Μειωμένη η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Σε μειώσεις παραγωγής προχωρούν αρκετές μεγάλες βιομηχανίες της χώρας λόγω της κρίσης, ενώ η κακή ψυχολογία εξαιτίας ακριβώς της κρίσης έχει οδηγήσει και τα νοικοκυριά σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στα στοιχεία κατανάλωσης φυσικού αερίου για το σύνολο της αγοράς. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ.Αθανασόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο εφέτος ...

Σε μειώσεις παραγωγής προχωρούν αρκετές μεγάλες βιομηχανίες της χώρας λόγω της κρίσης, ενώ η κακή ψυχολογία εξαιτίας ακριβώς της κρίσης έχει οδηγήσει και τα νοικοκυριά σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στα στοιχεία κατανάλωσης φυσικού αερίου για το σύνολο της αγοράς.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ.Αθανασόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο εφέτος σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο εμφανίζεται μείωση της κατανάλωσης γύρω στο 1,5%, η οποία οφείλεται και στον ήπιο χειμώνα που έχουμε αλλά και στην ψυχολογία της αγοράς που οδηγεί όλους να είναι συγκρατημένοι στα έξοδά τους.

Ανάλογες ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ασ. Παπαγεωργίου, προέδρου της ΔΕΠΑ, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι εμφανίζεται μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για τους ίδιους λόγους και αναμένεται να κλείσει εφέτος η χρονιά με κατανάλωση στα 4,1 δισ. κυβικά μέτρα, αντί για 4,5 δισ. κυβικά που ήταν η πρόβλεψη, Η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι δείκτης άμεσα συνδεδεμένος με την οικονομική ανάπτυξη. Για περισσότερα από 10 χρόνια ανέβαινε ετησίως με ρυθμούς της τάξεως του 3%4%, αλλά από τον Σεπτέμβριο δείχνει εμφανή σημεία κάμψης, με πτώση 2,2%. Τον Οκτώβριο τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ δείχνουν πτώση της ζήτησης στις 30 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, της τάξεως του 7,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007. Πτώση 4% εμφανίζουν μέσα στο μήνα τα ορυχεία της ΔΕΗ (ορισμένες λιγνιτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες βγήκαν εκτός για λόγους συντήρησης), όμως είναι σαφές ότι οι μεγάλες βιομηχανίες-πελάτες της ΔΕΗ έχουν αρχίσει τις περικοπές.

Σε τέτοιες περιόδους κρίσης ξεκινούν τις περικοπές κατ΄ αρχάς οι εταιρείες μετάλλων, όπως η ΛΑΡΚΟ, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, αλλά και εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο. Οι διεθνείς τιμές των προϊόντων έχουν καταρρεύσει λόγω της κρίσης και ήδη στο εξωτερικό οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου ανακοινώνουν παύση εργασιών σε μονάδες τους. Στη διεθνή αγορά αποτελεί συνήθη πρακτική όταν οι τιμές των μετάλλων βρίσκονται σε πτώση να κλείνουν μονάδες, πολλές από τις οποίες ανοίγουν ξανά στις περιόδους ανόδου των τιμών. Στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά συνήθως αντιμετωπίζονται με μείωση της παραγωγής. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας σε τρεις-τέσσερις ημέρες με αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών είχαν θετική υποδοχή από τη «βαριά» ελληνική βιομηχανία, αλλά μόνο οι κλωστοϋφαντουργοί τις στήριξαν ανοιχτά, αφού ήδη πολλές κλωστοϋφαντουργίες έχουν προχωρήσει στην εβδομάδα των τριών-τεσσάρων ημερών.

Τα στοιχεία για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά από τις τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου ως σήμερα, θα δείξουν νέα πτώση, καθώς η κρίση κάνει την παρουσία της αισθητή σε όλο και περισσότερους κλάδους. Μάλιστα ο Δεκέμβριος είναι «η στιγμή της αλήθειας» κατά την οποία η κρίση περνά στην πραγματική οικονομία, με μείωση των παραγγελιών εξωτερικού και εσωτερικού αλλά και έλλειψη ρευστού.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου παρουσιάζει αύξηση 4,45% σε σχέση με τον αντίστοιχο εννεάμηνο του 2007, αποτυπώνοντας την ισχυρή κατανάλωση των πρώτων οκτώ μηνών.

Ο Σεπτέμβριος και ειδικά ο Οκτώβριος όμως παρέχουν ενδείξεις για μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και στα νοικοκυριά, καθώς πεσμένα εμφανίζονται τα σχετικά στοιχεία της διανομής στην οποία υπάγονται οι οικιακοί καταναλωτές. Τον Οκτώβριο καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης στη διανομή κατά 1,74%, σε 4.342 ΜWh.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.