ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σκληρή αναμέτρηση με τις 1.700 μονάδες για τον γενικό δείκτη την Παρασκευή, με αφορμή την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος σχεδόν σε όλες τις διεθνείς αγορές. Στη συγκεκριμένη περιοχή τιμών ο γενικός δείκτης είχε περιέλθει, τελευταία φορά, τον Μάιο του 2003, ενώ διέσπασε καθοδικά το πρόσφατο χαμηλό σε κλείσιμο των 1.728 μονάδων της 24ης Οκτωβρίου όπου ενδοσυνεδριακά είχε πιεσθεί ως τις 1.626,64 μονάδες. Η «επιστροφή» της αγοράς σε νεότερα χαμηλά οφείλεται στην παρατεταμένη πτώση των τραπεζικών μετοχών αρκετές εκ των οποίων έχουν υποχωρήσει, είτε σε ιστορικά χαμηλά είτε σε χαμηλά πολλών ετών.

Χαμηλά πενταετίας για τράπεζες και δείκτη

Σκληρή αναμέτρηση με τις 1.700 μονάδες για τον γενικό δείκτη την Παρασκευή, με αφορμή την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος σχεδόν σε όλες τις διεθνείς αγορές. Στη συγκεκριμένη περιοχή τιμών ο γενικός δείκτης είχε περιέλθει, τελευταία φορά, τον Μάιο του 2003, ενώ διέσπασε καθοδικά το πρόσφατο χαμηλό σε κλείσιμο των 1.728 μονάδων της 24ης Οκτωβρίου όπου ενδοσυνεδριακά είχε πιεσθεί ως τις 1.626,64 μονάδες.

Η «επιστροφή» της αγοράς σε νεότερα χαμηλά οφείλεται στην παρατεταμένη πτώση των τραπεζικών μετοχών αρκετές εκ των οποίων έχουν υποχωρήσει, είτε σε ιστορικά χαμηλά είτε σε χαμηλά πολλών ετών. Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα σημείωσε ενδοσυνεδριακά νεότερο χαμηλό 65 μηνών, στα 11,22 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στα επίπεδα τιμών του Ιουλίου 2003.

Στον Ιούλιο του 2003 έχει επιστρέψει και η Τράπεζα Πειραιώς με την τιμή της μετοχής να κυμαίνεται σε 5,20 ευρώ, ενώ η Αlpha Βank βρίσκεται στα επίπεδα του Μαρτίου 2003 με την τιμή της να πλησιάζει προς τα 5 ευρώ. Χαμηλότερα των 5 ευρώ υποχώρησε η ΕFG Εurobank που αποτελεί και νεότερο ιστορικό χαμηλό, καθώς η ανάλογη αποτίμηση εμφανίζεται στο ταμπλό ως Τράπεζα Αθηνών το 1997, όταν ακόμη δεν είχε αποτελέσει το όχημα του ομίλου το 1998.

Αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά καταγράφει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Βank που πιέσθηκε στο 1,33 ευρώ, καθώς συνεχίζεται το «μπαράζ» αρνητικών εκθέσεων για τη μετοχή.

Το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό της 12ης Δεκεμβρίου του 1,76 ευρώ προσέγγισε η Μarfin ΡΒ, υποχωρώντας στο 1,82 ευρώ, ενώ ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου, η Μarfin ΙG, διατηρεί απόσταση από το χαμηλό της ίδιας ημέρας των 2,47 ευρώ, παραμένοντας στην περιοχή των 2,70 ευρώ.

Χαμηλά πενταετίας καταγράφει η Τράπεζα Κύπρου, σε μικρή απόσταση από το χαμηλό της 24ης Οκτωβρίου του 1,25 βρίσκεται η Γενική Τράπεζα που κινείται γύρω από το 1,40 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Αττικής έχει ξεφύγει από το χαμηλό του 1,36 ευρώ, καθώς επανέκτησε πρόσφατα και ύστερα από δύο μήνες την περιοχή των 2 ευρώ.

Τέλος, οι συνεχείς πιέσεις που δέχθηκε στο τελευταίο εξαήμερο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν μειώσει την απόσταση από το ιστορικό χαμηλό των 4,26 της 27ης Οκτωβρίου ενδοσυνεδριακά, καθώς η τιμή της μετοχής υποχώρησε προς την περιοχή των 4,70 ευρώ.

CΙΤΙGRΟUΡ
Αναπροσαρμογή εκτιμήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Τις προβλέψεις για υψηλότερες επισφάλειες στο μέλλον από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της πιστωτικής κρίσης, έλαβε υπ΄ όψιν η Citigroup που προχώρησε σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τις μετοχές του κλάδου, καθώς και σε μείωση των τιμών-στόχων. Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος μείωσε την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 21 ευρώ (από 30 ευρώ) και για την Αlpha Βank στα 9 ευρώ (από 15 ευρώ), τις οποίες όμως ξεχωρίζει με σύσταση «αγορά» και τις χαρακτηρίζει «key buy» στον κλάδο.

Συνιστά «διακράτηση» για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 6,5 ευρώ, από 18 ευρώ νωρίτερα, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τιμή-στόχο τα 6 ευρώ, από 7,5 ευρώ νωρίτερα, για την Εμπορική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 7 ευρώ και για την ΕFG Εurobank τα 6 ευρώ, από 12, ενώ συνιστά «sell» για την Αγροτική Τράπεζα μειώνοντας την τιμή-στόχο της μετοχής στο 1,25 ευρώ από 1,80 ευρώ προηγουμένως. Επίσης, ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Μarfin Ρopular Βank με τιμές-στόχο τα 4 και τα 3 ευρώ, αντίστοιχα.

Συνολικά για τον κλάδο η Citigroup διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν όλο και περισσότερα προβλήματα για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.