Ο τουρκικός στρατός παρεμβαίνει στη διαμάχη για τη «συγγνώμη» στους Αρμενίους

Οι Τούρκοι στρατηγοί παρενέβησαν στη διογκούμενη διαμάχη σχετικά με την πρωτοβουλία ακαδημαϊκών και διανοουμένων να ζητήσουν συγγνώμη από τους Αρμενίους για τα γεγονότα του 1915. Για «βλαβερές συνέπειες» μιλά το Γενικό Επιτελείο. Αντιδράσεις για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών από Ερντογάν και αντιπολίτευση.

Οι Τούρκοι στρατηγοί παρενέβησαν στη διογκούμενη διαμάχη σχετικά με την πρωτοβουλία ακαδημαϊκών και διανοουμένων να ζητήσουν συγγνώμη από τους Αρμενίους για τα γεγονότα του 1915. Για «βλαβερές συνέπειες» μιλά το Γενικό Επιτελείο. Έντονες αντιδράσεις για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών από Ερντογάν και αντιπολίτευση.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών μέσω του Διαδικτύου συμπίπτει με μια διπλωματική προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία για τον τερματισμό σχεδόν 100 ετών εχθρότητας. Για τους εθνικιστές ισοδυναμεί με πράξη εθνικής προδοσίας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό. Το να ζητήσουμε συγγνώμη είναι λάθος και μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ταξίαρχος Μετίν Γκουράκ, εκπρόσωπος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Η συγγνώμη των διανοουμένων, στην οποία αποφεύγεται η λέξη γενοκτονία και χρησιμοποιείται αντ’ αυτής ο όρος μεγάλη καταστροφή, απειλεί να πυροδοτήσει και πάλι μια διαμάχη στην οποία αμφισβητούνται τα ιδεολογικά θεμέλια της σύγχρονης Τουρκίας και η οποία εκδηλώνεται σε μια στιγμή που ο εθνικισμός είναι οξυμένος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δημόσια την Τετάρτη τη συγγνώμη που ζητούν ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι για τις σφαγές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν αποδέχομαι την εκστρατεία την οποία ξεκίνησαν και δεν την υποστηρίζω» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Δεν θα έχει όφελος άλλο από το να προκαλέσει αναταραχή, να διαταράξει την ειρήνη και να ακυρώσει τα βήματα που έχουμε κάνει» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ονούρ Οϊμέν. «Δεν υπάρχει καμία κατάσταση, για την οποία να απαιτείται να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία, αντίθετα οι Αρμένιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη» δήλωσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.