜΙ

Πόσους άνδρες αριθμεί σήμερα η ΑQΜΙ; «Μερικούς από το Μάλι,μερικούς Μαροκινούς,μερικούς Νιγηριανούς,70 με 100 Λίβυους,50 με 70 Μαυριτανούς» λέει αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Τα μέλη της οργάνωσης είναι «ως επί το πλείστον Αλγερινοί» και δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 άτομα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες τούς υπολογίζουν γύρω στους 600. Σημασία όμως έχουν και οι μέθοδοι. Ο εμίρης Ντρουκντάλ μοιάζει να έχει πάρει τον δρόμο της «ζαρκαουοποίησης». Του αποδίδονται καμιά εικοσαριά επιθέσεις αυτοκτονίας- καινοτομία στη Βόρεια Αφρική- από τις αρχές του 2007, επιθέσεις που μαγνητοσκοπούνται και αναρτώνται στο Ιnternet, αλλά και απίστευτη αγριότητα προς τους μουσουλμάνους που θεωρούνται προδότες. Οι νέοι στρατολογηθέντες «είναι λιγότερο έμπειροι αλλά περισσότερο ακραίοι». Ωστόσο η «παγκοσμιοποίηση» του τζιχάντ γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.