Ελληνικής καταγωγής διαχειριστής κεφαλαίων «ξεσκέπασε» τον Μάντοφ

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC) βρέθηκε χθες στο στόχαστρο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ. Με αφορμή ερώτηση για την «πυραμίδα» των 50 δισ. δολαρίων την οποία (κατηγορείται ότι) έστησε ο 70χρονος χρηματιστής Μπέρναρντ Μάντοφ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές «συνελήφθησαν κοιμώμενες» . Η SΕC συγκεντρώνει τα πυρά του πολιτικού κόσμου και των αναλυτών στις ΗΠΑ αφότου έγινε γνωστό ότι επί δέκα ολόκληρα χρόνια περιφρονούσε τις συγκεκριμένες και αξιόπιστες καταγγελίες για τη δράση του Μάντοφ.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SΕC) βρέθηκε χθες στο στόχαστρο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ. Με αφορμή ερώτηση για την «πυραμίδα» των 50 δισ. δολαρίων την οποία (κατηγορείται ότι) έστησε ο 70χρονος χρηματιστής Μπέρναρντ Μάντοφ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές «συνελήφθησαν κοιμώμενες» . Η SΕC συγκεντρώνει τα πυρά του πολιτικού κόσμου και των αναλυτών στις ΗΠΑ αφότου έγινε γνωστό ότι επί δέκα ολόκληρα χρόνια περιφρονούσε τις συγκεκριμένες και αξιόπιστες καταγγελίες για τη δράση του Μάντοφ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Τhe Wall Street Journal», ο άνθρωπος που οδήγησε στην αποκάλυψη της απάτης είναι ο ελληνικής καταγωγής διαχειριστής κεφαλαίων Χάρι Μαρκόπουλος , ο οποίος εργαζόταν σε ανταγωνιστικό hedge fund προς αυτό του Μάντοφ.

Ο κ. Μαρκόπουλος προσπαθούσε επί χρόνια να πείσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι οι αποδόσεις που προσέφερε ο Μάντοφ παραήταν «καλές» για να είναι αληθινές. Οι αρμόδιοι, όμως, κώφευαν συστηματικά στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του. Αυτό προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τις επιστολές και άλλα έγγραφα που ερεύνησαν οι δημοσιογράφοι της «WSJ» και τα οποία ανταλλάχθηκαν σε διάστημα δέκα ετών. Οταν «ξύπνησαν» επιτέλους οι υπεύθυνοι ήταν ήδη αργά.

Η ζημιά είχε γίνει. Στα θύματα της γιγάντιας «πυραμίδας» περιλαμβάνονται μεγάλες τράπεζες, γνωστά hedge funds, φιλανθρωπικά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία και πλούσιοι ιδιώτες από όλο τον κόσμο. Ο Μάντοφ διέθετε πολύ καλό όνομα στην αγορά, αλλά και το απαραίτητο θεσμικό κύρος, εφόσον είχε διατελέσει πρόεδρος του χρηματιστηρίου Νasdaq. Αυτό ίσως να εξηγεί τη δυσθυμία με την οποία αντιμετώπιζαν οι υπάλληλοι της SΕC τις καταγγελίες Μαρκόπουλου.

Η σύλληψη του Μάντοφ την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου αποτέλεσε δικαίωση για τον ελληνική καταγωγής επενδυτή, ο οποίος είχε γίνει «σκιά» του Μάντοφ και ανέλυε τις δραστηριότητες της εταιρείας του. Ο Μαρκόπουλος, 51 ετών σήμερα, παρακολουθούσε εκείνη την ημέρα το μάθημα καράτε των παιδιών του κοντά στο σπίτι του, στη μικρή πόλη Γουίτμαν της Μασαχουσέτης (απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Βοστώνη).

Ενας φίλος του τον πληροφόρησε από τηλεφώνου για τη σύλληψη του Μάντοφ. «Ημουν το μικρό αγόρι που φώναζε “λύκος”» δηλώνει σήμερα. Καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης φαίνεται ότι ήταν η επιστολή που έστειλε ο κ. Μαρκόπουλος προς την SΕC στις 7 Νοεμβρίου του 2007. Ο τίτλος ήταν εύγλωττος: «Το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου είναι απάτη». Στην εισαγωγή ο αποστολέας υπενθύμιζε ότι είχε παρουσιάσει γραπτώς και προφορικώς τους συλλογισμούς περί Μάντοφ προς το γραφείο της SΕC στη Βοστώνη ήδη από τον Μάιο του 1999.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «WSJ», ο κ. Μαρκόπουλος ασχολήθηκε με την υπόθεση όταν άρχισε να δέχεται πιέσεις από τους προϊσταμένους του (στο hedge fund στο οποίο εργαζόταν ως διαχειριστής κεφαλαίων) για να επιτύχει αντίστοιχες αποδόσεις με αυτές του Μάντοφ. Μαζί με έναν συνάδελφό του άρχισαν να αναλύουν τις πρακτικές του βετεράνου χρηματιστή. Με τη βοήθεια του μαθηματικού και οικονομολόγου Ντάνιελ ντι Μπαρτολομέο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για απάτη, και συγκεκριμένα για «σχήμα Πόντσι», το οποίο αποτελεί μια παραλλαγή της γνωστής «πυραμίδας». Ο Μάντοφ πλήρωνε στους πελάτες του τόκο ως και 12% κάθε χρόνο από τα κεφάλαια που εισέφεραν οι επόμενοι πελάτες-θύματα της «πυραμίδας». Στις 4 Ιανουαρίου του 2006 άρχισε η επίσημη έρευνα των αρχών για το fund του Μάντοφ, η οποία οδήγησε στη σύλληψή του.

Εurobank: Καμία έκθεση σε προϊόντα της Μadoff

Καμία έκθεση σε προϊόντα της Μadoff Ιnvestment Securities LLC δεν έχει η Εurobank ΕFG. Οπως επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση, η τράπεζα και όλες οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Εurobank ΕFG (ΕFG ΑΕΔΑΚ, Εurolife Ασφαλιστική κ.λπ.) δεν έχουν καμία απολύτως έκθεση ούτε στη Μadoff ούτε και σε τρίτα funds τα οποία είχαν επενδύσει σε προϊόντα της.

Επίσης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε διακινήθηκαν μέσω του Ομίλου Εurobank ΕFG προϊόντα της εταιρείας του Μπέρναρντ Μάντοφ και συνεπώς ούτε πελάτες του private banking της τράπεζας ή των θυγατρικών της έχουν ουδεμία έκθεση στη Μadoff Ιnvestment Securities LLC ή σε προϊόντα της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.