Κλιμακώνουν από σήμερα ο Πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ την προσπάθεια αποδόμησης του προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου και εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον του, αξιοποιώντας τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη προς την ηγεσία του ΠαΣοΚ και τη σφοδρή κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου που προηγήθηκε, υψηλότερους τόνους και σφοδρότερη κριτική κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιέχει και η ομιλία της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , αλλά και του Πρωθυπουργού αύριο το βράδυ, με την οποία θα κλείσει η πενθήμερη διαδικασία κύρωσης του νέου προϋπολογισμού.

Ο κ. Κ.Καραμανλής έδειξε τις διαθέσεις του από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε λόγο για «βουλιμία εξουσίας» της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, αλλά και για επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει η στρατηγική την οποία ακολουθεί για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Ο Πρωθυπουργός κατηγορεί εξάλλου από την περασμένη εβδομάδα το ΠαΣοΚ ότι επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική επικαιρότητα συντηρώντας τεχνητά στην επικαιρότητα την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Με την τακτική αυτή ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν αυτή την περίοδο να φθείρουν το ΠαΣοΚ και τον πρόεδρό του, ελπίζοντας πως αν καταφέρουν και μειώσουν τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις θα προκληθεί νέος κύκλος τριβών στο εσωτερικό του και θα δημιουργηθούν αποτελεσματικές συνθήκες αντιστροφής του πολιτικού κλίματος.

Τ αυτόχρονα ο κ. Καραμανλής με την αυριανή ομιλία του θα επιχειρήσει να τονώσει τους βουλευτές του με ενέσεις ηθικού και αισιοδοξίας, αλλά και μηνύματα αποφασιστικότητας για μη παρέκκλιση από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Παρ΄ ότι η διαδικασία θα αναδείξει την οριακή αυτοδυναμία της κυβέρνησης με τον προϋπολογισμό να ψηφίζεται μόνο από 151 βουλευτές (τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν και ο κ. Π. Τατούλης θα ψηφίσει «παρών»), ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει μια επίδειξη πυγμής στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να περάσει το μήνυμα ότι δεν φοβάται και ότι δεν νιώθει να απειλείται από κανέναν.

Στο αίτημα του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη νωπή ετυμηγορία και έχει προγραμματίσει μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να ανακοπούν, όπως η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και η παραχώρηση σε ιδιώτες των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και η αλλαγή του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Καραμανλής ποντάρει στην υψηλή συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του για να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή εμφάνιση, αφού λόγω του αναμενόμενου ανασχηματισμού τα εσωκομματικά μέτωπα βρίσκονται σε ύπνωση και οι βουλευτές, όπως έδειξαν και στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείχνουν και πάλι να στηρίζουν απόλυτα τον αρχηγό τους.

Την αυριανή ομιλία του κ. Καραμανλή περιμένουν εξάλλου και όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ για να διαπιστώσουν ποιων υπουργών οι μετοχές παραμένουν σταθερές στο Μέγαρο Μαξίμου και ποιων σε ελεύθερη πτώση και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Ανάλογα με τις αναφορές που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στους τομείς του κυβερνητικού έργου θα φανεί και ποιους υπουργούς εξακολουθεί να εμπιστεύεται. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ομιλία του κ. Καραμανλή θα δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Παιδείας και Μεταφορών, δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεών του για αλλαγές σχεδόν σε όλα τα άλλα υπουργεία.